Доц. Околийски: Медиците да се обединят и да не си противоречат, защото хората се объркват

Професионалната здравна общност трябва да се обедини и да не си противоречи за пандемията, защото хората се объркват. Още от първия момент се опитваме да кажем, че всички твърдения, свързани с COVID-19, трябва да са базирани на научни доказателства. У нас, за съжаление, имаше твърдения диаметрално противоположни на това, което науката казва. Това заяви по БНТ представителят на СЗО за България доц. Михаил Околийски.

По думите му, макар и закъсняла, декларацията на БЛС е адекватна. Не само трябва да говорим за пандемията, но трябва да обединим силите си, смята той.

Затягането на мерките е чувствителна тема, която се политизира, те се възприемат като отнемане на права. В същото време цели райони във Великобритания и Италия налагат ограничения, коментира представителят на СЗО у нас.

Доц. Околийски каза още, че според него връщането на брифингите не трябва да се възприема като опит за плашене, а като възможност да се комуникира рискът от епидемията:

"В някакъв аспект може да се каже, че ситуацията с коронавируса е по-сериозна, отколкото през март, защото тогава нямахме толкова информация за разпространението му, за естеството му, до какви състояния може да доведе. Въпреки това много хора правят по-скоро емоционален избор - не вярват в съществуването на инфекцията, борят се активно срещу някои от мерките, не приемат заплахата за реална", каза още доц. Околийски.

Добре е, че се взеха мерките в училищата, в това има смисъл. Децата разбраха, че трябва да пазят себе си и другите. От друга страна, те са функция на родителите си, гледат какво правят те и го повтарят, ако родителите пренебрегват здравните си потребности и децата също ще го правят, уточни той.

СЗО се стреми да се създаде фонд, който да осигури ваксини за всички, не само за богатите държави. Доставянето им ще започне на серии. Първи трябва да се ваксинират най-уязвимите групи – здравните работници, хронично болните, възрастните. Световната здравна организация има механизъм, който паралелно може да подпомогне България в снабдяването с ваксини. Предстоят разговори със здравния министър по тази тема, каза още доц. Околийски. 

Източник: БНТ

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Jp
    JP
    3 -1
    11:12, 28 сеп 2020
    Околийски, бегай да работиш в селското стопанство.
    Барем има няк'ва полза от теб.
  • 2
    K]
    k]][p
    1 0
    14:57, 28 сеп 2020
    Нравственото падение на хората заради пари.
Последни новини