МВР не връчва фишове само на ГКПП "Кулата-Промахон" и "Илинден-Ексохи"

На ГКПП "Кулата - Промахон" и ГКПП "Илинден - Ексохи" вече не се връчват фишове, предупреждения за глоби и не се събират невнесени глоби за нарушения по пътищата след решението на Върховния административен съд, съобщи БНТ. 

Преди два дни ВАС нареди на граничните власти незабавно да спрат връчването на наказателни постановления и фишове на двата гранични пункта, като решението е окончателно. 

Върховните съдии изрично подчертават, че "с оглед на трайната съдебна практика на Конституционния съд, на Съда по правата на човека и на Съда на Европейския съюз, обстоятелството, че държавата не може да изпълни задължението си по връчване на електронни фишове и на наказателни постановления, както и да събира вземанията си по тях, по никакъв начин не може да бъде основание за възпрепятстване на правото на напускане на страната".

Решението се отнася за тези два пункта, защото делото е заведено само за тях. Според магистратите проверките са незаконни, защото се извърват от гранични, а не от пътни полицаи. 

МВР започна проверки през юни, като до момента са връчени фишове за над 11 милиона лева на близо 78 000 шофьори. Платените глоби са за 3,4 млн. лева, а на място по границите са изплатени над 39 000 лева.

"Нашата цел е да създаден такава нормативна база, обучение и техническо обезпечаване, че тази дейност да продължи. Искаме да бъдат връчвани съответните документи. Да се знае, че ако съм нарушил Закона за движение по пътищата, трябва да бъда запознат какво е моето нарушение", каза вътрешният министър Христо Терзийски по повод решението на съда. 

По думите му мотивът винаги е бил безопасността за движението по пътищата и намаляване и на жертвите, и на катастрофите, и на ранените. "Основен фактор за настъпването на тежките катастрофи – може би в над 80% от случаите, е превишена или несъобразена скорост. Глобите, които ние връчваме в районите на ГКПП, са над 90% са глоби за превишена скорост, които са установени от технически средства", коментира още той. 

Омбудсманът обжалва проверките пред Конституционния съд.

Източник: offnews

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини