18 °C

КТПП:Работодателски организации информират за либерализацията на пазара на електроенергия

Кърджалийската търговскопромишлена палата съобщи,че работодателски организации информират за условията за либерализация на пазара на електроенергия.

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Българската търговско-промишлена палата (БТПП) проведоха онлайн семинар „Преминаване на небитови потребители на електроенергия към свободен пазар от 01.10.2020 г.”, който събра представители на различни бизнес сектори.

Събитието бе открито от Цветан Симеонов, председател на БТПП. Румен Радев, заместник-председател на АИКБ, представи характеристиките, основните модели на функциониране, участниците и отношенията на електроенергийния пазар в България.

Във втората част на уебинара Пламен Младеновски, директор „Електро и топлоенергетика“, Комисия за енергийно и водно регулиране, запозна участниците и с правната рамка при сключване на договор за доставка на електроенергия. Той обърна внимание и на това какви ще бъдат договорните отношения на небитовите потребители с избрания доставчик и какво ще се случи, ако те не сключат договор до края на септември.

Младеновски отбеляза, че ако до 1 октомври тази година небитовите потребители не подпишат индивидуален договор с доставчик на електроенергия, до 31 юни 2021 година ще има т.нар. „буферен период“. Това означава, че доставката на електроенергията ще продължи да се извършва от досегашния доставчик в качеството му на титуляр на лицензия за „търговия с електрическа енергия“ чрез „типов договор“ със срок от 1-ви октомври 2020 г. до 30-ти юни 2021г. След този срок небитовите потребители, които все пак не са избрали и не са сключили договор с доставчик на електрическа енергия, ще трябва да се снабдяват от досегашния си доставчик, но в качеството му на доставчик от последна инстанция - цената на електрическата енергия от такъв доставчик обаче би била значително по-висока.

Соня Кадиева, председател на Асоциация „Свободен енергиен пазар”, даде някои много полезни съвети към небитовите клиенти, свързани с избора на доставчик на електроенергия. Според нея една от най-важните стъпки е да изпратим възможно най-голям брой запитвания към фирми-доставчици, за да съберем минимум три оферти, които да можем да сравним и да изберем най-изгодната.  Това, за което небитовите клиенти трябва да следят в договорите, са: цените индивидуалните клаузи, неустойките, прекратяването на договорните отношения, предизвестие. Като извод от практиката, Соня Кадиева препоръча на небитовите клиенти, на които тепърва им предстои да търсят доставчик на електрическа енергия, е да изискат от избраната фирма проекто-договор, който при нужда да може да бъде предоговорен преди официалното му подписване.

Това съобщиха за Кърджали бг вести от КТПП.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 20.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Снабдете се с повече информация, отнасяща се до професионалните ви проекти. Амбициите ви са осъществими, но трябва повече работа. Отлагайки нещата, няма да постигнете напредък, за това съчетайте усилията си с човек от обкръжението ви. Увереността, с която печелите доверие ви помага да сте в крак с новостите.
20 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви ще е много днес, затова бъдете пределно концентрирани. Опитайте са да свършите всичко, което се изисква от вас. Възможно е околните да ви занимават със странични проблеми, но не позволявайте това да се случи. Нямате основания да се съмнявате в искреността на свой близък.
20 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пристъпвате към осъществяването на свой проект, върху който работите от доста време. С изявите си ще впечатлите хора, които бихте желали да имате за партньори. Ще последват препоръки и добри предложения. Не си губете времето с човек, имащ други предпочитания. Ако трябва да правите компромиси, не се колебайте.
20 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не прекалявайте с пазаруването днес, тъй като финансовото ви състояние не е завидно. Помислете за отношението си към околните, дали това е най-доброто, на което сте способни. Опитайте се да приемете неприятни новини хладнокръвно, без излишни емоции.
20 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате много добър късмет днес и ще получавате потвърждение за това на всяка крачка. Денят е подходящ за рисковани авантюристични начинания, като ако не спечелите много, то е сигурно че няма и да загубите, а изживяванията които ви предстоят наистина си заслужават опита. Доброто ви настроение се отразява много благотворно на атмосферата у дома.
20 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес ще бъде добър ден за вас, особено по отношение на личния ви живот. Приятната новина, която ще чуете, ще ви накара да летите от радост. Очакват ви хармонични отношение с вашия любим човек. Пожелайте си тези хубави моменти да не ви напускат никога. Работата ще ви се стори досадна, но ще се справяте без усилия.
20 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Обичани сте и днес отново ще получите потвърждение за любовта на човека, с когото споделяте общи интереси и други вълнения. Работещите с документи и пари да повишат вниманието си, всяка разсеяност би им струвала скъпо. Предложения, свързани с бъдещи реализации ще ви накарат да предприемете и съответните действия.
20 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Пред вас се разкриват перспективи, които ви помагат с лекота да постигате целите си. Умеете да говорите убедително и това ви прави предпочитани и интересни, а също и успешни. Не пренебрегвайте мнението на колегите си, в даден момент ще ви бъде полезно и ще ви подтикне към действия.
20 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В повече работа ще премине деня ви. Срочни ангажименти и семейни задачи ще ви подтикнат да потърсите и друга възможност за справяне с проблемите си. Но, ако в нечие присъствие откриете дразнител, не бързайте да късате мостовете. Овладените емоции са по-добър съветник от желанието да си кажете всичко, което ви притеснява.
20 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Приятна личност ще ви напомни отминали събития, от които сте запазили добри спомени и чувства. Няма да ви бъде трудно да осъзнаете пропуските си и да ги наваксате. Внимателно подбирайте храната си, имате нужда да разнообразите менюто си. Повече предпочитайте плодове и зеленчуци и по-малко на месо с мазнини.
20 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
И днес ще продължи успешният ви ход напред. Ако трябва отложете някои свои ангажименти и отделете повече време за близък, който се нуждае от съдействието ви. Помощта ви ще бъде полезна и навременна. Някои от вас ще пътуват по служебни дела. Бъдете внимателни при шофиране и не предприемайте рисковани изпреварвания.
20 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да разнообразите деня си, пък било то и по нетрадиционен начин. Малка промяна в плановете няма да ви навреди кой знае колко, дори напротив. Това ще ви открие неподозирани хоризонти и перспективи. Хората около вас се възхищават на активността ви и способността да поемате отговорности.
20 окт 2020
Последни новини