6 °C

Иран прехвърля войски към границите с Армения и Азербайджан

Тази сутрин влезе в сила третото поредно хуманитарно примирие между Армения и Азербайджан за спорния анклав Нагорни Карабах. То обаче стана възможно не само под дипломатическия натиск на Минската група, в която участват Русия, Франция и САЩ. Истинската причина е, че от два дни военните наблюдатели констатират очевидни белези за определена стабилизация на фронта.

Руският сайт topcor.ru припомня, че азербайджанците основно постигнаха успех в райони, които не влизаха в състава на Нагорно-Карабахската автономна област при СССР, взети под контрол от арменците в началото на 90-те години. Четвърт век Москва напразно уговаряше Ереван да върне на Баку 5 от 7-те такива райони, като си остави само Лачинския коридор за сухопътна връзка на Армения с непризнатата република, както и два прилежащи района за сигурност. При това Азербайджан беше съгласен на тези условия.

Като демонстрация, че е спряно придвижването на азербайджанската армия, арменското военно командване започна за първи път да показва карти за военната обстановка, както и кадри от унищожаването на азербайджанската тежка огнева система ТОС-1А „Солнцепёк”.

Арменската страна показа и изоставени от арменците БТР-70 в южната част на Карабах от разузнавателна група, движеща се към Лачинския коридор.

Като причина за стабилизацията на фронта се сочат 3 фактора. Първият е, че азербайджанските военни са навлезли в територия, където компактно живеят кюрди. Те обитават местните планини и няма къде да отидат - затова оказват на азерите съпротива. Някога в състава на Азербайджанска ССР имаше дори Кюрдестански уезд (окръг). Статутът бе премахнат, но жителите останаха. Кюрдите дружат с арменците, защото исторически ги свързва турският геноцид отпреди 100 г.

Като втора причина се сочи мащабното прехвърляне на армията на Иран към границите на Армения и Азербайджан. На преден план излезе третата причина – начало на сериозен диалог на международната общност по повод Нагорни Карабах.

Всъщност, след влизането в сила на поредното примирие, новините от Нагорни Карабах остават тревожни.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 01.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Съзнанието, че има какво да кажете и направите ще ви мотивира за действия, различни от планираните. Без притеснения ще настоявате да бъдете чути и да защитите тезата си. Сами ще намерите прекият път към човека, който ви вълнува, спечелвайки го с неподправено внимание и чар.
01 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Горите от желание час по-скоро да видите резултатите от работата си. Очакванията ви са големи, но бъдете реалисти. Дайте преднина на уменията си, изпипвайте детайлите и нещата ще си дойдат на място. Много хора ще останат доволни от сътрудничеството си с вас, защото сте прями, коректни и точни.
01 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За голяма част от вас денят е свързан с неотложни задачи, свързани най-вече с професионалната ви заетост. Трудът ви ще е ползотворен и ще постигнете намеренията си. Следвайки новостите, ще повишите интереса си към нови хора и познанства. За много от вас денят ще е наситен с положителни емоции, за които няма да чакате друг да ви ги създава.
01 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Завършвате нещо важно, върху което работите от доста време. Това ще ви донесе желаното удовлетворение, още повече че получавате чудесни отзиви за работата си. Следете внимателно информация, която касае работата ви и не действате преди да сте предварително добре информирани. Очаквайте новина, свързана с вашия сърдечен партньор.
01 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще ви занимават мисли как по-добре да организирате работата си за да стане тя печеливша. Някой ще ви постави в ролята на арбитър. Сами изберете дали да вземете участие или да запазите неутралитет. Но ви е нужно спокойствие за да вземете най-доброто решение за себе си. Финансите ви ще се стабилизират.
01 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от професионален и личен характер ще решавате с прозорливост и делови подход. Постигнатото днес ще ви покаже посоката, която трябва да следвате, за да вървите ускорено напред. Финансовите затруднения няма да ви попречат на ентусиазма, още повече, че скоро ще ги преодолеете.
01 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
01 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Проявете разбиране към човека до вас, чието поведение ви смущава. Не бързайте да го съдите, за да не навредите на себе си. Изяснете си причините за това и ще спечелите симпатиите му. Други от вас ще пътуват за среща с места и хора, които ги интересуват. Административните въпроси ще се решават с известни затруднения, но в крайна сметка ще се справите.
01 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансовите ви претенции ще бъдат задоволени и ще имате възможност да приключите успешна сделка. Както се казва парите сами ще ви намират. За да сте честни пред себе си, трябва да признаете, че от голяма помощ ви е личност, която решително се е намесила в кариерата ви. Предстои поврат в личния ви живот. За несемейни, това означава една нова романтична връзка, която ще прерасне в нещо сериозно.
01 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С мнителното си отношение към околните сте в състояние да провалите добрите им намерения. Мислете позитивно и не пречете на онези, които следват логиката на целите си. Проявете разбиране и по финансов проблем, решаването му изисква време. Но не всичко днес е стрес, ще се радвате на добро развитие на делата си в професионален план.
01 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да постигнете онова, което желаете трябва да подходите към задачите си грижливо и с нужната отговорност. На някои им предстоят изпитания, от които ще зависи професионалната им реализация. Не сте застрашени от фатални грешки. Любимите ви хора ще се погрижат вечерта ви да бъде приятна.
01 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Съпътстващите проблеми ви причиняват тревога, въпреки, че са решими. Това се дължи на изострената ви чувствителност. Можете да се справите и с по-малък разход на енергия. Бъдете практични и направете компромис, щом трябва. Това го можете брилянтно. Парите ще ви застигнат в миг, който малко очаквате.
01 дек 2020
Последни новини