Акциите на "Фейсбук" и "Туитър" спаднаха, след като "Юнилевър" спря да рекламира там

Акциите на "Фейсбук" и "Туитър" рязко спаднаха вчера, след като "Юнилевър", голямата компания зад такива марки като сладоледите "Бен&Джери" (Ben&Jerry) и сапуните "Дав" (Dove), обяви, че поне до края на годината ще спре да рекламира в САЩ чрез платформите на социалните мрежи "Фейсбук", "Туитър" и "Инстаграм", предаде "Асошиейтед прес".

По-рано големи корпорации като "Кока Кола" (Coca-Cola), "Върайзън" (Verizon) - американска телекомуникационна компания, която предлага безжични продукти и услуги, и редица други предприятия заявиха, че прекратяват публикуването на реклами във "Фейсбук" и други популярни социални мрежи. Причината е, че тяхното ръководство не взема достатъчно мерки за сваляне на съобщения с расистки характер и подвеждаща информация, съобщи агенция "Блумбърг".

Тази акция на бойкот се подкрепя от влиятелни американски правозащитни организации. Базираната в Нидерландия и Великобритания корпорация "Юнилевър", сред по-известните марки на която са Lipton, Rexona, Dove, Omo, Knorr, Domestos, Cif, Rama, Becel, Flora и ALGIDA, обясни, че прибягва до бойкота заради речта на омраза. "Юнилевър" посочи още, че поляризираната атмосфера в САЩ преди изборите през ноември възлага на производителите отговорност да действат.

В резултат акциите на "Фейсбук" и "Туитър" спаднаха с около 7 на сто. "Фейсбук" не отговори на искане за коментар от АП. Съгласно класацията на милиардерите на Блумбърг, общата стойност на активите на собственика на "Фейсбук" Марк Зукърбърг е спаднала със 7.21 млрд. долара и сега е 82.3 млрд. Така генералният директор на френската група компании LVMH Бернар Арно измести предприемача от мястото му в първата тройка на милиардерите, в която влизат още ръководителят на корпорацията "Амазон" Джеф Безос и един от основателите на корпорацията "Майкрософт" - Бил Гейтс.

На фона на растящото недоволство от политиката на корпорацията му Зукърбърг вчера заяви, че администрацията на "Фейсбук" няма намерение да прави никакви изключения от правилата на социалната мрежа за съобщения, които публикуват в нея политически дейци. Освен това, корпорацията смята да премахва всякакви съобщения с призиви към насилие или за отказ от участие в гласуване на избори.


Сара Пърсонет - вицепрезидент по работата с клиенти на "Туитър", каза че мисията на компанията е "да служи на обществения разговор и да гарантира, че "Туитър" е място, където хората могат да общуват, да търсят и да получават истинска и достоверна информация и да се изразяват свободно и защитено", предаде АП. Пърсонет добави, че "Туитър" уважава решенията на партньорите му и ще продължи да работи и общува отблизо с тях през настоящия период.

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта

Последни новини