Едни от най-големите квартали в Перник остава без вода

Пернишките квартали "Изток", "Църква" и "Могиличе", както и селата "Кладница" и "Дивотино", остават без вода и днес, съобщиха от местното ВиК дружество. 

"Изток", който е и един от най-големите квартали на Перник остава без вода заради подмяна на амортизирания водопровод. Подмяната се извършва подземно, като се копае само при водопроводните отклонения. 

В другите два квартала безводието е част от ежедневието на хората заради множеството аварии на местното ВиК.

Полагането на тръбите в квартал "Църква" започна в края на март и целта бе използването на безизкопна технология, а финансирането е по линия на отпуснатите от правителството средства за подмяна на част от вътрешната водопроводна мрежа в града. Миналата седмица кметът на града Станислав Владимиров каза, че подмяната на водопровода в "Църква" е приключил. Той добави, че не е имало оплаквания от хората по време на подмяната му. От думите му стана ясно, че 4 км и половина близо са подменени в квартала. "Това е най-критичната микроструктура. Фирмите работят качествено", категоричен е Владимиров. 

Вода няма и в част от радомирският квартал "Върба" отново заради авария. В началото на миналата седмица стана ясно, че квартала минава на воден режим като вода ще има по 24 часа в денонощие, но през ден.

От пускането на новия 13-километров водопровод от Мало Бучино авариите по водопреносната мрежа в Перник са ежедневни, а причината за това са голямото налягане, което се подава от София, и амортизираната ВиК мрежа. 

В момента жителите на Перник имат вода от 6 часа сутринта до 22 часа, ако, разбира се, нямат аварии, а водата в язовир "Студена" е към днешна дата е 17 210 300 куб. метра при капацитет 25 519 100 куб. метра. Притокът е 1216 л/сек., а разходът е 301 л/сек.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини