13 °C

Защо забравяме още един голям български празник?!

  Чудесно е, че всяка година отбелязваме деня на обявяването на независимостта на България – 22 септември.Както и Съединението на Княжество България с Източна Румелия 6 септември.Имаме още много празници.Историята ни е богата.С фундаментално значение е националният ни празник 3 март.Също и 6 май,когато припомняме бойната ни слава.

  Но, защо забравяме да отбелязваме всяка година по най-тържествен начин годишнината от създаването на българската държава, както  112 години независимост, 134 години от Съединението, 142 години от Освобождението и т. н. Защо през тази, 2020 г. например, не честваме 1339 години България? Колко народи могат да се похвалят с такова дълголетие на своята държава!Със сигурност нито една от нашите държави- партньори в НАТО и ЕС! Как искаме да имаме авторитет в тези организации, щом не напомняме,че сме държава на 1339 години, че сме дали на Европа кирилицата, че сме стълб на православието, което е сред стълбовете на европейската цивилизация.

  Ето един въпрос: Защо, както отбелязваме и то напълно заслужено победите във войните през миналия век, не правим това за бляскавите успехи на царете ни до падането под турско робство, когато са постигнати голяма част от идеалите, за които днес си говорим в минало време? Нали тогава бяхме незаобиколим фактор в Европа, към което се стремим! Защо не честваме и няколко златни века на българската духовност и култура от времето, което за всички други европейски народи е тъмно Средновековие?

  Главното питане обаче е защо се страхуваме да показваме всяка година пред Европа и пред света дълголетието на държавата си? Защо не оценяваме, че това е необходимо за самочувствието на българина? Крайно време е да се освободим от комплекса за малоценност.Добре е да се намерят смели патриоти, които да обосноват необходимостта от такъв празник и да направят най-удачното предложение за неговото честване.А това беше направено по блестящ начин в началото на 80-те години на ХХ век с мащабното и всенародно честване на 1300 години от основаването на българската държава. Това честване и до днес се признава за патриотичен връх на своето време.Защо не се учим от този опит, защо не го продължим? Скоро България ще стане на 1340 години. И това ли ще си замълчим?

  Областната организация на СОСЗР гр. Кърджали, съвместно с Военен клуб и Съюза на ветераните от войните ще отбележим и международния ден на мира- 21 септември, с поднасяне на цветя  пред паметника на Освободителите в гр. Кърджали.

  Да живее съединена и независима България.

  Честит празник.

  Майор о.з. Златко Колачев –  Секретар на Областния и   

  Общински съвет на СОСЗР - Кърджали

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 22.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Поставили сте си задачи, за които ще ви е нужна повече енергия. Съсредоточете се върху по-близките си цели, дългосрочните оставете за по-късен етап. Едно запознанство може да прерасне в по-сериозна връзка. Вие сте готови за промяната, която следва и сте наясно, че тя ще ви наложи и ограничения, но няма да съжалявате.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Търсете промяната, предизвикателствата поддържат духа ви силен. Работете за приключване на вече започнати задачи, като не забравяте и за домашните задължения. С приятели ще се разведрите, обменяйки мисли и енергия. В професионален план се очертават полезни срещи. Подробностите от бита също ще привлекат вниманието ви.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Популярността, за която отдавна мечтаете днес ще ви навести. Стараейки се да сте сред първите ще поемете риск, за който не сте мислили преди. Не се притеснявайте, няма да ви навреди, напротив. Обещания за по-тясно обвързване ще получите или ще дадете. Те могат да имат отношение както към деловите ви задачи, така и към конкретен човек.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще продължите да се трудите с желание и ентусиазъм, имайки енергия и добро настроение. Имате конкретни планове, но все още не сте проучили възможностите как да ги реализирате. Ще споделите намеренията си с партньора и заедно ще работите за да устроите по-добре личния си живот.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Природата ви е дарила с устремност и плам - комбинация, която ви дарява с изисканост и приспособимост, с късмет и ярка интелигентност. Това не са комплименти а залог за успех. Няма да е излишно, ако все пак не се главозамаете, и не забравите, че съществува едно качество наречено скромност. Положете усилия, ако трябва за да си го отгледате и съхраните, за да го имате за дълго.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Наследствени имоти ще занимават мислите ви и ще ви създават повече грижи, което ще отнеме голяма част от времето ви.С вроденото си великодушие ще отхвърлите с усмивка обзелите ви съмнения към определен човек. Днес някой е приготвил чудесна изненада за вас. Не позволявайте да ви диктуват условия, които не са ви изгодни. Нуждеаете се от повече съсредоточеност и лесно ще се справите с трудностите.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Устремени сте към промяна и това ви вълнува. Неудовлетворението не е добър съветник и не бива да се поддавате на влиянието му. Заемете се с дела, които ще ви накарат да се почувствате по-добре. Включете и приятелите си, като не забравяте и интимния си партньор.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Действията ви карат хората около вас да ви се възхищават. Наистина успявате да подредите делата си така, че да не остане нещо, от което бихте могли да сте недоволни. В личен план се радвате на споделени чувства от страна на човека, с когото сте обвързани емоционално. Ще останете очаровани.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Добронамереността ви към околните ще се възнагради. С желание ще ви помагат и напътстват, стига да не пренебрегвате нечие внимание. Любовта ще ви вдъхнови и подтикне към творчески подход в работата. Започвате нов проект, и ще се изненадата от добрия прием, на който ще се радвате.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят е чудесен за вас и показателни в това отношение са радостните събития, които ще ви преследват през целия ден. Не подценявайте късмета си и отделете време за да изгладите недоразуменията с ваш близък. Със сигурност ще успеете.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Очертават се забавни мигове с ваши близки. Настроени сте авантюристично, а и обстоятелствата са подходящи за целта. Имате възможности сред които можете да избирате и вие няма да се поколебаете да влезнете в ролята на онези, които решават вместо другите. Бъдете по-внимателни със здравето си и не го подлагайте на изпитания.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Програмата ви за днес ще е натоварена, но приемете предизвикателствата. Бъдете старателни и с качествата, които притежавате, ще постигнете върхове. Вечерта с удоволствие ще се насладите на присъствието на човек, когото харесвате. Имате толкова неща да споделите, че нощта може и да не стигне.
  22 окт 2020
  Последни новини