Нахит Догу: Бях в Карабах. Едни гонеха стратегически цели, други се забавляваха, а невинните страдаха

Изображение 1 от 2

  Годината е 2020-та…

  Подновеният военен сблъсък между Армения и Азербайджан е най-тежкият от 2016 година насам. Двете страни се обвиняват, че първи са стреляли. Армения обвини Азербайджан, че е подложил на въздушен и артилерийски обстрел региона на Нагорни Карабах, а Азербайджан на свой ред обясни, че само е реагирал на арменското нападение. Конфликтът за Нагорни Карабах води началото си от  разпадането на СССР през 1990 година. В сраженията, водени през следващите две години, загинаха близо 30 000 души, от родните им места бяха прокудени милиони. През 1994 година беше постигнато примирие, което обаче редовно се нарушава. В момента 20 процента от територията на Азербайджан е окупирана от Армения..

  Годината е 1993-та…

  С полет от Истанбул пристигам на летището в Баку, столицата на Азербайджан. Благодарение на комунистическата пропаганда в България за Съвестския съюз, очаквам модерно международно летище, но там ме посреща тъмна черна сграда, която е по изостанала от автогарата в Кърджали.

  Пред хранителните магазини в Баку има дълги опашки за хляб…  Двама цивилни полицаи ме арестуват, защото съм разменил валута на черната борса, а не в държавната банка. Журналистическата ми карта за акредитация във външното министерство на страната ме спасява от глоба.

  Потеглям за линията на фронта, някъде по Нагорни Карабах. По пътя има десетки бежански лагари – палаткови, във вагони и в разни сгради на държавни учреждения.  Хиляди азербайджанци са останали принудени да напуснат домовете си, заради военните действия между Армения и Азербайджан.

  В една от палатковите лагари, ме посрещат дядовци с замръзнали ръце.. Километър преди линията на бойните действия ме съветват да не се приближавам повече заради снайперисти от другата страна на фронта. Точно в този момент изстрел от снайпер попада върху стена зад мен. Офицерът, който ме придружава казва, че снайперистът е стрелял за да се забавлява, а не за да ме убие..

  След два дена на фронтовата линия се връщам в столицата Баку, където покойният президент Хайдар Алиев полага цветя, над могилите на загиналите в стълкновенията в Нагорни Карабах войници и цивилни. Както във всяка война по света, едни гонят стрегически цели, други се забваляват, а трети страдат. Страдащите са винаги невинни хора…

  Нахит Догу

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 03.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Създавате добри взаимоотношения с хората от обкръжението ви и това ви помага да разширите обхвата на интересите си. Ще спечелите, ако запазите позициите си независимо от трудностите и подготвите следващите си изяви. Други ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще се заемете с важните си задачи, но не са изключени и изненади, които да наложат промяна в плановете ви. Денят е свързан и с развития от личен характер, ще имате придобивки и срещи с хора, към които храните очаквания по интересуващ ви въпрос. С колегите си бъдете общителни, но не разкривайте пред тях интимния си живот.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ако представите аргументирано и по достъпен начин намеренията си, няма да се затрудните в изпълнението им. Овладени и без излишна показност, ще работите по текущите си задачи, едновременно с това договаряйки и условия по предстоящи проекти. Решаване на финансов въпрос и добри очаквания за предстоящите дни.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Коректното ви поведение ще се оцени от хората, с които си сътрудничите, и в замяна ще получите същото. Не се притеснявайте излишно за проблем, касаещ близък човек. Ще съумее да се справи сам, а ако поиска помощ – не му отказвайте. Парични вложения ще ви накарат да потърсите съвет от хора, занимаващи се с инвестиции.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  И творческите и професионалните ви амбиции ще намерят реализация днес. Не се колебайте да се обграждате със сътрудници, защото те ще се окажат от решаваща роля при един служебен проблем, който ще доведе до финансов успех. Едно запознанство е възможно да прерасне в голяма любов.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще се погрижите за детайлите в работата си, за да елиминирате изненадите и постигнете очакванията си. Благодарение на организираността и предвидливостта ви, средствата ще ви стигнат за всичко, което планирате. Занимаващите се с бизнес ще реализират търговска сделка или доведат споразуменията с клиенти и партньори до предстояща такава.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  За някои от вас работа ще продължи и то с придобивки. Ще постигнете това, за което се борите, като оставате доволни. Погрижете се за близките си, те очакват това от вас. По отношение на личните си амбиции е добре да посветите в тях и партньорите си, ако имате такива.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Някои от вас ще се занимават с организационни въпроси, свързани с работата им. Имате възможност да работите на спокойствие и да напреднете наистина много. Не се отказвайте от идеята, дадена ви от ваш близък. Впоследствие ще откриете безспорни предимства и възможности за в бъдеще.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Тревогите ви, свързани с близък човек ще отпаднат. Нещата около него започват да се развиват в благоприятна светлина и това внася спокойствие в семейството. Благодарение на последователните си действия имате шанс да реализирате отдавна планувано начинание.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Денят ще премине изцяло под знака на деловите ви успехи. Усетът ви за изгодни инвестиции ще ви открие добра възможност да увеличите финансовото си състояние. С помощта на нови партньори ще укрепите позициите си в избраната от вас сфера на действие.
  03 мар 2021
  Последни новини