19 °C

Ваксината за COVID-19 - могат ли да ни задължат да си я сложим

Ваксина за новия коронавирус може още да няма, но в редица държави вече работят специални комисии, които да посочат приоритетните групи хора, на които тя да се поставя и да определят правилата за това, включително какви ще са имунизационните права.

България засега е заявила интерес за имунизиране на по-малко от една трета от населението, но не е ясно дали тя ще е препоръчителна или задължителна. Каква е личната и обществената отговорност? А могат ли да откажат българите, които вече не се нуждаят от васина, защото са преболедували и имат антитела.

"Дневник" се свърза с трима юристи, специализирани в медицинското право, за техните знания и мнения по въпроси като:

- какви може да са последствията, ако някой откаже да се ваксинира, при положение че теоретично всеки може да е разпространител на заразата;

- може ли работодател да изисква от служителите си да се ваксинират в името на по-безопасната работна среда;

- в случаи на недостиг, ощетени ли са хората, които не попадат в приоритетните групи, но биха искали, ваксинирайки се да разчитат, че предпазват себе си и близките си.

Засега въпросите около очакваната ваксина срещу коронавирус са повече от отговорите: кога ще е готова, колко ще е ефикасна, колко ще струва и как ще се плаща. Често ваксината е определята като единствен сигурен начин за справяне със заразата SARS-CoV-2, която отне стотици хиляди човешки животи и удари тежко световната икономика.

Европейският съюз вече води преговори с поне шестима производители на евентуалния препарат срещу COVID-19, а в последния си работен ден преди лятната ваканция българските депутати в Народното събрание гласуваха присъединяването на страната в общо споразумение, с което Европейската комисия може да сключва от името на държавите-членки предварителни договори за покупка на ваксини.

На този ранен етап намерението на властите в България е ваксината срещу коронавирус да не е задължителна.

По думите на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов страната е заявила желание за имунизации за около 2 млн. души, като приоритетните групи са възрастните над 65 г., хората с хронични заболявания (които често са и възрастни) и медицинският персонал.

Частен и обществен интерес

"Според българското законодателство имунопрофилактиката, в която се включва и поставянето на ваксини, е дейност по опазване на общественото здраве", обяснява за "Дневник" адвокат Мария Петрова. Така законът следва медицинската логика, че ваксинирането, когато е масово, допринася за колективен имунитет и прави много трудно разпространяването на опасните зарази. Тоест: имунизирането на отделните индивиди е в интерес на цялото общество. В България има задължителни ваксини, които са включени в т. нар. имунизационен календар и препоръчителни ваксини.

"Всеобщото благополучие винаги бива поставяно над "интереса" на конкретен индивид", пише още Мария Петрова в отговор до "Дневник".

Според нормативната уредба властите в България могат да глобят всеки, който откаже задължителна ваксина, но не и при отказ от препоръчителна, обяснява адвокат Мария Шаркова. В същото време чл. 59 от Закона за здравето дава възможност на министъра на здравеопазването при извънредна епидемична обстановка (каквато в България засега е обявена до края на август, но може отново да бъде увеличена) временно да направи дадена ваксина задължителна за "определени групи от населението", макар и по принцип да е препоръчителна.

"От чисто философска и правна гледна точка в международен план се разисква въпросът, дали следва осигурителният орган да покрива лечението и така то да е безплатно за лице, което е отказало да си постави препоръчителна ваксина, след което се разболява и има разходи за системата", казва Шаркова. Тя дава пример, че дискусията е валидна и за пушачи, както и за хора, които злоупотребяват с алкохол: с действията си човек вреди на себе си и в даден момент може да е в ущърб на обществото. По думите ѝ, макар и на пръв поглед при такива сюжети да звучи легитимно лечението да е за собствена сметка, то от друга страна този начин на мислене може да се приложи за твърде широк кръг от ситуации:

"В един момент може да се окаже, че който например ходи да кара ски - това е хоби, носи удоволствие - и ако в един момент си счупи крак, няма да му е безплатно лечението, защото може и да не се ходи на ски. Ето как могат да вървят нещата, когато противопоставяме едно право на друго", казва Мария Шаркова.

Препоръчително или изискване

"Теоретично погледнато, работодателят може да изисква служителят да бъде ваксиниран, но тук е важно какво става, ако той откаже. В тази ситуация възниква конфликт между индивидуалните права и правата на общността, в която служителят работи, когато има хора от рискови групи", казва адвокат Мария Шаркова, като обяснява, че ключово в такива сюжети е, дали е "пропорционално засягането на телесната неприкосновеност" в името на обществения интерес. Според нея работодателите биха могли да изискват от служителите си да бъдат ваксинирани, но не биха могли при отказ да прекратят трудовите правоотношения с даден човек. Причината е, че няма такова основание в Кодекса на труда в България.

Но в същото време, ако човек, който е отказал да се ваксинира, се зарази с коронавирус и предаде инфекцията на друг човек, теоретично може да носи юридическа отговорност: "Може да се приеме, че това е някакъв вид непозволено увреждане. Дали обаче някой ще тръгне да търси обезщетение за подобно поведение, е доста екзотичен въпрос. В българското право няма такъв прецедент до този момент", твърди Шаркова.

Стойчо Кацаров от "Център за защита на правата в здравеопазването" добавя, че при такава хипотетична ситуация от правно значение би било и дали заразяването е станало умишлено или не.

Той коментира още пред "Дневник", че ако се следва досегашната логика на имунизационния календар в България, то очакваната ваксина срещу коронавирус, действително трябва да е препоръчителна, а не задължителна.

"В групата на задължителните попадат ваксини, които са срещу особено опасни инфекции, които предизвикват висока смъртност или са с много голям потенциал да заразяват хора", казва Стойчо Кацаров, като според него коронавирусът в това отношение е по-близък до грипа, за който ваксината също е препоръчителна (особено за възрастните хора и хронично болните). Според юриста е важен и въпросът, дали не трябва на отделните хора да се прави тест преди да им се постави ваксина. Причината е, че, ако човек е бил заразен и има изграден имунитет, то ваксината за него е излишна. Ако пък естественият имунитет е нетраен, както проучвания показват, то тогава може да означава, че еднократна ваксина може да не е достатъчна за предпазване.

Кой има повече право да се ваксинира

Общото очакване е, че когато ваксината срещу COVID-19 се появи, в началото ще има недостиг от нея, защото производствените възможности ще са по-малки от нуждите в световен план. В този аспект има логика да се определят приоритетни групи за получаването на имунизации. Поради тази причина юристите, с които се свърза "Дневник", смятат, че е ключово да има адекватна регулация на процеса.

"При очертаването на т. нар. приоритетни групи добрата медицинска практика изисква да се разработят алгоритми т.е. правила за поведение, да се обособят индикации и контраиндикации, а за спорните случаи да има обучени специални медико-етични комисии, които да търсят решения", обяснява за "Дневник" адвокат Мария Петрова.

Стойчо Кацаров пък предпочита да акцентира върху друг аспект от очакваната ваксина и повдига въпроса, дали е възможно в бъдеще ситуацията с коронавируса да има положително отражение за пациентите като цяло.

"Фармацевтичните компании досега ни убеждаваха, че цикълът на производство на такова високотехнологично лекарство - каквото е ваксината - е около пет години. Цените на такива лекарства са изключително високи и защото те получават патентна защита в продължение на десет години след като бъдат произведени, тоест никой друг не може да го произвежда. Ако сега фармацевтичните компании ни убедят, че могат да произведат лекарства за една година, трябва да преоценим срока на патентна защита", обяснява Стойчо Кацаров, като по думите му такова теоретично развитие може да доведе до намаление на цените на лекарствата.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще мобилизирате вътрешните си сили и ще се справите с възникващите затруднения днес. Ще получите подкрепата на онези, на които сте помагали и обединявайки усилията си, ще ви бъде по-лесно да продължите напред. Лидерските ви заложби ще излязат на преден план и смело ще убеждавате някого в предимствата на идеите си.
22 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приемайки новото и прилагайки го на практика в едно с познатите средства, ще работите ползотворно за изпълнение на поставените си цели. Няма да пропуснете нищо важно и ще се погрижите за детайлите около реализацията на важно събитие, така, че да не липсва настроение и всичко, което се изисква от вас.
22 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Успеете ли да разпознаете и назовете скритите си тревоги, ще постигнете победа, водеща към върхове. Възможно е застъпничеството ви за някого да ви постави в неблагоприятна светлина пред други, но приятелството е важно за вас. В открит разговор ще споделяте мислите си с близки хора и ще търсите мнението им.
22 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Делово предложение ще насочи мислите ви в по-практични рамки. Помислете, заслужава си да поемете риска, още повече, че сте подготвени за подобни предизвикателства. И други неща ще повишат настроението ви. Вслушайте се в желанията си, отворете сетивата си, не оставяйте безразлични към любовта.
22 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете реалисти и не очаквайте прекалено много от наскоро създала се ситуация. Очаква ви по-благоприятен период, затова точно сега не избързвайте с действията си. Днес имате страхотен успех сред противоположния пол, използвайте чара си. Втората част на деня ще е особено успешна за вас в личен план.
22 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Прекалено активни сте днес, за да почивате затова търсите всевъзможни начини да оползотворите енергията си. Работа по дома или нещо, свързано с него ще занимава голяма част от вас. Въпреки това обаче не пропускайте предложението на приятел за приятно мероприятие. Ако успеете да съчетаете и двете със сигурност ще останете най-доволни от този ден.
22 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се съобразявате с високите си изисквания и ще дадете предимство на естетическите си възприятия. Това за някои означава влагане на повече усилия в конкретна задача, за това пък резултатите ще ви удовлетворят. Упорството ви ще довежда всичко, с което се захванете до успешен край.
22 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Съсредоточени сте и не допускате грешки. Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти граничещо с арогантността. Това едва ли ще се приеме радушно.
22 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
22 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Хубави емоции ще разнообразят деня ви, ще ви направят активни и усмихнати. Психическата ви уравновесеност и душевна хармония ви позволяват да осъзнаете своята уникалност. Активни и уверени ще откриете за себе си много истини, които до сега са ви убягвали. Някои от вас ще пътуват, но не поемайте излишен риск.
22 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намерете достоен начин да се разделите с хора, които са ви разочаровали, но ги обичате. Ако трябва се вслушайте в съветите, които ще получите. Възможни са обрати на плановете ви.
22 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Верни в предвижданията си, ще постигнете намеренията си, влагайки всичко, което е нужно за успеха ви днес. Не омаловажавайте отношението на някого към вас, добро или не, то може да се окаже решаващо за изхода на една ситуация. Във възможностите ви е да й повлияете положително, ако излъчвате светли мисли към участващите в нея хора.
22 сеп 2020
Последни новини