Прокуратурата започва проверка за смъртта на абитуриента с коронавирус

Започва проверка за смъртта на 19-годишния абитуриент с коронавирус във великотърновската болница. Тя е разпоредена след писмена жалба от бащата на момчето адвокат Иван Денев от 10 август.

Разследването няма да се наблюдава от великотърновски прокурори, защото всички са си направили отводи. Причината - заместник апелативният прокурор Емил Денев е чичо на бащата, а съпругата на обвинителя е главна медицинска сестра в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов".

Главният прокурор Иван Гешев е определил прокуратура в София да води разследването. Към момента е образувана предварителна полицейска проверка. Не е ясно дали с нея ще се заеме полицията във Велико Търново. Иззети са писмени сведения от болницата - графици за дежурства, епикризи и др. Предварителната проверка е образувана по чл. 123 ал. 1 от НК за немарливост при изпълнение на служебните задължения при престоя на момчето в болницата.

Христо Денев изгуби битката с коронавируса на 31 юли. Младежът издъхна в реанимация след 18 дни лечение, включително и чрез преливане на кръвна плазма. След трагедията почерненият баща Иван Денев публично изказа съмнения в действията на медиците, обвини ги в нечовешко отношение и нередности при лечението.

Според "Труд" от епикризата става ясно, че момчето е лекувано със 7 антибиотика, прилаган е и препаратът РоАктемра за ревматоиден артрит и автоимунни заболявания, който е в трета фаза на клинични изпитвания в няколко мултинационални центрове за лечение на COVID 19. Изпитванията са във фаза 3.

След изнесените в медиите факти започна и проверка на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" в болницата във Велико Търново по настояване на директорът д-р Стефан Филев.

Междувременно началникът на Отделението по анестезиология и интензивно лечение в болницата д-р Сибила Маринова сезира Изпълнителна агенция "Медицински надзор" с искане да бъде проверена цялостната й дейност като главен координатор по донорство за област Велико Търново.

Във вторник беше изпратено писмо от нейно име до изпълнителният директор на ИАМН Росен Иванов, с изходящ номер - 12-119/18.08.20г. от МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов".

"Поводът за исканата проверка са спекулациите в медите и социалните мрежи във връзка с работата й на този пост.Проверката ще обхване периода от октомври 2015 г., когато Д-р Маринова поема поста главен координатор по донорство, до настоящия момент", се казва в прессъобщение от лечебницата във Велико Търново.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини