Хасковската библиотека „Хр. Смирненски“ е носител на Националната награда „Христо Г. Данов”

Регионалната библиотека в Хасково “Христо Смирненски“ получи национално признание с присъждането й на наградата на името на „Христо Г.Данов”. Престижното отличие се връчва от Министерството на културата и Община Пловдив за принос в българската книжовна култура от 1999 г насам.

Призът за Хасковското книжовно средище е в раздела „Библиотечно дело – библиотека, библиотекар“. Той е присъден за успешното реализиране на няколко проекта, за издателската дейност на библиотеката, въвеждането на новите технологии в обслужването на читателите, както и за огромния положен труд по попълването на електорнния каталог, където заглавията са вече дигитализирани.

Победителите в конкурса за Националната награда „Христо Г. Данов” бяха определени днес от жури, в което участват представители на организаторите – Министерство на културата и Община Пловдив, както и от специалисти в областта на книгоиздаването и литературата. Номинациите и тази година бяха определени в два кръга, като последното си заседание комисията проведе в дома музей „Христо Г. Данов“, непосредствено преди самата церемония по връчване на отличията.

Наградата за цялостен принос в националната книжовна култура бе присъдена на Здравка Евтимова.

Регионалната библиотека в Хасково“ Христо Смирненски“ беше номинирана за наградата заедно с Библиотеката към Аграрен университет в град Пловдив, а мястото на фаворита е било доста оспорвано.

"Много се радваме и аз, и моите колеги. Голяма чест е за нас тази награда, защото тя е за положения труд“, сподели за Haskovo.net директорката на Регионалната библиотека в Хасково Кирилка Страшникова, която получи наградата в Пловдив.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ем
    Емигрант по принуда
    7 0
    04:26, 30 сеп 2020
    Поздравления!! Заслужено признание, че пазите жив българският дух!
  • 2
    Чи
    Читател
    6 0
    08:25, 30 сеп 2020
    Поздравления и от мен! В последните години събраха фонд от много нови книги. Повече нови и млади читатели желая! Успехи и вдъхновение и занапред!
  • 3
    Ем
    Емил Мизрахи
    5 0
    08:44, 30 сеп 2020
    Да Ви е честито!!!
  • 4
    По
    почитател
    5 0
    11:40, 30 сеп 2020
    Напълно заслужена награда! Браво!
Последни новини