17 °C

Шнобелова награда за Тръмп, Борис Джонсън и Путин (видео)

Връчиха тазгодишните Шнобели, фалшивите награди за съмнителни научни постижения, които ни разсмиват и карат да видим нещата от друг ъгъл.

Антрополог, който изпробва градска легенда, като създаде нож от замръзнали човешки изпражнения, и ентомолог, който откри, че паяците въздействат странно на учените, които изучават насекомите, са сред победителите през 2020 г.

Поради пандемията на коронавируса, 30-тата годишна церемония на Ig Nobel в четвъртък беше 75-минутна предварително записана вместо обичайното събитие на живо в Харвардския университет. Въпреки това тя успя да запази някои от традициите на събитието, включително истински лауреати на Нобелова награда да връчват Шнобелите.

"Това беше кошмар и ни отне месеци, но го направихме", казва Марк Абрахамс, редактор на списание "Annals of Improbable Research", основният спонсор на събитието.

Сред тазгодишните победители са и колекция от световни лидери, които мислят, че са по-умни от лекарите и учените, и екип от холандски и белгийски изследователи, които установяват защо дъвченето и други звуци, които хората издават, ни побъркват.

Ескимоският нож

Още в гимназията Метин Ерен бил очарован от историята на инуит в Канада (ескимос), който направил нож от собствените си екскременти. Историята е разказана и преразказана, но вярна ли е? Ерен и колегите му решили да разберат.

Ерен, асистент по антропология в държавния университет в Кент в Охайо и съдиректор на лабораторията за експериментална археология на университета, използва истински човешки изпражнения, замразени до минус 50 градуса по Целзий, и ги наточва до остър ръб. След това опитва да нареже месо с него.

"Ножовете от ако се провалиха ужасно", казва той в телефонно интервю. "Няма емпирична основа за тази фантастична история."

Изследването е малко грубо, но откроява важен момент: Има много истории, базирани на фалшиви или недоказани научно твърдения.

"Целта на това [изследване] беше да покаже, че доказателствата и проверката на фактите са жизненоважни", казва Ерен.

Ентомолозите са арахнофоби

Ричард Ветер печели Шнобел за своето изследване защо хората, които прекарват живота си в изучаване на насекоми, ги побиват тръпки от паяци.

Докладът му за ентомолозите арахнофоби излиза в списанието American Entomologist през 2013 г. Ветер, пенсиониран научен сътрудник и специалист по паяци, който е работил в отдела по ентомология в Университета на Калифорния в Ривърсайд, установил по време на работата си, че много любители на насекомите мразят паяците.

"Винаги ми се струваше смешно, че когато разговарях с ентомолози за паяци, те казваха нещо като "О, мразя паяците!", казва той в телефонно интервю.

Той открива, че много любители на насекомите са имали негативно преживяване с паяк, включително ухапвания и кошмари. Фактът, че паяците често са космати, бързи, безшумни и имат всичките тези зловещи очи, кара ентомолозите да откачат, казва той.

По-умни от лекарите и учените

Тазгодишният Шнобел за медицинско образование се споделя от група световни лидери, включително президента на САЩ Доналд Тръмп, британския премиер Борис Джонсън и руския президент Владимир Путин за отношението им към пандемията.

"Всички те са личности, които сметнаха, че тяхната преценка е по-добра от преценката на хората, които цял живот са изучавали това, и упорито настояваха [че са прави]", каза Абрахамс.

Абрахамс положил усилия световните лидери да приемат наградите си, но без успех. "За тях би било забавно да участват", казва той.

Шумовете, които другите издават

Дамиан Денис и колегите му спечелиха Шнобел в медицината, като пионер в нова психиатрична диагноза - мизофония, непоносимост към шумовете, които другите издават.

Денис, професор в Университета на Амстердам в Холандия и психиатър, който се специализира в пациенти с тревожност, компулсивни и импулсивни разстройства, е вдъхновен от бивш пациент, който толкова се вбесява от хора, които кихат, че иска да ги убие.

За да спазят традицията истински носители на Нобелова награда да връчват Шнобелите, организаторите прилагат малко видеомагия. Всеки победител получил инструкции как да сглоби собствената си награда. За да изглежда така, сякаш истинските нобелови лауреати ги връчват, те подават наградите извън екрана, а победителят посяга към екрана, за да приеме... сглобената от него.

Както обикновено, повечето победители приветстваха признанието, което идва с Шнобеловата награда.

Ерен присъствал на церемонията на наградите през 2003 г., когато бил студент в Харвард, така че е развълнуван, че най-накрая е спечелил Шнобел. "Честно казано, това е сбъдната мечта", каза той.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За да намалите риска от грешки се консултирайте по делови и други въпроси, които ви затрудняват. Приветствайте желанието на някой да ви помогне, не бъдете излишно горди. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи, но до тогава ви чака много работа.
30 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В добра физическа и психическа форма сте и ще поддържате темпото си непроменено. Краткосрочните ви планове ще се развиват без особени отклонения, което значи, че ще получите онова, за което се трудите. Ставайки по-общителни ще си осигурите информацията, от която се нуждаете.
30 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще мине под знака на непрекъснатото движение. Ще се захващате ту с едно, ту с друго и в крайна сметка ще останете доволни, ако успеете да свършите нещо докрай. Не позволявайте околните да вземат решенията вместо вас, но бъдете доста-тъчно тактични, за да избегнете споровете. Здравето е ви повече от отлично.
30 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще е запълнен с делови срещи, както и с изпълнението на служебни и бизнес-задачи. Личните ще оставите на втори план, с намерение сте да приключите по-скоро ангажимент, от когото очаквате да последват финансови и други развития. Не оспорвайте мнението на партньорите си и ще ви бъде по-лесно да осъществите целите си.
30 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очакват ви успехи, ако делата ви са прозрачни, а вие честни и принципни. В семейна среда ще споделяте вълненията си и с топло чувство към близките си, ще изразите вниманието и обичта си към тях. Не отхвърляйте едно предложение, преди да сте го обмислили, защото носи добри възможности.
30 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Проявеното от вас внимание към проблемите на околните ще ви се върне под формата на изгодно предложение или друга придобивка. Подобрявайки общуването с тях, няма да пренебрегнете и собствените си нужди. Други ще се заемат с домашните задачи. Много от тях чакат вниманието ви.
30 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вероятно се надявате на резултати, по-добри от тези, които сте планирали. Ще се осъществи идея, която сте считали за възможна и това със сигурност ще улесни работата ви. Околните черпят от вашата енергия и желание да свършите всичко по най - добрия начин. Явно не пестите труда си.
30 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Тактичността и деловият ви усет ще ви помогнат да се възползвате от завързана ситуация. Изгодите, които ще извлечете значително ще улеснят бъдещето ви (най-вече материалното им изражение). Проблеми във взаимоотношенията с институциите може да отнемат доста време, но в крайна сметка ще получите това, към което се стремите.
30 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Удовлетворени сте от посоката, в която се развиват делата ви. Не пестите усилията си, когато искате да постигнете нещо и това определя и успехите, които бележите. За предпочитане е да се насочите към дейности, свързани с комуникация и обмен на идеи. Ще останете очаровани от предложението на малко познат човек.
30 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
На работното ви място предстои промяна, която открива добри възможности за вашето издигане. Възползвайте се от това и положете съответните усилия, за да покажете на какво сте способни. Бъдете по-инициативни и пробивни и ще спечелите.
30 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повече яснота по предстоящ проект ще получите след срещите, които ви предстоят. В никакъв случай не подценявайте възможностите на хората, с които се срещате, и не си създавайте впечатления от пръв поглед. Умеете да прониквате в невидимото, направете го и сега. Ще си помогнете.
30 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да се справите с важен проблем днес, което ще изпълни със чувство за добре свършена работа. Не оставяте длъжни на човек, който се е отнесъл недоброжелателно с вас. Посвещавате голяма част от времето си на любимия човек, с когото прекарвате страхотни моменти заедно. Настроението ви значително ще се подобри след като получите добра новина свързана с ваш близък човек.
30 окт 2020
Последни новини