10 °C

Нахит Догу: Бях в Карабах. Едни гонеха стратегически цели, други се забавляваха, а невинните страдаха

Изображение 1 от 2

  Годината е 2020-та…

  Подновеният военен сблъсък между Армения и Азербайджан е най-тежкият от 2016 година насам. Двете страни се обвиняват, че първи са стреляли. Армения обвини Азербайджан, че е подложил на въздушен и артилерийски обстрел региона на Нагорни Карабах, а Азербайджан на свой ред обясни, че само е реагирал на арменското нападение. Конфликтът за Нагорни Карабах води началото си от  разпадането на СССР през 1990 година. В сраженията, водени през следващите две години, загинаха близо 30 000 души, от родните им места бяха прокудени милиони. През 1994 година беше постигнато примирие, което обаче редовно се нарушава. В момента 20 процента от територията на Азербайджан е окупирана от Армения..

  Годината е 1993-та…

  С полет от Истанбул пристигам на летището в Баку, столицата на Азербайджан. Благодарение на комунистическата пропаганда в България за Съвестския съюз, очаквам модерно международно летище, но там ме посреща тъмна черна сграда, която е по изостанала от автогарата в Кърджали.

  Пред хранителните магазини в Баку има дълги опашки за хляб…  Двама цивилни полицаи ме арестуват, защото съм разменил валута на черната борса, а не в държавната банка. Журналистическата ми карта за акредитация във външното министерство на страната ме спасява от глоба.

  Потеглям за линията на фронта, някъде по Нагорни Карабах. По пътя има десетки бежански лагари – палаткови, във вагони и в разни сгради на държавни учреждения.  Хиляди азербайджанци са останали принудени да напуснат домовете си, заради военните действия между Армения и Азербайджан.

  В една от палатковите лагари, ме посрещат дядовци с замръзнали ръце.. Километър преди линията на бойните действия ме съветват да не се приближавам повече заради снайперисти от другата страна на фронта. Точно в този момент изстрел от снайпер попада върху стена зад мен. Офицерът, който ме придружава казва, че снайперистът е стрелял за да се забавлява, а не за да ме убие..

  След два дена на фронтовата линия се връщам в столицата Баку, където покойният президент Хайдар Алиев полага цветя, над могилите на загиналите в стълкновенията в Нагорни Карабах войници и цивилни. Както във всяка война по света, едни гонят стрегически цели, други се забваляват, а трети страдат. Страдащите са винаги невинни хора…

  Нахит Догу

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 31.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  За да намалите риска от грешки се консултирайте по делови и други въпроси, които ви затрудняват. Приветствайте желанието на някой да ви помогне, не бъдете излишно горди. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи, но до тогава ви чака много работа.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  В добра физическа и психическа форма сте и ще поддържате темпото си непроменено. Краткосрочните ви планове ще се развиват без особени отклонения, което значи, че ще получите онова, за което се трудите. Ставайки по-общителни ще си осигурите информацията, от която се нуждаете.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Този ден ще мине под знака на непрекъснатото движение. Ще се захващате ту с едно, ту с друго и в крайна сметка ще останете доволни, ако успеете да свършите нещо докрай. Не позволявайте околните да вземат решенията вместо вас, но бъдете доста-тъчно тактични, за да избегнете споровете. Здравето е ви повече от отлично.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Денят ви ще е запълнен с делови срещи, както и с изпълнението на служебни и бизнес-задачи. Личните ще оставите на втори план, с намерение сте да приключите по-скоро ангажимент, от когото очаквате да последват финансови и други развития. Не оспорвайте мнението на партньорите си и ще ви бъде по-лесно да осъществите целите си.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Очакват ви успехи, ако делата ви са прозрачни, а вие честни и принципни. В семейна среда ще споделяте вълненията си и с топло чувство към близките си, ще изразите вниманието и обичта си към тях. Не отхвърляйте едно предложение, преди да сте го обмислили, защото носи добри възможности.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Проявеното от вас внимание към проблемите на околните ще ви се върне под формата на изгодно предложение или друга придобивка. Подобрявайки общуването с тях, няма да пренебрегнете и собствените си нужди. Други ще се заемат с домашните задачи. Много от тях чакат вниманието ви.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Вероятно се надявате на резултати, по-добри от тези, които сте планирали. Ще се осъществи идея, която сте считали за възможна и това със сигурност ще улесни работата ви. Околните черпят от вашата енергия и желание да свършите всичко по най - добрия начин. Явно не пестите труда си.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Тактичността и деловият ви усет ще ви помогнат да се възползвате от завързана ситуация. Изгодите, които ще извлечете значително ще улеснят бъдещето ви (най-вече материалното им изражение). Проблеми във взаимоотношенията с институциите може да отнемат доста време, но в крайна сметка ще получите това, към което се стремите.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Удовлетворени сте от посоката, в която се развиват делата ви. Не пестите усилията си, когато искате да постигнете нещо и това определя и успехите, които бележите. За предпочитане е да се насочите към дейности, свързани с комуникация и обмен на идеи. Ще останете очаровани от предложението на малко познат човек.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  На работното ви място предстои промяна, която открива добри възможности за вашето издигане. Възползвайте се от това и положете съответните усилия, за да покажете на какво сте способни. Бъдете по-инициативни и пробивни и ще спечелите.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Повече яснота по предстоящ проект ще получите след срещите, които ви предстоят. В никакъв случай не подценявайте възможностите на хората, с които се срещате, и не си създавайте впечатления от пръв поглед. Умеете да прониквате в невидимото, направете го и сега. Ще си помогнете.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Успявате да се справите с важен проблем днес, което ще изпълни със чувство за добре свършена работа. Не оставяте длъжни на човек, който се е отнесъл недоброжелателно с вас. Посвещавате голяма част от времето си на любимия човек, с когото прекарвате страхотни моменти заедно. Настроението ви значително ще се подобри след като получите добра новина свързана с ваш близък човек.
  31 окт 2020
  Последни новини