2 °C

Турция започва строги ограничения за социалните мрежи

Днес Турция навлиза в нова епоха на строги ограничения в социалните мрежи, които застрашават да заличат присъствието на Facebook и Twitter в страната, ако не свалят спорни публикации.

Законодателството беше прокарано в парламента от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган и следва репресиите на правителството срещу вестници и телевизии на опозицията.

Служителят на "Фейсбук", отговарящ за правата на човека, Йейн Ливайн написа в "Туитър", че това "поражда много тревоги относно човешките права".

Но макар да са уплашени, защитниците на свободата на словото не са сигурни дали правителството на Ердоган ще успее да приложи най-наказателните мерки на закона - или дали социалните мрежи някога ще се съобразят изцяло с тях.

"Ние смятаме, че в наши дни е наистина невъзможно в държава като Турция да се потискат социалните мрежи - това е толкова голяма част от живота на хората", казва Ема Синклер-Уеб, директор за Турция на международната правозащитна организация Human Rights Watch.

Според новите правила платформите с повече от 1 млн. потребители на ден трябва да отворят офиси в Турция, които могат да изпълняват решения на местните съдилища за премахване на нарушаващо съдържание в рамките на 48 часа.

В противен случай те ще се сблъскват със забрани за рекламиране, глоби до 40 млн. турски лири (5,1 млн. долара) и - от решаващо значение - намаляване на честотната лента до 90 процента, което прави платформите ефективно неизползваеми.

Те също така изискват от социалните мрежи да "вземат необходимите мерки" за съхраняване на потребителски данни на местно равнище, въпреки че обвързващото законодателство в този смисъл беше извадено от окончателната версия на законопроекта, приет през юли.

Ердоган не крие презрението си към социалните мрежи, въпреки че неговият профил в "Туитър" има 16,7 млн. последователи.

"Twitter schmitter!", обяви той през 2014 г., обещавайки да "ликвидира всички тези" платформи.

Той изпълни заплахата си, като спря за кратко "Туитър" и YouTube преди местните избори по-късно същата година, което стана по време на скандал с онлайн аудиозаписи, изобличаващи неговия приближен кръг в предполагаем корупционен скандал.

"Целта на закона е да застраши социалните мрежи с послание "спазвай или умри", коментира Синклер-Уеб пред "Франс прес".

Достъпът до сайтове и съдържание вече беше частично ограничен в страната с население от 83 млн. души.

Миналата година "Туитър" посочи Турция, заедно с Русия и Япония, сред първите три държави, отговорни за 86 процента от всички искания за сваляне на публикации.

Адвокатът за правата за поверителност Севкет Уянък заяви, че Турция е блокирала достъпа до 408 000 сайта, 40 000 туита, 10 000 видеоклипа в YouTube и 6 200 публикации във "Фейсбук" към края на 2019 г.

"Когато това вече е така, представете си какво ще бъде след 1 октомври", подчерта Уянък.

Както "Фейсбук", така и "Туитър" са отказали да коментират на въпрос на АФП дали ще спазват новите правила.

Ердоган е открито подозрителен към интернет и веднъж нарече "Туитър" "заплаха" за подпомагане на мобилизирането на антиправителствените протести през 2013 г., което беше едно от най-големите предизвикателства пред управлението на неговата партия.

Мнозина турци, особено младите, получават голяма част от новините си в социалните мрежи, тъй като повечето нормални медии са собственост или контролирани от проправителствени компании.

Всички, от ученици в гимназията, карикатуристи и репортери до бивша "Мис Турция", бяха дадени на съд за туитове и други публикации в социалните мрежи, смятани за обидни за президента.

Новото законодателство набра скорост, след като Ердоган се разгневи през юли от онлайн обиди срещу финансовия министър Берат Албайрак и съпругата му Есра, дъщерята на президента, след раждането на четвъртото им дете.

И все пак Синклер-Уеб отбеляза, че правителствените поддръжници също са станали зависими от социалните мрежи - особено в епохата на ограниченията заради коронавируса и забраните за публично събиране.

"Затварянето им няма да бъде популярен ход", изтъква Синклер-Уеб и допълва: "Ако се опита да приложи този нов закон, правителството също ще се простреля в крака."

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Хороскоп за 16.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще премине по-леко, наситен с приятни емоции и срещи. Ще ви се отдава без затруднения да решавате въпроси от професионален, обществен и личен характер. С колегите си бъде коректни, както и с всеки друг, ако искате да приключите навреме и без нежелани последствия общите ви задачи.
16 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Несвойствени за вас занимания ще отнемат част от времето ви, но няма да съжалявате. Добри попадения в сферата на недвижимите имоти, както и в рекламата и бизнеса, като цяло. Нищо не е случайно, за успеха си сте работили много, днес ще берете плодовете от този труд. Движете се повече и общувайте с приятни хора.
16 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Денят ви ще е успешен и наситен с преживявания. Преуморявате се с работа, но има защо. Ще получите добра оценка и предложение за промяна на работното място. Финансовите придобивки ще ви радват, а също и доверието на хората към вас. Ще получите нови възможности за реализация и социален възход.
16 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отнасяйте се с разбиране към градивната критика по ваш адрес. Със сигурност има какво да научите за себе си, въпреки опита и квалификацията ви. Истина е, че имате повече разходи през тези дни, но по-важно е, че ги правите с желание – за подаръци и други удоволствия. Настроението ви в никакъв случай няма да пострада.
16 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате върху какво да се съсредоточите, за това ще си спестите излишните приказки. Отдадени на работата си, ще се вглеждате в променящите се бързо събития и ще търсите своето място в тях. Няма да ви бъде трудно, с логичното си мислене и действия бързо ще си осигурите добри позиции.
16 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Активността ви ще ускори развоя на делата, насочвайки събитията в благоприятна за вас посока. В общуванията си бъдете търпеливи и не създавайте напрежение на хората, които не се отличават с вашите качества. По-възрастен човек ще ви заяви намеренията си относно предстоящо събитие.
16 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте особено привлекателни за околните, чувството ви за хумор и младежкото ви излъчване до голяма степен ще ви помогнат в деловите ви срещи. Дори по време на напрегнати преговори успявате деликатно да разведрите обстановката.
16 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Готовността ви да сте полезни и добрата ви подготовка, ще направят възможно постигането на всичко, с което се захванете днес. Ще получите потвърждение на казаното много скоро. Смелите ви ходове и вниманието на което се радвате, ще доведат до положителни развития в живота ви.
16 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
16 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Възползвайте се от собствената си изобретателност. Можете да бъдете доволни от себе си по отношение на деловите си ангажименти и това няма да е случайно. Стремете се към повече прозрачност във взаимоотношенията си с хората около вас. Забравете миналото и се съсредоточете върху настоящето.
16 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Поставяте си постижими цели, които няма да ви затруднят. Успявайки в намеренията си, ще подобрите вярата в собствените си сили, а с нея и мотивацията си да продължите напред. За награда ще изживеете вълнуващи мигове с човек, когото харесвате. Също така ще се ползвате от услугите на тези, които ви обичат.
16 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Здравословното и физическото ви състояние е отлично. Започвате добре новата работна седмица, имате много нови планове, върху които съсредоточавате усилията си. Напрежение е възможно да се появи от страна на интимния ви партньор, затова бъдете внимателни. Вие сте решаваща страна в случая.
16 яну 2021
Последни новини