Украинското разузнаване: Руската шпионска мрежа работи активно в европейските страни

Руската шпионска мрежа продължава да действа активно в европейските страни. Акцентът е поставен върху информационно-пропагандни операции. Това каза представителят на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Андрий Черняк.

Според него сред приоритетните цели на руското разузнаване е да се повлияе на определени авторитетни хора в Европа. Русия също работи активно с медиите.

"Това са техните открити пропагандни рупори като RT и други по-скрити начини за влияние. Има случаи, когато журналисти от чуждестранни медии, вербувани от руснаци, отиват на работа с единствената задача да говорят с колегите си, за да повлияят на техното мнение в полза на Русия", каза Черняк, цитиран от Униан.

Друго важно направление в работата на руската мрежа в Европа е противодействието на доставките на западно оръжие.

"Русия се интересува от цяла Европа като "зона на влияние". Ако подчини Украйна, тя няма да спре дотук. Тя ще отиде по-далеч. И знаем, че Путин е имал такива планове преди нахлуването в Украйна. Може би не са се променили дори сега", казва Черняк.

Руските шпиони в Европа

На фона на пълномащабното нахлуване на Руската федерация в Украйна европейските страни изгониха от територията си рекорден брой руски "дипломати", занимаващи се с шпионска дейност.

Известно е, че руски агенти извършват терористични действия в Европа по заповед на Кремъл. Разпращането на бомбени писма в Испания в края на миналата година е точно такъв случай.

Според The ​​Sun Русия набира армия от шпиони камикадзе, за да сее хаос във Великобритания. Според документи, изтекли в медиите, Владимир Путин е наредил на руските разузнавателни служби да засилят набирането на шпиони камикадзе във Великобритания.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини