Винарското имение "Драгомир" с голямата награда в "Български архитектурни награди 2021"

Винарското имение "Драгомир" по проект на арх. Тодор Обрешков и Zoom studio получи голямата награда в третото издание на конкурса "Български архитектурни награди", организиран от Камарата на архитектите в България, съобщиха от Камарата.

Сградата е изградена в терена на бивша винарска изба в с. Брестник, Пловдивско. Новата винарна е на две нива, като на долното са техническите помещения, производственото пространство със съдовете и залата за отлежаване на бъчвите, а над тях са дегустационната зала, кухнята и кабинетите. Пространството съчетава бетон, метал и стъкло, а хладният промишлен дизайн се омекотява от красивите дървени мебели и облицовки. Стъклени прегради осигуряват видимост между различните зони в сградата. Посетителят има възможност да наблюдава производствения процес през просторни витрини дори отвън. Около имението е оформена богата паркова среда, която се вписва живописно в природния ландшафт. Една година след откриването, винарската изба е значим фактор за възраждането на района.

Голямата награда бе връчена на победителя от министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова, която бе патрон на събитието. "Оценявам високо проектите, които участват в конкурса. Виждам модерна, зелена и устойчива архитектура. Поздравявам ви за това, което сте създали с вашия ум, креативност и усилията, които сте полагали. Защото сте уловили духа на съвременната архитектура, световните тенденции, насочили сте вашите проекти в посоките, в които трябва да се развиват всички модерни сгради. Това, което виждам, ме изпълва с вяра и надежда за бъдещето на България", обърна се към участниците министър Комитова.

Още 4 проекта са получили специалните награди на международното жури.

За първи път в рамките на "Български архитектурни награди" бе връчен приз за цялостно творчество от името на Камарата на архитектите в България. Отличието бе присъдено на големия български архитект Лозан Лозанов, сред чиито проекти са хотел "Плиска", черквата на Ванга в Рупите, Държавната резиденция в Бояна, Пощенската палата в Русе и много други значими сгради.

В конкурса участваха общо 35 проекта, реализирани в периода от началото на 2019 г. до септември 2021 година (събитието не се проведе през 2020 поради пандемията).

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини