Апокалиптично: водата в Столипиново си тече, сметките плащат всички останали

Вода уж няма, а в пловдивския квартал Столипиново гледките са апокалиптични: водата тече по улици, извира от мазета и сгради. Но властта явно не се дразни твърде много. Дали пък умишлено не си затваря очите?

В Пловдив от чешмите тече вода. Няма воден режим. Засега. Но дали водата се плаща и докога ще я има, е въпрос с доста неясен отговор. Пресъхналият язовир в Перник накара Министерството на регионалното развитие и благоустройството да каже каква е неплатената сума от длъжници - граждани и бизнес - и тя се оказа доста голяма. В цялата страна сумата възлиза на 117 млн. лв., а на първо място по неплатени сметки за вода е Пловдив с около 15 млн. лева, следван от три населени места в областта. Общественият сектор, който обхваща и общинските жилища, е задлъжнял с 1,7 милиона лева, а граждани и бизнес дължат 13 милиона.

И пак се заговори за Столипиново

Впрочем историята с водата в Столипиново нито е от вчера, нито дори от завчера. Поне от 25 години ситуацията е една и съща и не се променя. Деветте високи блока с по пет входа, построени в началото на 1980-те, са с наводнени почти до тавана избени помещения - картината е апокалиптична, показва се от време на време по телевизиите, чужди медии също ѝ се дивят, после пак се забравя. И така - до наши дни, когато изведнъж се забелязва известно раздвижване на нещата - новата кметска и областна управа проявяват активност по тая тема, макар че засега всичко е на ниво дискусии на маса и решения за сформиране на експертна група. Тази експертна група трябва да огледа ситуацията, да направи техническо обследване на панелните блокове с наводнените мазета, както и на другата част от проблема в Столипиново - незаконните отклонения на водопровода към незаконните къщи.

Нека видим какво е положението в момента - преди да заработи експертната група. Своеобразен консултант се явява майстор Али, около 50-годишен строител със седем деца и още толкова внуци. Семейството е предимно в Германия, където той работи, но има къща и в Столипиново. Разбира се, незаконна. Според майстор Али, водата, която пият в Столипиново, не е за питейни нужди, той носил проби в лаборатория, където открили пясък. Питам го дали тръбата до къщата му е законна и дали замърсяването не е от нея, но той предпочита да си замълчи. Четири къщи получават вода само от неговата тръба, поставена кой знае как. Подобна е ситуацията с незаконните отклонения и на останалите къщи.

Майстор Али е осъден да плаща 2100 лв. сметки на ВиК. Докато обяснява как ги платил и колко са несправедливи, наоколо се събират негови съседи и се оказва, че няма семейство без заведено дело за сметки и всички те са за суми между две и четири хиляди лева. Според директора на ВиК в Пловдив Спартак Николов, само Столипиново дължи около 700 000 лв. Фактът, че почти на 90% незаконно застроеното Столипиново има ток и вода, оставям без коментар.

Ситуацията с тока преди години беше същата, изглеждаше нерешима, но след като австрийска компания пое енергоразпределителното дружество, тя успя да въведе ред. В началото на 1990-те години по време на една предизборна кампания на населението беше обещан безплатен ток, в резултат на което потреблението устремно се увеличи.Ток се харчеше като за световно. Точно в един от тези високи блокове, които са общински, репортери видяха с очите си грееща пружина и полуголи дечица да си играят, а температурите вън бяха минусови. Изобретателността в хабенето на ток нямаше граници, но с няколко стъпки все пак ред бе въведен и отдавна не се чува да има проблем. Електромерите бяха качени на високи стълбове, на неплатилите им спираха тока, режимът продължи, докато започнаха редовните плащания.

Дали проблемът не е бил игнориран умишлено?

Как, обаче, ще се реши въпросът с водата? И дали умишлено не е бил игнориран толкова години? Ако обитателите на гъсто застроените къщи все пак имат водомери, то в наводнените блокове водомерите са недостъпни, защото са под вода. Ако наближиш мазетата, чуваш как водата си тече. На някои места са изкопали отводнителни вадички, за да намалят обема. В същото време в домовете си вода имат само онези, които живеят до третия етаж, нагоре тя идва за по няколко часа нощем. И така е от години. Впрочем лавината от съдебни дела за неплатени сметки не щади и онези, които нямат вода - те също са на съд. Според директора на ВиК Пловдив, отклоненията от магистралния водопровод към блоковете са непоправимо задръстени и трябва да се сменят. Вътре намирали дори възглавници.

Според майстор Али обаче, който си вади хляба със строителство, и деветте високи блока близо до Марица още навремето си са построени със сгрешен наклон. Вместо към ниското, наклонът отива към високото и така няма начин водата да преодолее гравитацията. Това твърдение е ново, но истината е, че вода в тези изби се събира от поне 25 години. Както е истина и фактът, че няколко по-стари пететажни блока, построени по-встрани, не са с наводнени мазета. Ако това се окаже наистина така, ще стане интересно. Блоковете са общински и се пита защо никой от общината не е помислил за точно такава причина, която звучи логично.

Как ще се реши този въпрос, който освен икономически е и здравен, не е ясно. Ако техническото обследване на деветте високи блока установи, че сградите не са годни за обитаване, те трябва да се съборят. Близо е до ума, че точно такъв извод ще настъпи, защото няма начин при четвъртвековна атака на вода в основите на една сграда тя да не е повредена. И излиза големият въпрос - какво ще стане с хората? За да се съборят тия общински блокове, те трябва да бъдат настанени в други общински блокове, а градът не разполага с подобен резерв.

Нима някой би се решил на такава стъпка?

Съществуват предварителни планове, според които в ниската част на Столипиново предстои събарянето на къщи. Няма как да се разширят уличките, някои от които нямат и метър, ако това не стане. На подобни места, недостъпни за пожарни, линейки и коли изобщо, има най-малко 150 къщи. Но идеята, вече споделена от новия районен кмет на "Източен" е неосъществима - никоя власт няма да иска да плати цената на напрежението, което ще настане.

Плащаме тока на Столипиново, говореха пловдивчани преди години. Днес казват - плащаме водата на Столипиново. Дали наистина е така и кой е виновен за толкова години пълно бездействие, може да се спори. Властта във всичките ѝ партийни модификации през последните 30 години създаде трудна ситуация. И което е още по-лошо - тази ситуация внушава безотговорност у населението. Да припомним, че по думите на директора на ВиК Пловдив, Столипиново дължи 700 000 лева, а по данни на КЕВР, общите неплатени задължения на дружеството са към 18 млн. лева.

От друга страна - ВиК Пловдив - дружеството с най-много неплатени сметки в България, обикновено сменя директора и ръководния си екип още преди да е изсъхнало мастилото на изборните бюлетини. Първата стъпка при всички смени след избори се прави винаги там. Какво става после, се вижда днес. Добре, че го има Столипиново, за да има с какво да се оправдават...

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ja
    Jack Bauer
    7 0
    14:12, 19 яну 2020
    Това не е само в столипиново, във всички хайвански маали е така.
Последни новини