Астрономи засякоха милиони сигнали от една интелигентна цивилизация

Изглежда Вселената е самотно място.

Знаем, ние сме прякото доказателство за това, че е възможно да съществуват интелигентни цивилизации. Откриването на следи от други цивилизации в Млечния път никак не е лесно. За щастие обаче, ние разполагаме с правилните инструменти за тази цел. На базата на нашите собствени технически способности, можем да екстраполираме какви сигнали една извънземна технология би могла да излъчва и съответно – да започнем да ги издирваме.

Става дума за т.нар. техносигнатури и до голяма степен издирването на извънземна интелигентна цивилизация се върти изцяло около тях (особено в диапазона на радиовълните).

„Едно от най-големите предимства на търсенето на техносигнатури в диапазона на радиовълните е, че ние лесно можем да засечем сигнали, излъчени от хиляди светлинни години разстояние и дори не е необходимо кой знае колко енергия – казва астрономът Жан-Лук Марго от Калифорнийския университет - Лос Анджелис. – Така например можем да засечем планетарния радар Аресибо на разстояние от 400 светлинни години, а той може да засече предавател, който е само 1000 пъти по мощен от Аресибо – тривиално подобрение за модерна цивилизация – чак в центъра на галактиката. Обемът на галактиката, който може да бъде претърсен за подобни техносигнатури, е огромен.“.

Наскоро Марго и екипът му решават да потърсят техносигнатури с помощта на телескопа Грийн Банк – мощен радиотелескоп, разположен във Вирджиния.

През април 2018-а и 2019-а, в рамките на общо четири часа, те насочват телескопа към 31 подобни на Слънцето звезди около галактическата равнина, и засичат цели 26 631 913 потенциални техносигнатури.

По-задълбочен анализ на данните показва, че всеки един от тези сигнали е бил генериран тук – на Земята.

Методите за обработка на тези данни обаче представляват значителна стъпка напред в разпознаването на потенциални техносигнатури, в различаването им от фоновия шум и антопрогеничния радиошум – това, което наричаме радиочестотно смущение или RFI. Навигационните и комуникационните технологии, сателитите, мобилните телефони, микровълновите фурни, самолетите – ние непрестанно облъчваме средата около нас с радиочестотна радиация.

“Радиочестотните смущения биха могли потенциално да засенчат извънземния сигнал – казва Марго. – Те затрудняват работата ни, тъй като ние засичаме десетки милиони сигнали на час и трябва да вземем решение за всеки един от тях – антропогенен или извънземен е?“.

„Далеч по-лесно щеше да е, ако можехме да засичаме само по няколко сигнала. За щастие, нашите алгоритми ни позволяват автоматично да класифицираме над 99,8 процента от сигналите.“

И така, благодарение на подобрените от екипа филтри, заложени в обработката на данните, цели 26 588 893 сигнала (99,84 процента) са маркирани като антропогенни RFI. Остават 43 020. По-голямата част от тях попадат в рамките на известни RFI и съответно – са класифицирани по този начин. Бройката е сведена до 4539 сигнала, които потенциално биха могли да са излъчени от извънземна цивилизация. Екипът анализира внимателно и тях, но в края на краищата установява, че и те са с антропогенен произход.

„Ако даден сигнал бъде засечен в множество посоки на небосвода, можем да бъде изключително уверени, че е антропогенен – казва Марго. – Един извънземен сигнал, излъчен от предавател на междузвездно разстояние, ще бъде засечен само в една посока.“

Тези резултати не са неочаквани. По-рано тази година друго изследване, проучващо близо 10 млн. звезди, не откри каквито и да било следи от извънземна технология.

Търсенето обаче продължава.

Източник: Obekti

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини