Facebook представи своя уникален преводач на 100 езика с изкуствен интелект

Facebook в понеделник представи софтуер, базиран на машинно обучение, който според компанията е първият, който може да превежда от всеки от 100 езика, без да разчита на английски.

Софтуерът за изкуствен интелект с отворен код е създаден, за да помогне на социалната мрежа да доставя съдържание по-добре на 160-те езика на своите повече от два милиарда потребители по целия свят.

"Този ​​краен етап е кулминация на годините основополагащата работа на Facebook AI в областта на машинния превод", каза Анджела Фен в публикация.

Фен каза, че новият модел е по-точен от другите системи, тъй като не разчита на английски като междинна стъпка в превода.

"Когато превеждаме, да речем, от китайски на френски, повечето ориентирани към английски език многоезични модели се обучават от китайски на английски и от английски на френски, защото данните за обучение по английски са най-широко достъпни", пише Фен.

"Нашият модел директно се обучава с данни от китайски към френски, за да запази по-добре смисъла. Той превъзхожда англоцентричните системи с 10 точки по широко използваната метрика BLEU за оценка на машинни преводи."

Facebook заяви, че вече обработва средно 20 милиарда превода всеки ден в своята емисия новини и че се надява новата система да даде по-добри резултати.

"Преодоляването на езиковите бариери чрез машинен превод е един от най-важните начини да се свържат хората, да се предостави достоверна информация за Covid-19 и да се предпазят от вредно съдържание", каза Фен.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини