Испанското правителство реши да блокира Мадрид, местната власт отхвърля затварянето

Испанското правителство нареди блокиране в столицата Мадрид и околните райони, силно засегнати от коронавирус след нарастването на случаите там.

Според новите ограничения жителите няма да имат право да напускат района, освен ако не им се наложи да извършат основно пътуване.

Регионалното правителство на Мадрид обаче заяви, че блокирането не е юридически валидно, съобщи BBC.

В района на Мадрид са повече от една трета от установените 133 604 случая в Испания през последните две седмици.

В сряда мнозинството от регионалните правителства на Испания, които отговарят за здравеопазването, гласуваха за налагането на ограничения в райони с повече от 100 000 жители, ако са изпълнени три критерия - 500 случая на 100 000 жители, 35% запълване с пациенти в структурите за интензивно лечение и положителни резултати в 10% от тестовете.

Мадрид, който има 780 инфекции на 100 000, вече отговаря на критериите. Все още обаче не е ясно кога ще бъдат въведени ограниченията.

При блокирането границите на регион Мадрид ще бъдат затворени за несъществени пътувания. Хората ще могат да преминават за работа, посещения на лекари и пазаруване. Детските площадки и парковете също ще бъдат затворени.

Социалните събирания ще бъдат ограничени до шест души, както в частни, така и в публични пространства. Изключения ще се допускат за хора, които живеят в един дом и на работното място.

Регионалният шеф на здравеопазването Енрике Руис Ескудеро обвини централното правителство, че е изпратило "послание за тревога и вълнение" и не изключи съдебно дело срещу блокирането.

Регионалното правителство в Мадрид по-рано реши да не затваря града и околните райони. Самите мерки засягаха предимно по-бедните райони на града и предизвикаха протести на стотици жители.

Испанското централно правителство твърди, че ограниченията не са достатъчни и препоръчва прекратяване на всички ненужни движения в града.

Повечето испански региони подкрепиха в сряда план за въвеждане на нови ограничения за коронавирус в големите градове с високи цифри на предаване. Но Мадрид, Галисия, Каталуния, Андалусия и ексклавният град Сеута го отхвърлиха, а Мурсия се въздържа, пише "Ел Паис".

Говорителят на каталунското правителство Мериксел Будо каза, че Каталуния вече има свои собствени ограничения и че те са по-строги от тези, установени от испанското здравно министерство.

В изявление преди следобедната среща на централни и регионални служители за одобряване на плана здравният отдел в Мадрид заяви, че "трябва да се отбележи, че Мадрид е съвкупност от 21 области, от които 18 имат над 100 000 жители и следователно показателите не може да се приложи към града като цяло."

Кметът на Мадрид Хосе Луис Мартинес-Алмейда, от Народната партия, заяви в сряда, че столицата не може "при никакви обстоятелства" да си позволи друго затваряне като преживяното през март и април, когато страната беше блокирана. "Очевидно трябва да пазим здравето и без здраве няма икономика, но също така трябва да имаме предвид, че икономическата и социална ситуация, пред която сме изправени и пред която ще се изправим, означава да се вземат мерки и да се намери баланс, който да дава приоритет на здравето, но без цялата икономика да се срине", каза той.

Регионалният здравен отдел изисква да научи "научната и техническа основа, подкрепяща новите критерии за [14-дневна кумулативна честота от] 500 случая на 100 000 жители, предложени от здравното министерство". Той също така иска да се използват повече критерии, отколкото "само трите показателя, установени през последните няколко часа".

През последните седмици в Испания се наблюдава значителен ръст на случаите. Повече от 31 411 души са починали по време на пандемията и има над 748 хил. заразени, показват данни от университета "Джон Хопкинс".

Световната здравна организация по-рано тази седмица заяви, че европейските страни регистрират "тревожен ръст на заболелите".

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини