Покупката на 8K телевизор вече е оправдана

Изображение 1 от 2

    Най-вероятно много от вас са чували термина 4K, който, разбира се,  се  отнася до резолюцията при дисплеите. През последните години 4K телевизорите са все по-достъпни, а предложенията са много и разнообразни. Междувременно обаче технологиите продължават да се развиват и отскоро на пазара вече са налични телевизори с още по-висока разделителна способност, а именно 8K.
     
    Нека обаче започнем от малко по-далече и да се запознаем с еволюцията в това отношение през последните няколко години. Една от сериозните стъпки в близкото минало беше скокът към резолюция Full HD с 1920 пиксела по хоризонталата и 1080 по вертикалата (1920 х 1080) с общ брой от малко над 2 милиона пиксела. С преминаването към 4K (3840 х 2160) броят пиксели достигна 8.3 милиона, а при 8K (7680 х 4320) вече са налични 33 милиона пиксели.

    Какво обаче означава всичко това? С увеличаването на резолюцията се подобрява драстично качеството на картината. Тя е по-ясна и по-детайлна, като, разбира се, за целта е нужно и съответното съдържание.

    Едни от най-новите предложения сред 8K телевизорите, които са достъпни и на пазара у нас, са в серията Q800T (2020) на Samsung. Тук влизат три модела с размери на екрана 65, 75 и 85 инча. Компанията използва QLED технология и Quantum Processor 8K за постигане на висококачествена картина.

    При наличието на по-ниска резолюция се разчита на AI Upscaling за преобразуване в 8K. Телевизорите пресъздават чисти и ярки цветове, включително наситен черен, чрез множество концентрирани зони на подсветката.

    Източник: offnews

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини