Сделката със скъпите акции на ПИБ отива на съд

Съпредседателят на "Зелено движение" Владислав Панев - столичен общински съветник и финансист, съобщи в профила си във "Фейсбук", че с адвокат Албена Белянова са обжалвали във Върховния административен съд решението на кабинета държавата да придобие 70% от увеличението на капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ) чрез Българската банка за равзвитие (ББР). Премиерът Бойко Борисов се аргументира, че се е стигнало до него, за да се изпълни изискване за гарантиране стабилността на банката с оглед бъдещо влизане в банковия съюз на Еврозоната. Според икономисти обаче сделката е изключително неизгодна.

С Албена Белянова пуснахме жалба срещу решението на правителството държавната банка за развитие да купи акции от Първа инвестиционна банка по 5 лева. Припомняме, че борсовата цена в момента е 2.60 лева, което означава, че държавата ще придобие акции на почти двойно по-скъпо. Това при инвестиция за 140 млн. лева означава загуба от близо 70 милиона.

За сравнение - как го правят в Германия.

Държавата тези дни купува 20% от Луфтханза по 2.56 евро за акция. При пазарна цена от над 9 евро. Или държавата влиза със 73% по-евтино.

Не смятаме, че можем да попречим на увеличението на капитала на ПИБ. Обаче ако Върховният административен съд обяви решението на правителството за незаконно, тогава управителите на банката за развитие могат да носят персонална отговорност за безстопанственост. И

няма да могат да се крият зад колективната безотговорност.

В други времена, с друга съдебна власт.

В неделя се очакват присъди по делото за ЕВН. Там мотивите на прокуратурата са, че държавните акции са продадени с около 5% по-евтино от изчислената от нея "справедлива цена". Очакваме реципрочни мерки за държавна инвестиция от близо 100% над пазарната цена.

Сделката със скъпите акции на ПИБ отива на съд
Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Хр
    Христо
    1 -1
    17:10, 29 юни 2020
    Основната цел на ББР е стимулиране и развитие на потенциала на малките и средните предприятия в България чрез улесняване достъпа им до финансиране. Първа инвестиционна банка пък е най-голямата банка с български капитал, голяма клонова мрежа в цялата страна и с над 25-годишен опит в обслужването на малки и средни предприятия. През последните години именно ПИБ съвместно с ББР и Националния гаранционен фонд участват в множество програми, подпомагащи малките и средни предприятия в страната. В тази връзка е логично двете институции да обединят усилия във финансирането на малки и средни предприятия. Именно затова ББР участва в увеличението на капитала на ПИБ. Да не говорим, че при подобни сделки има клауза за изкупуване на акциите след определен период на по-висока цена от тази, на която са придобити новите акции.
    • Не
      Не е вярно
      0 0
      12:39, 1 юли 2020
      Изливането на на 140 млн. наши пари в частна банка е само да не загубят мажоритарните си дялове Мутафчийски и Минев, както щеше да се случи при публична разпродажба. Да те попитам след като е толкова атрактивна и печеливша ПИБ защо няма кандидати за акциите? Когато анонсираха бъдещото финансиране с наши пари на ПИБ казаха че обратното изкупуване на акциите ще е на пазарни цени. Значи купуваме на 2-пъти по-скъпи от пазарните цени а ще продаваме на пазарни цени ,които може и да са 1лв. за акция по време на обратното изкупуване. Найс а? Да не забравяме че по времето на фалита на КТБ, ПИБ беше се запътила и тя към фалит,но тогава "народа" рефинансира ПИБ и тя се спаси а за КТБ не се отпуснаха пари.
Последни новини