ДПС отказа да се регистрира в парламента заради хаоса в Изборния кодекс

ДПС няма да се регистрира за днешното пленарно заседание, когато трябва да се гледат промените в Изборния кодекс. Причината е машинното гласуване и хаосът, който се създава.

Това обяви на извънредна пресконференция в парламента председателят на Движението Мустафа Карадайъ.

"Този наложен от ГЕРБ проект е отстъпление от честността, прозрачността и демократичността на изборите. ДПС е за елиминиране на недействителните гласове, елиминиране на субективния фактор при броене не бюлетините, елиминиране на грешките в секционните протоколи, без да се елиминира възможността за хартиено гласуване, както искат от ГЕРБ", обяви Карадайъ.

Допълни, че тези проблеми биха се решили чрез машинно преброяване на бюлетините и машинно разпечатан секционен протокол.

"Така наложеният проект на ГЕРБ на Изборен кодекс не решава нито един от проблемите. Напротив създава предпоставки за хаос и фалшификации", каза още Карадайъ.

"Това може да коства демократичността на изборите", категоричен бе председателят на ДПС. 

Днес депутатите трябва гласуват промените в Изборния кодекс окончателно в пленарна зала.

В началото на заседанието с гласовете на ВОЛЯ управляващите от ГЕРБ успяха да съберат кворум от 121 депутати и парламентът започна работа.

От името на ДПС Йордан Цонев предложи точката за Изборния кодекс да отпадне, за да бъде доработен Той настоя управляващите да се вслушат в гласа на опозицията. Това отново бе отхвърлено от ГЕРБ.

От БСП също заявиха, че "въвеждането на машинен и хартиен вот, успоредно, е пълен абсурд". 

"Целият изборен процес е пред провал. Това, което ГЕРБ написаха като Изборен кодекс, е истинска обида за юридическата мисъл. Той е сбор от норми, които си противоречат".

Това подчерта депутатът от левицата Явор Божанков пред БНТ.

Припомняме, миналия месец ГЕРБ внесе в проекта си за нова Конституция предложение за машинно гласуване.

Именно темата за машинния вот стана повод за оставката на шефката на Изборната комисия.

Още през януари БСП настояваше за въвеждане на машинното гласуване още по време на последното обсъждане в парламента, включително и напуснаха парламента с ултиматум за това.

На 12 февруари премиерът Бойко Борисов даде зелена светлина за изцяло машинно гласуване на следващите избори.

Вчера обаче на правна комисия ГЕРБ наложи едновременнно с машинното гласуване да има и хартиен вариант.

Във вторник управляващите от ГЕРБ не успяха да съберат необходимото мнозинство в Комисията по правни въпроси, за да прокарат предложението си за мажоритарен вот в един тур за Велико Народно събрание. Против идеята гласува и опозицията, и по-малкият коалиционен партньор „Обединени патриоти“. ДПС също се обяви твърдо против идеята. 

Депутатите ог ГЕРБ потвърдиха решението си гласоподавателите да имат право да избират как да гласуват по време на избори – на машина или с традиционната хартиена бюлетина. Аргументът е, че ползването на машина значително затруднява някои гласоподаватели, особено по-възрастните. 

Законопроектът предвижда възможност за машинен вот да има в секциите с над 300 избиратели, а отговорността за закупуването, поддръжката, експлоатацията и съхранението на устройствата мнозинството прехвърли изцяло на ЦИК.

Източник: epicenter.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    19
    1952
    4 -1
    13:13, 16 сеп 2020
    И тези са за затвора!
    • 3,
      3,14
      0 -1
      19:00, 16 сеп 2020
      Там Карата по-лесно ще завърши начално образование!
  • 2
    Лю
    Люлебургаз
    0 -1
    18:32, 16 сеп 2020
    Какво правят тези анадолски маймуни в българския парламент !?
  • 3
    Em
    emo
    0 -1
    21:02, 16 сеп 2020
    като не гласува българина

Случаен виц

Последни новини