Димитровград ще се бори за европейска столица на културата

Димитровград влиза в символична коалиция на малките градове с още 25 европейски града в надпреварата за европейска столица на културата.

С 26 града през 2026г. за столица на културата е надпреварата, в която се включва Димитровград съвместно. Поканата за присъединяване към инициативата е дошла от страна на словашкия град Локовец, по препоръка от град Пловдив, който бе европейска столица на културата за 2019 година, съвместно с италианския град Матера.

За момента 12 града са потвърдили официалното си участие в коалицията от 26 града, като срока изтича декември месец.

"Самото кандидатиране в тази надпревара е един изключителен имидж за Димитровград, то носи престиж и мобилизация на експертен потенциал, като стратегическата цел е популяризиране на културната идентичност на града и общината. Очаква ни изключително много работа, трябва да мобилизираме целия си експертен потенциал, заедно с НПО-тата, заедно с хората от областта на културата за да изготвим програма. Но това ще бъде един мощен тласък за развитието на туризма в целия регион", коментира кметът Димов.

Инициативата „Европейска столица на културата” е най-престижната титла в областта на културата в Европа. Замислена е с цел да допринесе за сближаването на европейските народи. Решение за нейното реализиране е взето през юни 1985 г. от Съвета на министрите на културата на Европейския съюз, по инициатива на тогавашния легендарен министър на културата на Гърция, Мелина Меркури. В периода след 1985 г. повече от 40 градa са избирани за титлата „Европейска столица на културата“ – от Стокхолм до Генуа, от Атина до Глазгоу, от Краков до Порто. През годините това събитие се доразвива, без да губи първоначалния си замисъл: да подчертава богатството и разнообразието на европейските култури и техните общи черти, да насърчава по-доброто взаимно опознаване между европейските граждани и да подхранва усещането за принадлежност към една и съща европейска общност.

Титлата се присъжда на даден град за определена година. Събитието може да донесе огромни ползи за градовете в културно, социално и икономическо отношение в рамките на самата година и след това. То е уникална възможност за обновяване на градовете, за промяна на представата за тях и за тяхното популяризиране в европейски и международен план.

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Да
    Дамян
    11 -5
    13:06, 27 окт 2020
    При наличието на чалгаджийница и пазар , за каква култура говорим ,скъпи съграждани.
    • Бо
      бобо
      3 0
      18:49, 27 окт 2020
      Ами пич, това е нашата култура! Пазари има навсякъде, както и музика има всякаква, какви са тези глупости.
    • Му
      Музикант
      4 0
      19:51, 27 окт 2020
      Много е лошо да не си в културните среди и да се изказваш, като просветен....,,много си тъп, Сашеее"🤣🤣🤣
    • От
      Отговор
      1 0
      20:22, 28 окт 2020
      Дааа........, те само в културните среди са просветни !

Случаен виц

Последни новини