Няма училища в Хасково, които да минават изцяло на онлайн обучение

В Хасковска област засега няма училища, които да се налага да минат изцяло на онлайн обучение. „Нямаме такива учебни заведения, защото все още никъде в региона няма нарастване на броя на отсъстващите учениците дотолкова, че това да се налага“, коментира началничката на Регионалното управление на образованието Христина Боева.
На места обаче има цели паралелки, които са под карантина и са на онлайн обучение. Такъв е случаят с дванадесетокласниците от Професионалната гимназия по транспорт и аграрни технологии в Хасково. Карантинирани са заради диагностициран с коронавирус съученик целият клас и петима учители. На дистанционно обучение са и двама абитуриенти от хасковската езикова гимназия „Проф.д-р Асен Златаров“. Учениците са били от 9-ти октомври извън страната на обучение по европейска програма.
Общо в 12 училища от Хасковска област има карантинирани ученици  заради позитивни тестове на техни близки, с които са имали контакт. 
За момента само един учител е с инфекцията. Преподавателят е от училище „Любен Каравелов“, но карантина на негови колеги и ученици не е наложена, тъй като той  е бил продължително време вкъщи преди да бъде диагностициран с Ковид, посочи още Христина Боева.
Днес образователният министър Красимир Вълчев  отчете, ч към момента има 469 заразени ученици с, a положителните случаи при учителите са 453, като трима от преподавателите са изгубили битката с инфекцията.
Той поясни, че при 15% заразени ученици от едно училище, цялото учебно заведение преминава онлайн, а при 20% заразени от един клас, се карантинира целия клас.
 Вече стана ясно, че училищата ще могат да минават към обучение в електронна среда по предложение и на директорите, но това ще се случва само след разрешение от образователния министър.  Този вариант ще важи основно за училищата от областите с усложнена епидемиологична обстановка и оцветена в оранжев или червена зона. 
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Уф
    уф
    10 -3
    19:59, 27 окт 2020
    От страхливи директорки и екперти от РУО нищо умно не се очаква. Много са загрижени за образованието, в частност за хората. Ама като почнат яко да измират учители и в Хасково ще изреват, че това са косвени жертви на световна пандемия. Ами те решенията се взимат на регионално ниво и трябва някой глава да има и рамене за да носи отговорност - а не като сегашните мижитурки и директорки, дето само личните работи си гледат!
  • 2
    Уч
    Учуден
    9 -3
    20:24, 27 окт 2020
    Защо не се дава избор на 4 годишните, да са в къщи в тази пандемия? Било задължително? Еее то бива тъпо... то. Бива ама...
  • 3
    Ня
    няма
    5 -1
    20:26, 27 окт 2020
    Няма но има гимназиите затварят после и малките това е ай чао
  • 4
    Че
    Че и нахални ...
    7 -4
    20:52, 27 окт 2020
    Боева, като говориш мислиш ли? Ти знаеш ли в момента колко учители ходят болни на работа! Има училища, в които директорката забранява болничните! Никой не смее да гъкне и всички които трябва да си стоят в къщи вместо това разнасят вируса! Геноцида над учителите в града е пълен и търпението на съсловието се изчерпва!
    Защо си мислиш, че и до вас няма да стигне!
  • 5
    Бо
    Боляровец
    2 0
    21:31, 27 окт 2020
    Карадимов от механото е с корона вирус.

Още новини

Последни новини