Кърджалийска лада ни представя на соцавтосалона в Димитровград

Изображение 1 от 6

    Кърджалиец с "Волга" от годините на социализма се включи в соцавтосалонът в Димитровград.Градът ни се представя от ретровозилото на Георги Димитров.

    Дебютът на модела ВАЗ 2103 е през декември 1972 г., а този конкретен автомобил е слязъл от поточната линия в Толияти през май 1979 г., когато Волжският Автомобилен завод получава най-високото държавно отличие на тогавашния СССР- Знак за качество. Автомобилът е бил притежание на един от най-популярните лекари в Кърджали - д-р Пачеманов (купен от него като нов от "Мототехника"). Съхраняван е основно в гараж и не е "нощувал" под открито небе. След като д-р Пачеманов печели Ford Fiesta от първата томбола след 1989 г. за лек автомобил (организирана от официалното издание на СБА "Авто Мото Свят"), той се "сбогува" със своята Лада и тя попада в ръцете на Георги

      По повод 75 години от създаването на Димитровград община Димитровград организира първото по рода си събитие свързано с автомобилите от времето на създаване и развитие на града от втората половина на ХХ век Соц автосалон" показва автомобпарк на най-разпространените и ползвани автомобили от времето на социализма. Тогава за покупка на лек автомобил се е чакало десетина години, като по улиците са движили основно лади, москвичи, вартбурзи и трабанти. За някои по-непретенциозни марки автомобили като "Застава". Трабант", "ЗАЗ", "Шкода", полски "Фиат" в повечето случаи е нямало ред и са се закупували свободно.

     Волгите са били резервирани за партийния елит, а западен автомобил е можело да се купи само с валута от "Кореком". В края на 80-те години на миналия век са се продавали по 40-50 хиляди нови автомобила годишно и то единствено през монопола на държавната компания ДСО Мототехника. В условията на днешния свободен пазар на автомобили звучи невероятно, че тогава за закупуването на една кола се е чакало повече от 10 години. Първоначално се е правела вноска за съответния автомобил и хората са чакали да им излезе номерът". Дори е имало традиция, когато се роди дете да му се прави вноска за кола като това допълнително е учличавало броя на чакащите. Понякога хората са нямали пари да купят колата и са си продавали номерата.

     Снимки:Мохамед Хабил

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини