Русия гони двама сътрудници от посолството ни в Москва

Русия обяви за персона нон грата двама сътрудници от посолството на България в Москва, съобщават руското Министерство на външните работи, цитирано от ТАСС и БТА, и българското посолство в Москва. Мярката е ответна след решението на София да изгони двама руски дипломати заради подозрение в шпионаж.

На 23 септември българското МВнР обяви за персона нон грата двама служители от руското търговско представителство в София с мотива, че са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел да прехвърлят разузнавателните данни в Москва. Срещу тях е било заведено и досъдебно производство, което е било спряно заради дипломатическия им имунитет. На дипломатите бе даден 72-часов срок да напуснат страната. По този повод руската информационна агенция РИА Новости отбеляза, че българската страна не е представила доказателства за обвиненията си, а руското външно министерство не изключи предприемането на "огледални мерки" срещу България.

Те вече са факт.

"Посланикът на Република България в Руската федерация Атанас Кръстин бе извикан днес в Министерството на външните работи в Москва в 11 ч. местно време. С ноти, позовавайки се на принципа на реципрочността, Министерството на външните работи на Руската федерация обяви за персона нон грата двама дипломати от Посолството на Република България в Москва в отговор на неотдавнашното обявяване за персона нон грата на руски дипломатически представители в София", пише посолството ни в Москва.

Руското Външно министерство добавя, цитирано от ТАСС, че ходът е "огледална ответна мярка на немотивираното с нищо решение на властите на България да експулсират от страната през септември т.г. двама заместници на търговския представител на Русия в София".

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    См
    смях
    4 0
    09:04, 13 окт 2020
    били шпионирали нашата армия. ей българи. армия имаше до 1989 година. а чужди войски в България никога не е имало. Да се знае и помни това
Последни новини