Европейските пазари тръгнаха нагоре заради надеждите за овладяване на пандемията

В понеделник европейските фондови пазари отбелязаха ръстове. Инвеститорите реагират на признаците, че мерките в някои от най-тежко засегнатите страни на континента дават резултати. Вирусът показва признаци, че е достигнал своя пик в континентална Европа, където темпът на регистрираните нови случаи се забавя, а ежедневният брой на смъртните случаи в Италия, Испания и Франция се понижава. В резултат от това днес Австрия стана първата страна, която обяви, че ще разхлаби мерките. Този ход допринесе към оптимизма на пазарите поради факта, че създава очаквания, че икономическата активност може да започне да се възстановява в средносрочен план.

Към 15:30 часа общоевропейският индекс Stoxx 600 е с 3.00% нагоре, a лондонският FTSE 100 отчита ръст 1.98%. Във Франкфурт германският DAX e с 4.48% нагоре, а френският показател CAC 40 отбеляза ръст 3.40%. Повишенията на индексите се случват на фона на различни индикации, че коронавирусът ще изпрати глобалната икономика в най-рязката си рецесия от Голямата депресия досега. "Продължаващото забавяне на растежа на новите случаи дава на инвеститорите известна надежда, че блокажите постепенно ще бъдат облекчени през тази година, като по този начин позволят на глобалната икономическа активност да се покачи", коментира пред FT анализаторът в MUFG Bank Лий Хардман.

Анализаторът на Deutsche Bank Джим Рийд пък поставя под въпрос дали икономиките от западния свят ще могат бързо да се освободят от въведените ограничителни мерки. "Общият растеж и смъртните случаи в световен мащаб се забавят, но забавят ли се достатъчно бързо, за да се справим с пандемията, когато икономиките заработят отново", пита Рийд.

След като възстанови значителна част от загубите си през миналата седмица, в понеделник петролът отново тръгна надолу заради отложената среща между Саудитска Арабия и Русия, която потенциално може да сложи край на ценовата война. Сортът брент падна с близо 3% до 33 долара за барел, докато лекият американски петрол падна с 2.75% до 27.56 долара за барел. "Напрежението между Саудитска Арабия и Русия все още е голямо и двете страни все още търсят виновния за провала на срещата на ОПЕК+ в началото на март", коментира пред FT анализаторът на суровини от ING Bank Уорън Патерсън.

Заразен оптимизъм

Макар насрочената за днес среща между Русия и Саудитска Арабия да беше отложена, зелената вълна на пазарите достигна и индексите в азиатско-тихоокеанския регион. Водещият индекс на Токийската фондова борса Nikkei 225 завърши деня с 4.24% нагоре. Южнокорейският показател Kospi завърши сесията с 3.85% нагоре, като на практика навлезе в бичи пазар, тъй като е с над 20% от нивата си от средата на март. Борсите в континентален Китай днес останаха затворени заради национален празник, а хонконгският Hang Seng се повиши с 2.21%. Австралийският S&P-ASX 200 в Сидни e с 4.33% нагоре.

Въпреки днешния оптимизъм на пазарите анализаторите очакват сезона на отчетите да покаже силен спад на печалбите на европейските компании заради мащабните карантинни мерки в цял свят. Въпреки това очакванията са ударът от коронавируса да бъде усетен по-силно през второто тримесечие на годината.

Източник: www.capital.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини