Триптих на Франсис Бейкън продаден на търг за 84,6 милиона долара

Tриптих на художника Франсис Бейкън беше продаден на дистанционен търг от аукционната къща "Сотбис" за 84,6 милиона долара, предадоха Франс прес и ДПА.

Наддаванията бяха организирани без физическото присъствие на публиката заради пандемията, свързана с новия коронавирус. На финалната права за закупуването на триптиха се оказаха двама наддаващи - единият по телефона, другият в интернет. Собственик на произведението най-накрая се оказа наддаващият по телефона, който пожела да остане анонимен.

Творбата на Бейкън, нарисувана през 1981 година, е вдъхновена от античната трилогия "Орестия" на древногръцкия автор Есхил. Първоначално триптихът станал собственост на норвежеца Ханс Расмус Аструп през 1984 година и оттогава бил част от неговата музейна сбирка.

Триптихът по "Орестия" е един от двайсет и осемте, нарисувани от Франсис Бейкън в периода 1962-1991 година. Художникът умира през 1992 година. Негов триптих беше продаден на търг през 2014 година за около 72 милиона долара. Друга подобна творба на Бейкън намери купувач, година по-рано, за 142,4 милиона долара и постави рекорд за своето време за най-скъпо продадено на търг произведение на изкуството.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини