Nissan или Porsche – това е въпросът!

Двата автомобила - Nissan GT-R и Porsche 911 Turbo, изискват професионално отношение. Миналата година Бил Томас и Стиг ги противопоставиха в един от най-великите Top Gear дуели за последните години. Тогава лично аз си обещах, че един ден ние ще пренесем битката в България. Първо, заради личните ми пристрастия към Porsche, и по-специално Turbo, и, второ, заради прехласването на целия свят по GT-R. Според Бил и Стиг нисанът печели с лекота. Боже, Господи, като знам какво нещо е „турбината", от каква ли класа е GT-R!?

Какво имаме тук? Turbo-то е само с външен кит на Techart, в противен случай нямаше да го ангажираме. Тук имат поне отчасти нещо общо с докарания от САЩ GT-R (поръчан е още преди кризата, та собственикът е наддавал за колата си, сега вече я има в изобилие). Салонът на нисана е бил бежов, но по желание на притежателя му вече е тъмен. Сега е по-спортен, на места кожата имитира карбон, изработен е и допълнителен надпис GTR на шофьорската облегалка.

Не си мислете, че са като са спортни и са крайно непрактични. Под предния капак на 911 можете да поберете доста багаж, също и на задните седалки. Толкова, колкото да стигне на двама души за седмица на морето. GT-R предлага дори още повече пространства - има съвсем нормален багажник.

Бях си наумил да напиша доста неща още преди теста. Мислех си, че двата автомобила принадлежат на две различни култури. Едната (911 Turbo) е повече за хора традиционалисти, които обичат рок, ретро мода и са толкова егоистични, че в даден момент могат да зарежат хората около себе си и да хванат пътя със своето 911 в безумен, но все пак безопасен „драйв". От другата страна е GT-R, новото време. Той принадлежи на поколението на конзоли и плейстейшъни, на ICQ, Skype, Facebook, въобще на виртуалното общуване... Той е най-бързата реална компютърна игра на света!

Имат някои общи неща, с които са сред образците на автомобилостроенето - трансмисии, шасита, стабилност, динамика... Покъртителна стабилност! Знаете ли защо площад "Сан Пиетро" във Ватикана е направен толкова голям? За да се почувстваш малък, направо нищожен и жалък, когато се озовеш там. По същия начин се чувствам в GT-R и Turbo. Възможностите им са почти безгранични, а аз лично дори не мога да ги провокирам както трябва. Не и по нормален път...

Колкото прилики, толкова и разлики. Turbo е дисциплиниран като германец, много приятен за каране, но може би и малко праволинеен. В него всичко и изчислено до микрон. Ускорява страховито, завива като на шега, спира като по поръчка. Има спортен режим (амортисьорите се втвърдяват) и overboost (още 60 Нм въртящ момент за общо 680 Нм), като комбинацията от двете прави сериозна разлика.

Ще се спра по-подробно на нисана, защото е по-непознат за широката публика. Оригиналните му летни полусликове са като вендузи, залепнали за пътя. "С тия гуми на висока скорост усещаш как тялото ти е залепено за седалката, но вътрешностите "тичат" като на скуош", казва собственикът на колата. GT-R е склонен към поднасяне при рязко потегляне, а веднъж задницата тръгна леко и в завой. Страхотно! Какво се случва ли?

Автомобилът не те чака да се намесваш, а го прави сам. В такъв момент се замисляш за уникалната технология на GT-R. Само ще скицирам: разположен отзад transaxle, който включва трансмисия с два съединителя, а също заден и централен диференциал; двойни карбонови кардани; двойно предаване, при което въртящият момент варира от 0:100 до 50:50 и т.н. и т.н. Нещо много важно, масата е разпределена перфектно между двата моста - 50:50. И не мислете, че има хиляди настройки. Всъщност те са само три - тракшън контрол, режими на окачването и на диференциала с ограничено приплъзване (за блокаж). Покарах на спортен режим - колата е по-твърда и по-директна. Има обаче 11 екрана. Можете да следите само един периметър или няколко, като например ъгъл на завиване на волана, g ускорение, ускорение, разпределение на въртящия момент, мощност, предавки, работа на спирачките, ниво на всички течности... Има хронометър и начин да следите как въртите обиколки на писта, като можете да подобрявате карането си...

Технически характеристики

Nissan GT-R              

  Porsche 911 Turbo

Обем на двигателя (куб. см) 

3799 

3600

Мощност в к.с./об/мин  

480/6400                     

480/6800

Въртящ момент в Нм/об/мин

588/3200                    

620/1950

0-100 км/ч              

3,5 сек.                       

3,7 сек.

Максимална скорост в км/ч

 315                           

310

Среден разход 

12,2 л    

13,6 л

Тегло в кг     

1740    

1585

           Цена                                151 000 лв.                 327 066 лв. с ДДС

(без данъци в Германия)

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини