Студент конструира дървен суперавтомобил

Нетрадиционният проект за дипломна работа е предприет от студента по индустриален дизайн Джо Хармън.

Завършващият Университета в Северна Каролина американец работи по колата в собствения си гараж. За целта той е сформирал екип на доброволни начала, състоящ се от колеги, приятели и съседи.

Splinter представлява супер спортен автомобил с централноразположен двигател и почти изцяло дървени компоненти.

Хармън среща много скептицизъм с начинанието си, но не се притеснява от това. Той твърди, че дървото има своите плюсове и минуси, както всеки конструкционен материал. За да се извлекат необходимите механични характеристики от растителната суровина, не е достатъчно само да се фрезова и резбова. Методът на изработка е по-скоро сходен с този при производството на въглеродни композити. Тънки листове от ясен и череша се слепяват с епоксидни разтвори чрез вакуумна установка. Каросерията обаче се оказва най-лесната част. Конструирането на окачването е било най-сложно. Екипът се е спрял на добрата стара система от листови пружини, но в дървен вариант. За целта са черпени вдъхновение и знание от техниките за изработка на лъкове.


Двигателят на Splinter е модифициран 4,6-литров V8 Northstar с два компресора и произход Cadillac. Неговите близо 700 к.с. задвижват задните колела (също дървени), като масата на колата е около 1100 к.с. По предварителни изчисления максимална скорост би следвало да достигне 350–380 км/ч.
Източник: speed-press.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини