КТПП:Работодателски организации информират за либерализацията на пазара на електроенергия

Кърджалийската търговскопромишлена палата съобщи,че работодателски организации информират за условията за либерализация на пазара на електроенергия.

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Българската търговско-промишлена палата (БТПП) проведоха онлайн семинар „Преминаване на небитови потребители на електроенергия към свободен пазар от 01.10.2020 г.”, който събра представители на различни бизнес сектори.

Събитието бе открито от Цветан Симеонов, председател на БТПП. Румен Радев, заместник-председател на АИКБ, представи характеристиките, основните модели на функциониране, участниците и отношенията на електроенергийния пазар в България.

Във втората част на уебинара Пламен Младеновски, директор „Електро и топлоенергетика“, Комисия за енергийно и водно регулиране, запозна участниците и с правната рамка при сключване на договор за доставка на електроенергия. Той обърна внимание и на това какви ще бъдат договорните отношения на небитовите потребители с избрания доставчик и какво ще се случи, ако те не сключат договор до края на септември.

Младеновски отбеляза, че ако до 1 октомври тази година небитовите потребители не подпишат индивидуален договор с доставчик на електроенергия, до 31 юни 2021 година ще има т.нар. „буферен период“. Това означава, че доставката на електроенергията ще продължи да се извършва от досегашния доставчик в качеството му на титуляр на лицензия за „търговия с електрическа енергия“ чрез „типов договор“ със срок от 1-ви октомври 2020 г. до 30-ти юни 2021г. След този срок небитовите потребители, които все пак не са избрали и не са сключили договор с доставчик на електрическа енергия, ще трябва да се снабдяват от досегашния си доставчик, но в качеството му на доставчик от последна инстанция - цената на електрическата енергия от такъв доставчик обаче би била значително по-висока.

Соня Кадиева, председател на Асоциация „Свободен енергиен пазар”, даде някои много полезни съвети към небитовите клиенти, свързани с избора на доставчик на електроенергия. Според нея една от най-важните стъпки е да изпратим възможно най-голям брой запитвания към фирми-доставчици, за да съберем минимум три оферти, които да можем да сравним и да изберем най-изгодната.  Това, за което небитовите клиенти трябва да следят в договорите, са: цените индивидуалните клаузи, неустойките, прекратяването на договорните отношения, предизвестие. Като извод от практиката, Соня Кадиева препоръча на небитовите клиенти, на които тепърва им предстои да търсят доставчик на електрическа енергия, е да изискат от избраната фирма проекто-договор, който при нужда да може да бъде предоговорен преди официалното му подписване.

Това съобщиха за Кърджали бг вести от КТПП.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини