Военно учение по време на пандемия

    Най-мащабното военно учение на полигона „Корен“ от 18 години насам е към своя край.

    Близо 3000 военнослужещи, до 200 единици бронетанкова техника и до 550 единици автомобилна техника от състава на 61-ва механизирана бригада участват в тактическото учение „Балканска стена 2020”. То започна на 19-ти октомври и ще приключи на 30-ти октомври.

    Под наблюдението на военния министър и вицепремиер Красимир Каракачанов днес беше проведено едно от основните занятия от междинната фаза на учението.

    Според военния министър, въпреки пандемията подобни учения не бива да се отлагат заради здравната криза, макар че са мащабни. А заедно със стрелбите с подвижен брегови ракетен комплекс  "Рубеж", които бяха през лятото, министърът определи това на Корен като едно от двете най-важни учения за БА тази година.

    „Учението има за цел в реални условия да създаде онези умения, които до момента са придобивани в по-малки войскови формирования. Може да се наложи дълго време да живеем с пандемията, това не означава, че армията ще прекрати своята подготовка и няма да изпълнява своите задължения по Конституция. Ако си представим реална ситуация, в която държавата ще трябва да реагира, какво трябва да каже Българската армия на евентуалния противник: Извинявайте, понеже ние сме в пандемия сега, няма да отразим вашето нападение?!“

    Военният министър посочи, че учението се провежда при извънредни мерки за предпазване от коронавирус, военнослужещите са тествани предварително. Един от предвидените участници е бил със съмнение за заразата, но той не е включен в учението.

    Относно готовността на военните да се помагат при необходимост в ситуацията на здравна криза, министърът коментира, че армията винаги е готова да участва в помощ на населението, не само при бедствия и аварии, но и в ситуация като тази.

    „Ако бъде поискано съдействието на БА, то ще бъде оказано“, посочи Каракачанов и припомни, че още от първия ден БА реално участва в овладяване на пандемията чрез ВМА. Армията има готовност и за отваряне на военни полеви болници, където да се приемат болни от коронавирус. ВМА е осигурила още едно отделение за Ковид в София, отбеляза Каракачанов.

    След приключването на учението, военният министър поздрави участниците в него. Министър Каракачанов обаче мина без маска пред строя и се ръкува с военнослужещите. В отговор на журналистически въпрос защо не спазва разпоредените мерки за носенето на лични предпазни средства, Каракачанов посочи, че е без маска, защото не е учтиво да говори през нея, а през това време обилно си дезинфекцираше ръцете с препарат.

    Днес е второто официално появяване на военния министър след десетдневната карантина, в която той беше като контактен на доказания с Ковид командващ на ВВС ген. Димитър Петров. Каракачанов се е самоизолирал по препоръка на началника на ВМА ген.Венцислав Мутафчийски, който е и главен лекар на Българската армия. Той посочи, че е тестван на четвъртия и деветия ден от карантината и двата му теста са отрицателни.

    По повод коментарите от опозицията, че се харчат безогледно пари от военните в условията на икономическа криза, Каракачанов посочи, че това са празни приказки и коментира: „Ние не харчим повече пари, от това, което ни е определено по бюджет. Направили сме всичко възможно, разходи, без които можем да минем, включително и тази година, да не бъдат направени.

    Ако някой си търси тема за предизборна кампания да бъде така добър да не се занимава с армията, а да се замисли какво е пропуснал да направи той по време на своето управление.

    30 години армията беше поставяна в режим на лишение и унижение. Армията беше нарязана,заплатите не бяха увеличавани, учения не бяха провеждани и подготовката беше изостанала.“

    След приключване на тактическото занятие на маньовър със сили и средства, бойни стрелби, заемане на отбранителни райони и рубежи, провеждащият учението заместник-командир на Сухопътните войски -бригаден генерал Валери Цолов благодари за оказаното съдействие от страна на кметовете на Хасково и Стамболово, които са дали разрешение да се ползват райони и извън полигона-горски фонд, нужни за мащаба на учението.

    През утрешния ден на полигона „Корен“ учението ще наблюдава и президентът Румен Радев.


     

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (13)

    • 1
      Бъ
      бъзз
      34 -11
      16:15, 26 окт 2020
      Досадници, приключвайте!
      Всеки ден обърквате движението в района.
      Малко ни е ремонтът, че и вие!
    • 2
      Оф
      Офицер
      36 -6
      16:38, 26 окт 2020
      Имаме велика армия от мамини синчета
      • Мо
        Морж
        29 -7
        17:50, 26 окт 2020
        И тюфлеци
    • 3
      11
      11
      30 -2
      16:41, 26 окт 2020
      трябваше да отиде с кола , за да види какъв е пътя до там ,но явно и на журналистите не им прави впечатление , че се положи маркировка на "черен път"!!!!!!!!!
    • 4
      Ма
      Малевец
      21 -3
      17:18, 26 окт 2020
      А пътя след тях кой ще оправи,почна да пропада и да се кърти асфалта.
    • 5
      Сс
      СССР
      12 -10
      18:53, 26 окт 2020
      Едно време като ви бучаха всеки ден танкове на главата,не мрънкахте!Като ви свиреха покрай казармите,не мрънкахте!Като ви звъняха трабите сутрин рано в казармите покрай блоковете пак не мрънкахте!А за жертвите от ученията какво да кажем!
      • Ед
        Едно
        11 -2
        19:00, 26 окт 2020
        време уенните чакаха да се развали времето,та да обявят учение.Сега явно са чакали пандемията...
      • Кт
        ктб
        12 -3
        19:22, 26 окт 2020
        Мрънкахме ама кой да ни чуе.
      • Pp
        ppp
        23 -2
        20:37, 26 окт 2020
        Едно време имаше АРМИЯ!
        Сеге има шепа 100+ килограмови туфлеци на хранилка на данъкоплатците.
    • 6
      55
      55555
      15 -2
      21:39, 26 окт 2020
      в нормалните държави армията помага за овладяване на пандемията а тук харчат безразборно пари на вятара
    • 7
      Ня
      Някой
      9 -2
      07:19, 27 окт 2020
      Само военен може да измисли по-време на пандемия учение! А пролетта когато полицията беше по КПП-та и ги валеше дъжд, студ и вятър, защо не ги изкараха да помагат на МВР. Много вярно в по-горния коментар : "Мамини си чета", да не вземат да настинат или да им текнат сополите 😄
      • Пи
        пич
        4 -1
        07:55, 27 окт 2020
        тая армия е направена не за да те пази и да ти помага а да служи на чужди интереси. гответе се за война. война която не желате но ще бъдете включени
    • 8
      На
      Наполеон от корен квадратен
      3 -1
      09:25, 27 окт 2020
      Тюфлеци,ама тарикати,имат си и тюфлечки.Завиждайте!
    Последни новини