Все повече роми в махалите, включително и в Кърджали се самоопределят като турци

Все повече роми в махалите,включително и в Кърджали се самоопределят като турци.Процесът се ускорява от пандемията с коронавируса.Това сочат проучванията на д.ф.н.Асен Колев,който принадлежи към общността на ромите мюсюлмани-милет.Ето какво споделя той в специален доклад до Комисията по етнически и интеграционни въпроси към Министерски съвет:

Тези проучвания, които имахме през последните 4 месеца в различните населени места забелязахме, че мюсюлманската общност в тези квартали в голямата си част е устойчива, има определена опора и знаят какво да правят. Това е миллетската част на населението, което е концентирарано в Южна България. В същото време вътре в обособените квартали регистрирахме, че ромите, които 90% са последователи на различните евангелски църкви, са притеснени за своето съществуване и оцеляване. Вероятността е реална една значителна част от ромите да търсят нова етническа идентичност и нова религия, която да ги подкрепя и защитава при необходимост. Ако този процес се развива сред ромите, не само ще се промени етно – религиозната структура на България, но реални са предпоставките при преброяване на населението през месец Март 2021г. ромите да бъдат около 100хил.души, а мюсюлманската и турската общност с 200 – 250 хил. в повече.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    ´´
    ´ ´
    7 -4
    13:17, 8 юни 2020
    Ако щат и испанци да се пишат, остават си мангусти.
  • 2
    Sa
    SARAH WILLIAMS
    0 -3
    14:45, 8 юни 2020
    Фирма за заем Sky World, ние даваме заеми с лихва 0f 3%.

    skyworldloanfirm@gmail.com

    Добър ден господине / ма съм.

    Ние сме частна компания и предлагаме заеми на ниски лихвени проценти при определяне на размера на заема е между 100 милиона провизии за заем от 1000 долара заем за развитие на бизнеса: конкурентоспособност на ръба / бизнес.

    Ние предлагаме разнообразни заеми

    * Лични заеми (обезпечени и необезпечени)
    * Бизнес кредити (обезпечени и необезпечени)
    * Заем за консолидация

    Благодарим Ви, че отделихте време да прочетете тази реклама. За повече информация и запитвания изпратете имейл до нас днес

    skyworldloanfirm@gmail.com
    skyworldloanfirms@yahoo.com

    Сара Уилямс.
  • 3
    Ан
    Анонимен
    1 -1
    08:28, 10 юни 2020
    Има и мохамедани се пишат за българи. Без значение вече е всичко. Все тая ни е. Какво ли не видяхме, през какво ли не минахме, само и само горе да се застоите на дълго в политиката. Измамниците си мислеха още да грабят, но ха дано, но надали коронавируса да ги спре и се замислят за лъжите, които сътвориха и разделиха народа, като го прокудиха..

Още новини

Последни новини