8 °C

ФИ.КОМ 6

Интерактивна карта показва напредъка и изпитванията на ваксините за коронавирус

Още един тракер, който помага да следим борбата с COVID-19. На  адрес https://covid19.trackvaccines.org/ са обединени данните за разработваните в света ваксини, къде се извършват изпитания, както и го коя фаза са стигнали. 

Картата е разработена от проф. Никол Баста от университета Макгил и се актуалира в реално време.

"Нашата цел с инструмента за проследяване на ваксините е да помогнем на обществеността да намери и получи достъп до надеждна информация за ваксините за COVID-19, да подобри разбирането за процеса на тестване на ваксините и да отговори кога може да бъде налична ваксина", казва Баста, доцент в отдел по епидемиология, биостатистика и здраве на труда. Според изследователите предоставянето на ясна, последователна и безпристрастна информация за напредъка към създаването на ваксини срещу COVID-19 е от решаващо значение за успеха на глобалните усилия за предотвратяване и спиране на разпространението на заразата.

Как работи тракерът

Проследяващият инструмент за ваксини включва ежеседмични актуализации в реално време, като следи напредъка на всяка от над 50 ваксини, екипът разработва и актуализира изчерпателна база данни, подробно описваща характеристиките на ваксините в процес на разработка по целия свят.

Всеки кандидат за ваксина има своя собствена карта с инфографика, показваща дали ваксината е във фаза 1, 2 или 3 от клиничните изпитвания или е одобрена, и информация за разработчиците, участващите държави и типа ваксината - базирана на РНК, протеинова субединица или деактивиран вирус. Базираната в Квебек Medicago, например, където друг преподавател, професор Брайън Уорд е медицински служител, използва своята иновативна растителна технология за разработване на ваксина.

Картата също актуализира броя на кандидатите за ваксина, регистрираните опити и най-високия етап на изпитване за всяка държава. Потребителите от всяка страна могат да изпратят свои собствени въпроси относно ваксините за COVID-19.

Инструмент за колективния имунитет 

Използвайки инструмента за имунитет в общността, потребителите могат също да симулират разпространението на въображаема болест и да видят как ваксините могат да защитят цялата общност. За да видят въздействието на ваксинацията, потребителите могат да изберат процента от населението, което да ваксинират, и да наблюдават какво се случва с броя на хората здрави, болни, оздравели и починали при различни сценарии. Ако 30% са ваксинирани например, потребителите ще видят графика на типичната крива и как броят на инфекциите и смъртните случаи се покачва драстично, докато при 90% ваксинацията инфекциите и смъртните случаи спадат.

По-голямата прозрачност относно силните страни и ограниченията на кандидатите за ваксина са жизненоважни за изграждането, а не за подкопаването на общественото доверие във ваксините, казва Баста.

"Хората искат да бъдат уверени във ваксината и да имат достъп до информация, която отговаря на техните въпроси. Тъй като всички по света обръщат внимание, надявам се, че нашият инструмент за проследяване на ваксини ще повиши стандартите за прозрачност в регулаторния процес за одобрение, лицензиране и широко разпространение на ваксините за COVID-19 ", казва тя.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Вълнуват ви предимно семейни въпроси днес, а работата ви е възможно да остане на заден план. Не срещате сериозни затруднения, но за много въпроси ще ви се наложи да изчакате по-благоприятен момент. Просто периодът е неподходящ за активни действия от ваша страна. Не се притеснявайте да говорите открито да чувствата си с близките си хора, те ще ви разберат.
28 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вземете под внимание очакванията на близките си и работете за тяхното осъществяване. Така ще запазите мира в къщи и ще ви остане време за другите, не по-малко важни задачи днес. С интелигентното си присъствие печелите популярност и налагате идеи, чийто перспектива предстоят.
28 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще намерите елегантно решение на въпрос, който ви притеснява и без да се губите в догадки, ще пристъпите към изпълнението му. Ще се ползвате с доверието на онези, които ви интересуват и чието мнение е важно за успеха ви. Носители сте на новото и много хора ще се съобразяват с вас.
28 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Преминавате успешно през всички трудности, с които ви сблъсква днешният ден. Малко неща са в състояние да ви откажат от целите ви, преследвате ги твърдо и неотменно. Проявете обаче повече постоянство относно въпрос, който косвено ви засяга. Скоро ще оцените предимствата от подобно поведение. Предстои ви среща с човек, когото не сте виждали отдавна.
28 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Най-сетне имате възможност да си отдъхнете. Резултатите от упоритата ви работа и проявеното постоянство ще надхвърлят очакванията ви. Цената на успеха ви е натрупалата се умора. Отдайте се на заслужена почивка. Отделете повече време на семейството си и любимите си занимания.
28 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да загърбите лошото настроение. Не се измъчвайте от черни мисли, а влезнете в откровен диалог, с човек, с когото имате нужда да се изясните. В служебен план не допускайте да ви припишат чужди пропуски. Нека поведението ви в семейството бъде изпълнено с уважение към по-възрастните. Чувствате се все по-добре.
28 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Различни становища по общ въпрос ще ви накарат да заемете по-твърди позиции в защита на интересите си. Покажете се подготвени и с добро отношение към околните, това ще натежи везните във ваша полза. Ще възстановите силите си след здравословните си неразположения и няма да ви липсва енергия за всичко, което желаете.
28 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прекомерната сдържаност в отношения с желан от вас човек едва ли е верния път към сърцето му, за това опитайте да проявите инициативност и е много вероятно скоро да постигнете успех. Ще се изненадате от лекотата, с която успявате да въдворите ред у дома. Авторитетна намеса в подходящ момент ще ви донесе голямо предимство за в бъдеще, а и ще ви накара да се почувствате много добре.
28 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
28 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ще ви стигне за да свършите всичко, което предвиждате. Имате и свободата, и волята и желанието, проявете повече активност. Не пренебрегвайте хората, които са ви помагали да постигнете успеха си, отдайте им дължимото. Простете грешките на близък човек и продължете напред.
28 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Използвайте деня, за да го прекарате сред близките си хора. Нуждаете се осезателно от почивка и разтоварване. Опитайте се да туширате в зародиш евентуален финансов проблем.
28 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
28 ное 2020

Случаен виц

Последни новини