5 °C

Военно учение по време на пандемия

  Най-мащабното военно учение на полигона „Корен“ от 18 години насам е към своя край.

  Близо 3000 военнослужещи, до 200 единици бронетанкова техника и до 550 единици автомобилна техника от състава на 61-ва механизирана бригада участват в тактическото учение „Балканска стена 2020”. То започна на 19-ти октомври и ще приключи на 30-ти октомври.

  Под наблюдението на военния министър и вицепремиер Красимир Каракачанов днес беше проведено едно от основните занятия от междинната фаза на учението.

  Според военния министър, въпреки пандемията подобни учения не бива да се отлагат заради здравната криза, макар че са мащабни. А заедно със стрелбите с подвижен брегови ракетен комплекс  "Рубеж", които бяха през лятото, министърът определи това на Корен като едно от двете най-важни учения за БА тази година.

  „Учението има за цел в реални условия да създаде онези умения, които до момента са придобивани в по-малки войскови формирования. Може да се наложи дълго време да живеем с пандемията, това не означава, че армията ще прекрати своята подготовка и няма да изпълнява своите задължения по Конституция. Ако си представим реална ситуация, в която държавата ще трябва да реагира, какво трябва да каже Българската армия на евентуалния противник: Извинявайте, понеже ние сме в пандемия сега, няма да отразим вашето нападение?!“

  Военният министър посочи, че учението се провежда при извънредни мерки за предпазване от коронавирус, военнослужещите са тествани предварително. Един от предвидените участници е бил със съмнение за заразата, но той не е включен в учението.

  Относно готовността на военните да се помагат при необходимост в ситуацията на здравна криза, министърът коментира, че армията винаги е готова да участва в помощ на населението, не само при бедствия и аварии, но и в ситуация като тази.

  „Ако бъде поискано съдействието на БА, то ще бъде оказано“, посочи Каракачанов и припомни, че още от първия ден БА реално участва в овладяване на пандемията чрез ВМА. Армията има готовност и за отваряне на военни полеви болници, където да се приемат болни от коронавирус. ВМА е осигурила още едно отделение за Ковид в София, отбеляза Каракачанов.

  След приключването на учението, военният министър поздрави участниците в него. Министър Каракачанов обаче мина без маска пред строя и се ръкува с военнослужещите. В отговор на журналистически въпрос защо не спазва разпоредените мерки за носенето на лични предпазни средства, Каракачанов посочи, че е без маска, защото не е учтиво да говори през нея, а през това време обилно си дезинфекцираше ръцете с препарат.

  Днес е второто официално появяване на военния министър след десетдневната карантина, в която той беше като контактен на доказания с Ковид командващ на ВВС ген. Димитър Петров. Каракачанов се е самоизолирал по препоръка на началника на ВМА ген.Венцислав Мутафчийски, който е и главен лекар на Българската армия. Той посочи, че е тестван на четвъртия и деветия ден от карантината и двата му теста са отрицателни.

  По повод коментарите от опозицията, че се харчат безогледно пари от военните в условията на икономическа криза, Каракачанов посочи, че това са празни приказки и коментира: „Ние не харчим повече пари, от това, което ни е определено по бюджет. Направили сме всичко възможно, разходи, без които можем да минем, включително и тази година, да не бъдат направени.

  Ако някой си търси тема за предизборна кампания да бъде така добър да не се занимава с армията, а да се замисли какво е пропуснал да направи той по време на своето управление.

  30 години армията беше поставяна в режим на лишение и унижение. Армията беше нарязана,заплатите не бяха увеличавани, учения не бяха провеждани и подготовката беше изостанала.“

  След приключване на тактическото занятие на маньовър със сили и средства, бойни стрелби, заемане на отбранителни райони и рубежи, провеждащият учението заместник-командир на Сухопътните войски -бригаден генерал Валери Цолов благодари за оказаното съдействие от страна на кметовете на Хасково и Стамболово, които са дали разрешение да се ползват райони и извън полигона-горски фонд, нужни за мащаба на учението.

  През утрешния ден на полигона „Корен“ учението ще наблюдава и президентът Румен Радев.


   

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (13)

  • 1
   Бъ
   бъзз
   34 -11
   16:15, 26 окт 2020
   Досадници, приключвайте!
   Всеки ден обърквате движението в района.
   Малко ни е ремонтът, че и вие!
  • 2
   Оф
   Офицер
   36 -6
   16:38, 26 окт 2020
   Имаме велика армия от мамини синчета
   • Мо
    Морж
    29 -7
    17:50, 26 окт 2020
    И тюфлеци
  • 3
   11
   11
   30 -2
   16:41, 26 окт 2020
   трябваше да отиде с кола , за да види какъв е пътя до там ,но явно и на журналистите не им прави впечатление , че се положи маркировка на "черен път"!!!!!!!!!
  • 4
   Ма
   Малевец
   21 -3
   17:18, 26 окт 2020
   А пътя след тях кой ще оправи,почна да пропада и да се кърти асфалта.
  • 5
   Сс
   СССР
   12 -10
   18:53, 26 окт 2020
   Едно време като ви бучаха всеки ден танкове на главата,не мрънкахте!Като ви свиреха покрай казармите,не мрънкахте!Като ви звъняха трабите сутрин рано в казармите покрай блоковете пак не мрънкахте!А за жертвите от ученията какво да кажем!
   • Ед
    Едно
    11 -2
    19:00, 26 окт 2020
    време уенните чакаха да се развали времето,та да обявят учение.Сега явно са чакали пандемията...
   • Кт
    ктб
    12 -3
    19:22, 26 окт 2020
    Мрънкахме ама кой да ни чуе.
   • Pp
    ppp
    23 -2
    20:37, 26 окт 2020
    Едно време имаше АРМИЯ!
    Сеге има шепа 100+ килограмови туфлеци на хранилка на данъкоплатците.
  • 6
   55
   55555
   15 -2
   21:39, 26 окт 2020
   в нормалните държави армията помага за овладяване на пандемията а тук харчат безразборно пари на вятара
  • 7
   Ня
   Някой
   9 -2
   07:19, 27 окт 2020
   Само военен може да измисли по-време на пандемия учение! А пролетта когато полицията беше по КПП-та и ги валеше дъжд, студ и вятър, защо не ги изкараха да помагат на МВР. Много вярно в по-горния коментар : "Мамини си чета", да не вземат да настинат или да им текнат сополите 😄
   • Пи
    пич
    4 -1
    07:55, 27 окт 2020
    тая армия е направена не за да те пази и да ти помага а да служи на чужди интереси. гответе се за война. война която не желате но ще бъдете включени
  • 8
   На
   Наполеон от корен квадратен
   3 -1
   09:25, 27 окт 2020
   Тюфлеци,ама тарикати,имат си и тюфлечки.Завиждайте!

  Още новини

  Хороскоп за 01.12.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Съзнанието, че има какво да кажете и направите ще ви мотивира за действия, различни от планираните. Без притеснения ще настоявате да бъдете чути и да защитите тезата си. Сами ще намерите прекият път към човека, който ви вълнува, спечелвайки го с неподправено внимание и чар.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Горите от желание час по-скоро да видите резултатите от работата си. Очакванията ви са големи, но бъдете реалисти. Дайте преднина на уменията си, изпипвайте детайлите и нещата ще си дойдат на място. Много хора ще останат доволни от сътрудничеството си с вас, защото сте прями, коректни и точни.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  За голяма част от вас денят е свързан с неотложни задачи, свързани най-вече с професионалната ви заетост. Трудът ви ще е ползотворен и ще постигнете намеренията си. Следвайки новостите, ще повишите интереса си към нови хора и познанства. За много от вас денят ще е наситен с положителни емоции, за които няма да чакате друг да ви ги създава.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Завършвате нещо важно, върху което работите от доста време. Това ще ви донесе желаното удовлетворение, още повече че получавате чудесни отзиви за работата си. Следете внимателно информация, която касае работата ви и не действате преди да сте предварително добре информирани. Очаквайте новина, свързана с вашия сърдечен партньор.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще ви занимават мисли как по-добре да организирате работата си за да стане тя печеливша. Някой ще ви постави в ролята на арбитър. Сами изберете дали да вземете участие или да запазите неутралитет. Но ви е нужно спокойствие за да вземете най-доброто решение за себе си. Финансите ви ще се стабилизират.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Въпроси от професионален и личен характер ще решавате с прозорливост и делови подход. Постигнатото днес ще ви покаже посоката, която трябва да следвате, за да вървите ускорено напред. Финансовите затруднения няма да ви попречат на ентусиазма, още повече, че скоро ще ги преодолеете.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Проявете разбиране към човека до вас, чието поведение ви смущава. Не бързайте да го съдите, за да не навредите на себе си. Изяснете си причините за това и ще спечелите симпатиите му. Други от вас ще пътуват за среща с места и хора, които ги интересуват. Административните въпроси ще се решават с известни затруднения, но в крайна сметка ще се справите.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Финансовите ви претенции ще бъдат задоволени и ще имате възможност да приключите успешна сделка. Както се казва парите сами ще ви намират. За да сте честни пред себе си, трябва да признаете, че от голяма помощ ви е личност, която решително се е намесила в кариерата ви. Предстои поврат в личния ви живот. За несемейни, това означава една нова романтична връзка, която ще прерасне в нещо сериозно.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С мнителното си отношение към околните сте в състояние да провалите добрите им намерения. Мислете позитивно и не пречете на онези, които следват логиката на целите си. Проявете разбиране и по финансов проблем, решаването му изисква време. Но не всичко днес е стрес, ще се радвате на добро развитие на делата си в професионален план.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  За да постигнете онова, което желаете трябва да подходите към задачите си грижливо и с нужната отговорност. На някои им предстоят изпитания, от които ще зависи професионалната им реализация. Не сте застрашени от фатални грешки. Любимите ви хора ще се погрижат вечерта ви да бъде приятна.
  01 дек 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Съпътстващите проблеми ви причиняват тревога, въпреки, че са решими. Това се дължи на изострената ви чувствителност. Можете да се справите и с по-малък разход на енергия. Бъдете практични и направете компромис, щом трябва. Това го можете брилянтно. Парите ще ви застигнат в миг, който малко очаквате.
  01 дек 2020
  Последни новини