Още арестувани след хакването на мафиотската платформа EncroChat

Британски шофьор е обвинен, след като в тира му са открити 50 килограма наркотици от клас А, свързани с мрежата на Encrochat.

Той е един от трима арестувани след съвместна операция на британската и нидерландската полиция в транспортна фирма, за която се твърди, че е замесена в наркотрафик.

Брайън Райт е задържан от нидерландската полиция, докато спял в камиона си северно от Утрехт.

Наркотиците - 30 килограма хероин, 20 килограма кокаин и три килограма MDMA са извадени от задната част на камиона.

Ако бъдат продадени във Великобритания, те биха имали потенциална стойност на улицата от 3,2 милиона британски лири.

Малко след това британските служби арестуват 63-годишния Мардж Юел и 64-годишният Алфред Румболд в домовете им в Клактън, Есекс и Орпингтън.

Служители, претърсили дома на Райт, иззели оръжие, боеприпаси и 10 000 паунда в брой.

На тримата мъже са повдигнати обвинения по подозрение за внос на наркотици от клас А.

Разследването е част от Operation Venetic, при която стотици хора бяха арестувани във Великобритания след проникването на криптираната комуникационна платформа EncroChat.

EncroChat - секретна комуникация на модифицирани смартфони

На 2 юли Националната агенция за престъпност на Обединеното кралство (NCA) обяви, че след разследване на национално ниво над 800 души са арестувани в няколко европейски държави за незаконна търговия с наркотици и оръжия. Операцията стартира, след като френската полиция успява да прехване съобщения в EncroChat, криптирана платформа за съобщения, работеща на модифицирани устройства с Android.

EncroChat беше европейска комуникационна мрежа и доставчик на услуги, използвана от членовете на организираната престъпност за планиране на престъпни дейности. Полицията е проникнала в мрежата между поне март и юни 2020 г. по време на общоевропейско разследване. Неидентифициран източник, свързан с EncroChat, обяви в нощта между 12 и 13 юни 2020 г., че компанията ще прекрати дейността си заради полицейската операция.

Към момента на закриването на услугата има около 60 000 абонати. 

Устройствата EncroChat се появяват през 2016 г. Услугата EncroChat била достъпна за смартфони, наречени „въглеродни единици“, чиито GPS, камера и микрофон са деактивирани или физически премахнати.

Устройствата се продавали с предварително инсталирани приложения, включително EncroChat, приложение за съобщения на базата на OTR, което насочва разговорите през централен сървър, базиран във Франция, EncroTalk, услуга за гласово повикване, базирана на ZRTP, и EncroNotes, която позволява на потребителите да пишат шифровани частни бележки. Обикновено се използвали модифицирани устройства с Android, като някои модели се базират на хардуера на телефона BQ Aquaris X2, други на устройства на Samsung, и понякога на мобилни телефони, които не са Android BlackBerry.

Налична била функция "паник бутон", при която определен PIN код, въведен в устройството през екрана за отключване, изтрива всички данни от телефона.

Според свързания с OCCRP хакер Юре ван Берген, IP на сървъра на EncroChat сочи към френската уеб хостинг компания OVH.

SIM доставчик на EncroChat била холандската телекомуникационна компания KPN.

Устройствата EncroChat стават особено популярни в Европа, въпреки че се продавали и в Близкия Изток и другаде по света. Източник казва пред Vice Motherboard, че те се превърнали в "индустриалния стандарт" сред престъпниците.

Съобщава се, че през юли 2020 г. устройството струва 1000 евро, след това 1500 евро за шестмесечен договор за използване на решението на EncroChat.

На уебсайта на EncroChat се казва, че фирмата е имала дистрибутори в Амстердам, Ротердам, Мадрид или Дубай, въпреки че Кокс от Vice Motherboard описва EncroChat като "силно секретна" фирма, която "не работи като нормална технологична компания."

Съобщава се, че телефоните са закупуват чрез физическа сделка, която "прилича на сделка с наркотици", и поне в един случай са продадени устройства на бивш оперативен военен в Северна Ирландия.

Хакването на Encrochat

Услугата за кодиране на съобщения EncroChat и персонализирани телефони са открити от френската национална жандармерия през 2017 г. при провеждане на операции срещу организираната престъпност. 

Разследването се ускорява в началото на 2019 г., след като получава финансиране от ЕС. Разузнаването и техническото сътрудничество между NCA, Националната жандармерия и холандската полиция успява да получи достъп до съобщения, след като Националната жандармерия постави "технически инструмент" на сървърите на EncroChat във Франция. Той позволява да четат съобщения преди да бъдат изпратени и да записват пароли за заключен екран. Според EncroChat, около 50 процента от устройствата в Европа са засегнати през юни 2020 г.

През март е сформиран специален отдел за разследване на хакерската информация. През април е подписано споразумение с нидерландската полиция за сформиране на съвместен екип за разследване (JIT) с подкрепата на Европол.

Данните са разпространени от JIT до други европейски партньори, включително Обединеното кралство, Швеция и Норвегия.

NCA изгражда технология за анализ на данни, която „автоматично идентифицира и намира нарушители чрез анализ на милиони съобщения и стотици хиляди изображения“.

През май 2020 г. функцията за изтриване е забранена от разстояние от органите на реда в някои звена. Първоначално компанията се опита да направи актуализация в отговор на това, което първоначално се смяташе за грешка, но устройствата отново били поразени от злонамерен софтуер, променящ паролите на заключения екран.

В нощта между 12 и 13 юни, след като EncroChat заподозира, че е настъпила инфилтрация от органите на реда, със секретно съобщение уведомява потребителите, че не гарантира сигурността им и препоръчва да изключат и физически да изхвърлят устройството си незабавно.

Няколко дни по-късно "имейл адрес, свързан с EncroChat", уведомява Vice Motherboard, че услугата се изключва за постоянно "след няколко атаки, извършени от чужда организация, която изглежда произхожда от Великобритания". Европол и Националната агенция за престъпността отказват коментар по това време. Самоличността на лицата, отговорни за EncroChat, не е разкрита.

Европейски съвместен екип за разследване
Поддържаната от Европол JIT с код Ема 95 във Франция и Lemont в Холандия позволи да се събират в реално време милиони съобщения между заподозрените. Информацията също е споделена с правоприлагащите органи в няколко държави, които не участват в JIT, включително Великобритания, Швеция и Норвегия.

Холандската полиция арестува над 100 заподозрени и иззе над 8 тона кокаин, около 1,2 тона кристален мет, 19 лаборатории за синтетични наркотици, десетки оръжия и луксозни коли и около 20 милиона евро в брой. В имот в Ротердам властите откриха полицейски униформи, откраднати превозни средства, 25 огнестрелни оръжия и наркотици.

На 22 юни 2020 г. нидерландската полиция откри „камера за изтезания“ в склад на около 7 км източно от Берген оп Зоом. Съоръжението, което все още се изграждаше при откриването му, се състоеше от седем клетки, направени от звукоизолирани контейнери за превоз. Открити са инструменти за изтезания, като зъболекарски стол, резачки за жив плет, скалпели и клещи. Мястото е наречено от престъпниците "лечебното помещение".

Разследването в Ирландия: Кокаин на стойност 1,1 милиона евро беше иззет в апартамент в Амстердам, канабис за 5,5 милиона евро в ремарке в графство Уексфорд, и двете принадлежащи на ирландски банди. 

Арести има и в Швеция. Френските власти отказват публично да оповестяват информация за арестите към момента.

Operation Venetic във Великобритания

Полицията арестува над 700 заподозрени, иззе пари в размер на 54 милиона паунда и тонове наркотици в "най-голямата и най-значима" операция на Обединеното кралство срещу организираната престъпност.

Operation Eternal на Metropolitan Police

Около 1400 потребители на EncroChat са били базирани в Лондон при закриването му през юни 2020 г. Лондонската полиция е иззела повече от 13,4 милиона паунда в брой, 16 огнестрелни оръжия, повече от 500 патрона, 620 кг наркотици от клас А и са арестувани 171 души.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини