Парламентът избра Александър Андреев за председател на ЦИК без ДПС

Парламентът избра Александър Андреев за председател на ЦИК.

"За" гласуваха 119 народни представители, против бяха - 54.

От БСП и шестимата депутати, напуснали парламентарната група на левицата, декларираха, че няма да подкрепят предложението.

ДПС не участва в гласуването, въпреки, че по-рано председателят му Мустафа Карадайъ обяви, че ще подкрепят единствената номинация, защото противното би означавало хаос. След изказването на кандидата обаче си променили позицията, защото той не дал ясни отговори.

В доклада на правната комисия се посочва, че от направената проверка на представените документи, е установено, че Андреев отговаря на изискванията в Изборния кодекс за заемане на длъжността.

Той е номинация на Федерацията на независимите студентски дружества, подкрепена от ГЕРБ, и заема мястото на подалата оставка проф. Стефка Стоева.

От левицата отбелязаха, че пред правната комисия Андреев е казал, че няма уредба, няма машини. Не е ясно колко време ще отнеме доставката им, къде ще се съхраняват, трябват 10 хиляди машини, а сроковете по обществената поръчка притискат, коментира Надя Клисурска.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова настоя Андреев да даде на депутатите ясни отговори, защото с това, което е казал в комисия, снема от себе си цялата отговорност и в същото време означава, че не е готов да постави ясно въпросите и радикално да ги реши.

Истината е, че мнозинството не иска машините, заключи Надя Клисурска.

Очаквахме дебати по условията, по които ЦИК трябва да организира произвеждането на изборите, главно - машинното гласуване, коментира председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. По думите му, ГЕРБ са лишили ЦИК от управленската и организаторската й мощ, тъй като безцеремонно са й гласувани и прехвърлили правомощия от изпълнителната власт, въпреки липсата на административен капацитет. Целта е хаос и възможност за спекулации, заключи Карадайъ. И риторично добави - нима ГЕРБ не знаят,че ЦИК не разполага със сграда, администрация, което е и удобното прикритие при провал. Последиците не ги интересуват, те поставят в зависимост от своята воля този орган, подчерта председателят на Движението.

Държавата в лицето на изпълнителната власт абдикира от основна своя дейност - да подпомага организирането и провеждането на изборите, обобщи той.

Преди депутатите да гласуват предложението, кандидатът за председател на ЦИК Александър Андреев подчерта, че комисията е колективен орган, който организира и произвежда изборите, и в тази връзка на някои от поставените въпроси на опозицията не може да даде отговор, защото са решение на колективен орган.Той отказа да коментира мотивите за оставката на проф.Стоева /както искаха от БСП/, защото смята, че са лични.

ЦИК ще приложи закона, какъвто е приет от законодателя, декларира той.

От БСП не приеха отговорите за достатъчни. А Мустафа Карадайъ предупреди Андреев, че става инструмент за хаоса.

От левицата настояха председателстващият НС Емил Христов да призове кандидата отново да се яви на трибуната и даде изчерпателни отговори.

На свой ред Христов отбеляза, че от ляво апелират към прилагане на воля, която да ограничи друго право - това на Андреев, защото той вече е казал, каквото е преценил.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини