20 °C

Акценти по VIASAT Nature през октомври

World Animal Day или Световният ден на животните се отбелязва на 4 октомври, тази година неделя, и има за цел да повиши информираността за благосъстоянието на животните в глобален мащаб. Честването на този ден обединява движения за защита на всякакви животински видове в каузата да направим света едно по-добро място за всички животни.  

И тази година Viasat Nature, ТВ каналът, който чества най-впечатляващите места и същества в естествения свят, ще отбележи деня като излъчи маратон от три нови предавания. 

Започваме в 14:05 часа с „Мадагаскар: Африканският Галапагос“. Мадагаскар е дом на голямо разнообразие от озадачаващи видове, където странно липсват традиционните хищници.  Например, там изобщо няма котки, нито пък други млекопитаещи хищници, освен странното месоядно, известно като „fossa“. Въпреки подчертано котешкото поведение, то не е котка в действителност. Има далечна връзка с мангустите и циветната котка, но остава вид сам по себе си – при това с особени ритуали при чифтосването. В този филм ще видите обитателите на острова, от fossa до aye aye – вероятно най-странното създание на планетата.

Програмата на Viasat Nature в Световния ден на животните ще продължи с премиерата на „Домовете на животните: Родени инженери“, в 15:00 часа, което е и началото на рубриката „Интелигентността на животните“

Дали мравките са първото общество, което е успяло да замени войната с мир и е открило начини да оцелее, като формира самоподдържаща се колония? Как мечките разбират, че са изяли достатъчно храна за целия период на хибернация? Как костенурките знаят колко дълбока и колко широка дупка за направят, за да се предпазят от хищници и други опасности? По суша, въздух и море, това са най-невероятните прозрения в рубриката

„Ителигентността на животните“ – всяка неделя в 15:00 часа по Viasat Nature. 

В природата много животни строят домове в собствен стил, следвайки специален строителен план - таен проект, който еволюцията е закодирала в инстинктите им. В резултат имаме дупки, гнезда и бърлоги, които се различават напълно по размер, форма и функция. В поредицата от три части „Домовете на животните: Родени инженери“ екологът и природозащитник Крис Морган представя някои от най-сложните структури, както и неочаквани факти и открития за невероятните домове на животните.

Програмният блок, специално за деня на животните, ще завърши с „Планината на мравките с Дейвид Атънбъро“ от 16:05 часа.  Алпийските планини на швейцарския кантон Юра стават сцена на природна драма - епична приказка за два града. На пръв поглед те изглеждат почти идентични, но в течение на една година ще имат напълно различни съдби. Както всички останали градове, и те притежават социални мрежи и транспортни инфраструктури, за да поддържат жителите информирани и нахранени, но за разлика от нашите градски джунгли, тези градове са създадени и управлявани от дървесни мравки. 

Историята е разказана почти като средновековна сага. Дейвид Атънбъро е нашият пътеводител из тайнственото царство на мравките, с неговите кралици и работнички, разузнавачи и войници и техните невероятни истории.

Бъдете с Viasat Nature на Световния ден на животните – 4 октомври, и не само! 

Все по-популярната поредица с Джулиан Нортън и Питър Райт от практиката "Скелдейл", които продължават да лекуват в духа на Хериот, отново са по Viasat Nature в „Йоркширският ветеринар“ всяка делнична вечер от 21:45 часа.

Октомври ще донесе още две вълнуващи предавания по Viasat Nature: 

Новите 12 епизода на трети сезон на „Спасяване на диви мечки“ започват от понеделник, 12 октомври, всяка делнична вечер в 19:35 ч.

Следваме живота на един от малкото приюти в Канада за осиротели мечета и други животни. В третия сезон на поредицата обхватът на работата на центъра е забележителен. Нови мечета да доведени с всевъзможни рани и проблеми, а мечетата от предходната година, които вече са буйни младежи, трябва да бъдат пуснати в родните си територии. Анджелика, Питър, Таня и заетите доброволци се справят с всичко - от мечета със сериозни травми до буйстващи младежи, които успяват да избягат от клетките си.

„Големият бариерен риф: Живо съкровище“ дебютира на 7 октомври, в 21:00 ч.
Четирите едночасови епизода са по Viasat Nature всяка сряда от 21:00 часа с повторение в събота от 15:00 часа и в неделя от 21:30 часа. Големият бариерен риф е едно от най-популярните и с най-разнообразна природа места на Земята. Заснета от носителя на награда "Еми" оператор Ричард Фицпатрик, поредицата от четири части изследва различни кътчета и дълбини на рифа и показва животинските и растителни видове в естественото им местообитание, разкривайки пълния спектър на разпростиращата се екосистема. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се много добре със задачите си днес и съвсем естествено се радвате на впечатляващи резултати. Усилията ви по разрешаването на даден проблем най-сетне се увенчават с успех. Ваш партньор може дави даде много ценна идея. Заслужава си да помислите за осъществяването й. Вечерта може да бъде много по-приятна, ако я споделите с приятели. Условията за това са идеални, но поемете вие инициативата.
16 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Не се поддавайте на изкушението да напътствате, оценявате и съдите. Във ваш интерес е да запазите добрия тон и ще спечелите. Имате перспективни планове, остава да намерите подходящите хора, с които да ги реализирате. Професионална оферта ще провокира активността ви в стремежа да спазите договорените срокове.
16 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
16 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще е свързана с различни срещи и ангажименти, и от вас ще се изисква да бъдете готови по всяко време да реагирате адекватно на ситуацията. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви тревожи. Скорошните финансови постъпления ще компенсират времето ви напоследък.
16 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се наложи да решавате проблеми предизвикани от ваши близки. Това може да отнеме голяма част от времето ви днес. Опитайте да разберете всяка от двете страни, но в никакъв случай не се изкушавайте да съдите. Праволинейността ви ще е достатъчна за да обърнете в положителна посока развитието на конфликта.
16 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъде добре, ако умеете да използвате подкрепата на звездите, разчитайки знаците на съдбата. Вашият оптимизъм е най-големият ви коз. Предстои ви добро представяне на изпити или на друго важно събитие за вас. Иска ви се да подновите дома си, сега е момента да го направите, увличайки и близките си в това начинание.
16 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
16 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От днес ще започне процес на преобразувание на работното ви място, който е наложителен за постигането на по-високи резултати. Включете се активно в тази акция, тъй като със сигурност бихте могли да бъдете много полезни. Предстои ви важен разговор, в който ще трябва добре да изложите позициите си. От това ще зависи вашият бъдещ авторитет.
16 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста емоции ви се събират напоследък, затова днес си починете и не мислете за работа. Въпреки, че не е характерно за вас, помързелувайте и се отдайте на любимите си занимания. Отношенията ви с вашия партньор са спокойни и безоблачни.
16 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добри намерения и от вас зависи те да се случат. Търсещите разнообразие ще имат срещи и ще се радват на приятелска компания. Започнатата подготовка по важна задача върви към края си. Предстои ви същинската работа и това ще ви ангажира цялото внимание.
16 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможни са промени, които няма да са в негативен план. Денят не е подходящ за финансови сделки и каквито и да е операции, свързани с пари. От вас струи бодрост, която се предава и на околните. Мислете за красиви неща и светът ще ви отвърне със същото. Нямате основания за недоволство.
16 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Грижите по семейството не спират за вас. И днес ще се занимавате с чуждите проблеми, а своите ще пренебрегнете. Намерет време за себе си. Имате нужда да се погрижите както за здравето си, така и личните си предпочитания. Всяко пренебрежение може да ви изведе от кондиция и да ви навреди.
16 юни 2021
Последни новини