16 °C

Разтегателна сграда стана най-новият център на изкуствата в Ню Йорк (видео)

Концепцията на The Shed е проста- тя се движи с височината си 36 метра и се транфсормира според нуждите на на представяното изкуство и артист. Разтегателната сграда официално отвори на 5 април и е най-новият културен център в Ню Йорк. Тази идея е едновременно архитектурен знак и метафора за бъдещето на културата.

Хибридното музейно-изпълнително пространство, съдаването на което струва половин милиард долара, може да се променя, като се удвоява за пет минути. За него раказва Engadged.

Намира се в Хъдсън Ярдс, лъскав и скъп нов интелигентен квартал на Уест Сайд на Манхатън. Тази гигантска конструкция може да се настрои на всякакъв размер или настройка, която потенциално шоу може да изисква, независимо дали е Кендрик Ламар или Седмицата на модата в Ню Йорк. Четирите етажа с галерия, театър и инкубаторно пространство за артисти са покрити с черупка, която се контролира от система с шестметрови колела на стоманени релси. Избутана, тя може да стане затоплена концертна зала, прибрана напълно оставя открит площад.

Елизабет Дилер, основателка на Diller Scofidio + Renfro, е водещ архитект на проекта на The Shed в сътрудничество с Rockwell Group.

Кинетични елементи са били прилагани в експериментални сгради, понякога отговарящи на дневна светлина или плаващи с приливите. И неведнъж в дизайна вече са използвани модулни интериори, за да се спести място в апартаментите, например.

Но една цяла движеща се културна институция от този мащаб е вероятно първата по рода си, според Дан Хауарт, бивш американски редактор на списанието за архитектура и дизайн Dezeen. "Толкова е нискотехнологична, че е високотехнологична", казва той.

The Shed е изрично вдъхновен от Fun Palace на Седрик Прайс, нереализиран проект в Лондон от 60-те години, който оказал влияние също на проекта за Центъра Помпиду в Париж. Но, каза Хауарт, "никой никога не е използвал тази идея в подходяща сграда."

Плъзгащата се обвивка е нов трик, за да се ползва сградата по повече от един начин. Но нямате нужда от кинетична конструкция, за да приютите различни видове изкуство. Места като Tate Modern в Лондон, бивша електроцентрала на брега на реката, изпълняват сходни функции, дори и да не са толкова ефектни или насочени към изкуството.

Дизайнът, архитектурата и технологиите не са просто функционални, те отправят послание. The Shed наистина е алегория в голям мащаб на това, което културният храм на бъдещето трябва да бъде - безкрайно гъвкав.

Ключов конфликт, когато проектирате сграда, която би трябвало да бъде на ръба на технологичната изтънченост и художествената еволюция, е времето. Как можете да бъдете сигурни в бъдещето на 19000 квадратни метра стомана, стъкло и бетон? 

"Тази идея наистина произтича от тези много оригинални въпроси за това какво означава гъвкавостта и какво ще правят артистите през следващото десетилетие или две" казва архитектът Елизабет Дилер.

"И единственият разумен отговор беше, че никой не знаеше ... че строиш за непознаваемо бъдеще."

"Гъвкавото пространство обикновено означава отворено, голямо фабрично пространство, голямо таванско помещение. И от самото начало исках наистина да оспоря това, като направих една архитектура, която беше много специфична, която беше ясно изразена, беше за времето си и това беше нещо, на което артистите трябва да реагират” разказва тя.

Подобно на технологиите, културните институции са в непрекъснато развитие. Зрителите не просто седят в театрите, те се скитат и "потапят" в интерактивни форми на изкуство, които не се вписват само във визуални, звукови или изпълнителски изяви. Йерархиите между "високото изкуство" на старите майстори и "популярното забавление" на мултикултурното интернет поколение се размиват. А разнообразието от аудитории, които потенциално могат да получат достъп до произведенията на Музея на модерното изкуство (MoMA) просто чрез своите смартфони, е безпрецедентно. Музеите, които в класическия си вариант придобиват, съхраняват и представят произведения, сега се намират в етап на бурно преосмисляне на основната си цел в дигиталната епоха.

Всяка нова институция има възможност да преосмисли по нов начин изкуствата и технологиите

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес съсредоточете повечето от усилията си върху професионалната сфера, защото съществува риск от неуспех. Огледайте нещата от всичките им страни до най-малките подробности. Изберете най-подходящия момент за действие, от това ще зависи много. Някои от вас получават финансови приходи от успешно реализирани сделки с наеми и продажби на имоти.
16 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Заели сте се с много дела едновременно и имате всички шансове да успеете, стига да овладеете емоциите си. Не допускайте външни вмешателства в работата си, особено, ако е свързана със значителни суми. Вие най-добре знаете какво трябва да се направи. Потърсете контакт с приятел, с който отдавна не сте се чували.
16 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Делата ви днес ще бъдат успешни, ако проявите търпение и оставите обстоятелствата да работят във ваша полза. Харчете по-малко от заработеното и ще имате повече. Ако споделите вечерта си с любимия човек ще неутрализирате напрежението от деня и ще се заредите с нови сили. Очакват ви приятни емоции.
16 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
В подкрепа на работата ви ще се мобилизирате и я приключите навреме. Имате добра енергия, а и физическата ви форма позволява да се натоварите повече, няма да се отрази на неблагоприятно на общуванията ви. В желанието си да сте полезни на някого ще направите и невъзможното, дано го оцени.
16 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Силни емоции и добро настроение ще преобладават сред Лъвовете. С отворени сетива сте за новостите и няма да пропуснете добрата възможност, която ви се предлага днес. Активността ви ще е провокирана и от желанието ви час по-скоро да видите осъществени намеренията си. Не пренебрегвайте човека, който ще ви потърси за подкрепа.
16 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Някои Деви днес ще бъдат заинтригувани от делово предложение, което идва тъкмо навреме. Имате възможност сами да прецените дали поемате риск или не, и да се справите със ситуацията. За предпочитане е да не намесвате роднините си, които едва ли ще са в състояние да погледнат обективно на нещата.
16 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Независимо дали се занимавате с работа или развлечения, със сигурност вие ще сте един от хората, които дават идеи. Бъдете готови да се съобразите и с всяко чуждо мнение. Само така ще постигнете нужното спокойствие в обстановката около вас. Някои от вас ще предприемат кратко пътуване.
16 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нещата ви ще се развиват такива, каквито сте ги планирали. Ще получите финансови придобивки и ще можете да се поглезите. Това ще повиши самочувствието ви и ще ви настрои на хазартна вълна. Може би трябва да преразгледате отношенията си с някои хора и да преосмислите връзки, които ви потискат.
16 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Професионалната ви работа ще запълва основната част от времето ви днес. Без изненади ще протича деня и на творците, отдадени на творчеството си ще се посветят на идеите си. Вложените усилия ще бъдат гаранция за сполука. За други издигане в службата и финансови придобивки. Изненадайте приятно партньора си.
16 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Опитайте се да разведрите атмосферата около вас, повече напрежение е нездравословно. Намерете себе си и своето място сред другите. От правилната ви преценка ще зависи бъдещето на много хора. Разпределете времето си, като не пропускате да обърнете внимание на близките си и на нуждата ви от почивка.
16 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
16 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
За повечето от представителите на знака този ден обещава да бъде спокоен и без излишни изненади. Въпреки това обаче бъдете готови за нещо, от което зависи начина, по който ще протича бъдещата ви работа. Опитайте се да възстановите добрите си отношения с човек, който е бил ценен за вас по един или друг начин. Удовлетворението ви от вечерта ще е пълно.
16 окт 2019
Последни новини