Симулация на NASA показва как биха изглеждали залезите на други светове

Залезите на чужди светове в научнофантастичните филми са наистина впечатляващи. Но как биха изглеждали подобни събития в действителност? NASA отговаря посредством ново впечатляващо видео.

Симулацията показва това, което човек би видял, ако се намира на една от останалите планети в Слънчевата система или на Луната. Американската космическа агенция включва дори и залез на различна звезда, „видян“ от една от планетите в системата TRAPPIST-1 (в този конкретен случай обаче догадките са много повече от реалните факти).

За да създаде симулацията, планетологът от NASA Херонимо Вилянуева от центъра за космически полети "Годард" на НАСА в Мериленд е анализирал атмосферния състав на космическите съседи на Земята. Ученият след това е определил интензитета на слънчевата светлина, достигаща до повърхността на всеки от петте фигуриращи във видеото обекта.

Залезите изглеждат по различен начин на други планети заради различия в атмосферите, които разпръскват светлината по уникален начин.

"Анимациите показват гледки към цялото небе, сякаш гледате нагоре през свръхширокоъгълен обектив от Земята, Венера, Марс, Уран и Титан", се посочва в прессъобщението на NASA.

Симулациите са направени с помощта на Planetary Spectrum Generator - онлайн инструмент, създаден от Вилянуева с цел да помага на учените да определят движението на светлината през атмосферите на планети, екзопланети, спътници и комети, и взаимодействието й с тях.

Източник: Obekti

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини