18 °C

Инспекцията по труда в Кърджали извърши 822 проверки от началото на годината,нарушенията са 4622

През първите девет месеца на годината са извършени 822 броя проверки в 591 предприятия от различни отрасли на икономиката, от тях:

- Проверени за първи път – 142 предприятия. При проверките са установени работещи чужденци – 6 лица.Това съобщи за Кърджали бг вести директорът на Инспекцията по труда Ангелина Бабунска.

Бабунска посочи още,че относителният дял на проверените предприятия с изпълнени основните изисквания по Закона за здравословни и безопасни условия на труд е 69%, което показва, че по-голяма част от работодателите са осъзнали необходимостта от подобряване условията за безопасен труд или предприемане на подходящи мерки за предотвратяване на риска при работа. Пропуски в това отношения са установени в новооткритите предприятия; в тези, които са проверени за първи път и в малките предприятия до 9 човека.

Извършени са съвместни проверки с представители на МВР – 2 броя; с НОИ – 2 броя; с  РЗИ - 4 броя; с представители на ИА "Автомобилна администрация" – 1 брой; в присъствието на представители на синдиката – 8 броя и в присъствието на представители на ГУТ/КУТ – 46 броя.

Общо констатирани нарушения – 4 622 бр., от тях за неизпълнени предписания – 12 броя,отбеляза Ангелина Бабунска..

В резултат на извършените през периода проверки и с цел отстраняване на констатираните нарушения инспекторите по труда са приложили следните принудителни административни мерки:

- Дадени задължителни предписания – 4 580 броя

- Спрени машини и съоръжения – 7 броя

За изпълнението на дадените предписания е осъществен контрол на 55% от тях.

Потърсена е административно-наказателна отговорност от работодатели и от наети лица като са съставени актове за административни нарушения – 113 броя, от тях за работа без трудов договор – 44 броя

Издадени са 99 броя наказателни постановления, а сумата от влезлите в сила НП е на стойност над 160 хил. лв.

Дейността на Инспекцията по труда продължава с работата по решаване на получените сигнали от работещите.

Извършват се проверки и за контрол по спазване на противоепидемичните мерки, свързани с ограничаването на разпространението на коронавируса COVID-19.

ДИТ Кърджали напомня на земеделските стопани, че те имат възможност да сключват трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа (по чл. 114а от Кодекса на труда) за повече от един ден, за 4, 6 или 8 часа, а за тютюнопроизводителите договорите са многодневни за посочен от тях период  и без да се заплащат предварително осигурителни вноски. До 31 октомври земеделските стопани могат също да наемат, отново за краткотрайна сезонна селскостопанска работа, и трайно безработни лица с право на социални помощи по силата на трети вид договор – до 120 дни. Наетите, на който и да е от видовете договори запазват правото си на социално подпомагане. Помощник-инспектори, назначени по проект "Оптимизация и иновации в ИА ГИТ", могат да представят на земеделските стопани функционалностите на системата, чрез която образците на всички видове договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа могат да се предоставят онлайн. Проектът е финансиран по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд, подчерта Ангелина Бабунска.

Тя посочи,че по отношение на строително-монтажните работи, които са с висок риск от трудов травматизъм, дирекцията обръща внимание, че има разработен специален интерактивен инструмент за онлайн оценка на риска в строителството, който работодателите могат да използват не само за да оценят рисковете по работните места и да предприемат мерки за минимизирането им, но и за обучения и инструктажи на работещите. Инструментът е един от 40-те, които са разработени за различни икономически дейности по проект "Превенция за безопасност и здраве при работа". Функционалностите на инструментите за онлайн оценка на риска могат да бъдат представени на работодателите от помощник-инспектори, назначени по проект "Оптимизация и иновации в ИА ГИТ". Преведен  и  адаптиран на български език е и онлайн инструмент за оценка на риска от разпространение на КОВИД-19, който

е разработен от Европейската агенция за безопасност и здраве при работа.

Контролът относно полагането на труд без трудови договори, както и проверките на фирмите, които са потенциални нарушители на нормите, свързани със заплащането на труда на работещите, остават приоритет в дейността на дирекцията Обръщаме внимание, че работниците и служителите не следва да разписват документи, с чието съдържание не са съгласни. Работодателят няма право да допуска работници и служители до работните им места без регистриран в НАП писмен трудов договор. Ако работодателят желае да провери в работна среда качествата на работника и служителя, той може да се възползва от възможността за сключване на трудов договор със срок на изпитване.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Снабдете се с повече информация, отнасяща се до професионалните ви проекти. Амбициите ви са осъществими, но трябва повече работа. Отлагайки нещата, няма да постигнете напредък, за това съчетайте усилията си с човек от обкръжението ви. Увереността, с която печелите доверие ви помага да сте в крак с новостите.
20 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви ще е много днес, затова бъдете пределно концентрирани. Опитайте са да свършите всичко, което се изисква от вас. Възможно е околните да ви занимават със странични проблеми, но не позволявайте това да се случи. Нямате основания да се съмнявате в искреността на свой близък.
20 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пристъпвате към осъществяването на свой проект, върху който работите от доста време. С изявите си ще впечатлите хора, които бихте желали да имате за партньори. Ще последват препоръки и добри предложения. Не си губете времето с човек, имащ други предпочитания. Ако трябва да правите компромиси, не се колебайте.
20 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не прекалявайте с пазаруването днес, тъй като финансовото ви състояние не е завидно. Помислете за отношението си към околните, дали това е най-доброто, на което сте способни. Опитайте се да приемете неприятни новини хладнокръвно, без излишни емоции.
20 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате много добър късмет днес и ще получавате потвърждение за това на всяка крачка. Денят е подходящ за рисковани авантюристични начинания, като ако не спечелите много, то е сигурно че няма и да загубите, а изживяванията които ви предстоят наистина си заслужават опита. Доброто ви настроение се отразява много благотворно на атмосферата у дома.
20 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес ще бъде добър ден за вас, особено по отношение на личния ви живот. Приятната новина, която ще чуете, ще ви накара да летите от радост. Очакват ви хармонични отношение с вашия любим човек. Пожелайте си тези хубави моменти да не ви напускат никога. Работата ще ви се стори досадна, но ще се справяте без усилия.
20 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Обичани сте и днес отново ще получите потвърждение за любовта на човека, с когото споделяте общи интереси и други вълнения. Работещите с документи и пари да повишат вниманието си, всяка разсеяност би им струвала скъпо. Предложения, свързани с бъдещи реализации ще ви накарат да предприемете и съответните действия.
20 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Пред вас се разкриват перспективи, които ви помагат с лекота да постигате целите си. Умеете да говорите убедително и това ви прави предпочитани и интересни, а също и успешни. Не пренебрегвайте мнението на колегите си, в даден момент ще ви бъде полезно и ще ви подтикне към действия.
20 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В повече работа ще премине деня ви. Срочни ангажименти и семейни задачи ще ви подтикнат да потърсите и друга възможност за справяне с проблемите си. Но, ако в нечие присъствие откриете дразнител, не бързайте да късате мостовете. Овладените емоции са по-добър съветник от желанието да си кажете всичко, което ви притеснява.
20 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Приятна личност ще ви напомни отминали събития, от които сте запазили добри спомени и чувства. Няма да ви бъде трудно да осъзнаете пропуските си и да ги наваксате. Внимателно подбирайте храната си, имате нужда да разнообразите менюто си. Повече предпочитайте плодове и зеленчуци и по-малко на месо с мазнини.
20 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
И днес ще продължи успешният ви ход напред. Ако трябва отложете някои свои ангажименти и отделете повече време за близък, който се нуждае от съдействието ви. Помощта ви ще бъде полезна и навременна. Някои от вас ще пътуват по служебни дела. Бъдете внимателни при шофиране и не предприемайте рисковани изпреварвания.
20 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да разнообразите деня си, пък било то и по нетрадиционен начин. Малка промяна в плановете няма да ви навреди кой знае колко, дори напротив. Това ще ви открие неподозирани хоризонти и перспективи. Хората около вас се възхищават на активността ви и способността да поемате отговорности.
20 окт 2020
Последни новини