Болници бъркат коктейл "Хлорохин". Преглед на печата

24 часа

9% ДДС за туризма. Спорът е тутакси или през 2021 г.

9% ДДС за ресторанти и хотели, които досега плащаха 20%. Тази изненадваща новина се появи след срещата на Бойко Борисов с хора от туристическия бранш. Премиерът веднага отиде в парламента, за да обясни как си представя революционната промяна, която цели да осветли бизнеса в ресторантите и хотелите.

До него седеше по-малкият партньор в коалицията на ГЕРБ - Валери Симеонов,

Така се разбра, че има съгласие за мярката, но и спор помежду им от коя дата 9-те процента ДДС да станат факт.

Първоначално премиерът държал по-ниският данък за туризма да влезе в сила от 1 януари 2021 г. Съгласил се обаче данъчната промяна да се обсъди и реши в парламента сега, а не в края на годината като жест на добра воля към бизнеса. И срещу поет ангажимент от тяхна страна фирмите да излязат на светло.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов настоява ДДС за туристическия бранш да се намали още от това лято. Депутатите от "Обединени патриоти" внесоха в парламента и предложение за промяна в Закона за ДДС. Според тях от 1 юни тази година до 31 декември 2021 г.

Труд

Болници бъркат коктейл "Хлорохин"

Болничните аптеки ще бъркат сироп хлорохин с аромат на мента, шоколад или череша. Към коктейла ще добавят и подсладител, за да се смекчи твърде горчивия вкус на активното вещество. Подсладителят може да е аспартам, фруктоза, сорбитол и др. Това е записано в магистралната рецепта, с която "Труд" разполага, придружаваща флаконите на държавната фирма Бул БИО. В тях има активно вещество внос от Китай.

Магистралната рецепта е изготвена от специалисти на фармацевтичния факултет и е раздадена със субстанцията от РЗИ-тата в страната.

Експерти коментираха пред "Труд", че буквата на закона спазена. На практика няма нужда от разрешително за употреба, тъй като БулБио не са произвели промишлен продукт. Дружеството е извършило производствени дейности по разфасоване, преопаковане, етикетиране, анализ и освобождаване на лекарственото вещество за приготвяне на лекарствени продукти по магистрална рецептура към аптеките на болнични заведения съгласно чл. 8 от ЗЛПХМ.

Сега

ВСС се оправда с вируса, за да въведе правосъдие на тъмно

Висшият съдебен съвет взе скандалното решение да ограничи достъпа на публика в съдебните зали и след края на извънредното положение. Макар конституцията да казва, че разглеждането на делата във всички съдилища е публично, освен когато законът предвижда друго, членът на съвета Боян Новански обясни, че журналистите обикаляли палатите и се чудят с кого да се заядат. Затова и достъпът трябва да бъде забранен. Публичността на процеса е една от гаранциите за справедливостта му. Съветът обаче реши, че в съдебните сгради ще влизат само страните и адвокатите по делата.

Атанаска Дишева предложи достъпът до съдебните зали да бъде осигурен поне по обществено значимите дела, но това не беше прието, разказва Lex.bg. Прие се пресаташетата на съдилищата да предоставят информация по дела чрез всякакви средства. Също така протоколът от заседанието по възможност ще бъде публично обявен по възможност.

Монитор

COVID-19 блокира лечението в чужбина

Всеки втори българин е с отказ за лечение в чужбина в последните два месеца. Отказът е от страна на тамошни клиники, които не са пожелали да вземат нашите сънародници за операции и продължаващи терапии, независимо че те са одобрени от Националната здравноосигурителна каса и са с изрядна медицинска документация от българска страна.

Това показват данни от касата, предоставени на "Монитор". Мотивът на отказите е заради пандемията от COVID-19.

Общо 58 човека, от които 15 деца, са получили разрешение от НЗОК за терапии в чужбина. Техните заявления са одобрени в периода от 13 март до 29 април, когато е в сила извънредното положение у нас и в останалите страни от Европейския съюз. За 27 от тях чуждестранните болници са отказали прием, докато пандемията не отшуми.

Капитал

Пътната агенция даде 5-годишни празни чекове за поддържането на пътища

След повече от година Агенция "Пътна инфраструктура" успя да сключи нови дългосрочни договори за поддържането на пътищата за почти всички области в страната. Търговете бяха обявени още през февруари 2019 г., но заради обжалвания в Комисията за защита на конкуренция (КЗК) изборът на фирми се забави. Все още не е окончателно възложено поддържането на пътища във Видин и Стара Загора, но има избрани изпълнители.

Договорите се сключват за срок от пет години, а прогнозните стойности варират между 10 и 25 млн. лв. без ДДС. В действителност обаче реално изплатените суми могат да са в пъти по-високи, тъй като през договорите за текущо и зимно поддържане АПИ възлага редица ремонти, вместо да обявява отделни обществени поръчки. Така например изплатената сума за пътища първи, втори и трети клас от републиканската пътна мрежа (без магистралите) по договорите от 2014 г. до октомври 2019 г. надвишава 1 млрд. лв., стана ясно от справка на "Капитал", получена по Закона за достъп до обществена информация.

Дума

Борисов се заигра с данъците предизборно

С признанието, че прави политически ход срещу опозицията, премиерът се заигра с данъците. Сутринта Бойко Борисов обяви, че ще намали на 9% ДДС в туристическия бранш, а от пресцентъра на МС обявиха, че данъкът пада и за храни от първа необходимост. "Грешката" в полза на хората бе редактирана с ново прессъобщение, което уточняваше, че промяната е само за заведения за обществено хранене и развлекателния сектор.

Идеята бе ставката да падне от 1 януари 2021 г. Валери Симеонов от НФСБ поиска това да стане още лятото, а Борисов пристигна в НС да успокоява партньорите. Промяната в данъка щяла да стане по-рано, при това въпреки несъгласието на финансовия министър Владислав Горанов. Макар категорично да отхвърляше предложенията на БСП за корекция в данъка, премиерът намекна, че може да го намали и за книгите.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Предстои ви спокоен ден, без много напрежение. Повечето от вас обаче са изпълнени с енергия за работа и може би ще се почувстват неудовлетворени. Вечерта ще имате възможност да си наваксате, но в съвсем различна насока. Очертава се събиране с приятели, което най-вероятно ще прерасне в незабравимо изживяване за вас.
25 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Посветете този ден на почивката и се опитайте да се разтоварите. Не мислете за работа или за други ангажиращи неща, а се заемете с приятни или пък полезни дейности. Не е изключено през деня да получите покана за вечеря, приемете я. Това би бил чудесен завършек на този ден.
25 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се радвате на постигната цел, което ще ви обнадежди за бъдещето. Можете да имате нещата, към които се стремите, стига да сте упорити и последователни в действията си. Професионалното ви развитие, житейските и емоционални обвързвания правят деня ви неспокоен и това ви създава известен стрес.
25 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Мотивирани сте да продължите напред и следвайки намеренията си, ще печелите. Подгответе се за предстоящата си среща и помислете за възможните изходи от нея. Разчитайте предимно на себе си, близките ви също ще проявят съпричастност към делата ви. Вие на свой ред ги зарадвайте.
25 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден е изпълнен с добро настроение и добри резултати в личен и професионален план. Ще останете удовлетворени от резултатите, които постигате, но ще е добре ако съчетаете усилията си с тези на човека до вас - така можете да сте сигурни, че успехът ви е сигурен. Отдавате прекалено голямо значение на нещо, което всъщност е незначително.
25 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете открити за идеите, които ви застигат. Пътуванията ще бъдат предпочитани за мнозина. Споделете времето си с приятели и не се застоявайте дълго пред телевизора. Движението ще ви откъсне от проблемите и ще ви зареди с енергия. Открива ви се добра възможност да напреднете.
25 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще бъде изпълнен със събития, ще се налага да действате бързо и адекватно. Гости от далече ще изненадат някои, но няма да сте раздразнителни, напротив. С удоволствие ще се погрижите да не им липсва нищо. В интимната сфера са възможни недоразумения. Храните надежди, които най-вероятно няма да се осъществят.
25 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще подобрите душевното си равновесие, ако заложите на позитивни мисли, срещи с приятели, повече движение и слънце. Своевременно и ефективно ще намирате решение на проблемите си, ако включите в изпълнението им хора, имащи отношение към темата. Повишената ви чувствителност налага да сте премерени в думите и делата си, за да не задълбочите отношенията си в неблагоприятна посока.
25 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Има събития, които ще възприемате по свой начин и това може да ви донесе разочарования. Дайте си ясна сметка дали амбициите ви биха могли да се осъществят в мащабите, които планирате. Поставяйте си реални цели и проявете постоянство при изпълнението им. Съвсем скоро ще стигнете до резултатите, но до тогава е нужна работа.
25 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще бъде забързан, но ползотворен ден. Имате шанса да постигнете онова, което от доста време поглъща мислите и времето ви. Бъдете готови да реагирате адекватно във всеки един момент. Не пренебрегвайте семейството си. Опитайте се да се реванширате там, където сте длъжници.
25 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Паричните проблеми не бива да ви разстройват. Финансовата криза, която е възможна бързо ще бъде преодоляна. Контактите с любимия човек могат да завършат с конфликт, за това бъдете внимателни с думите си.
25 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днешният ден ви поставя на кръстопът, от който вие трябва да поемете по верния за вас път. Всяка една от възможностите, които ви се предлагат има своите положителни и отрицателни страни, затова изборът ви няма да е лесен. Вслушвайте се във вътрешния си глас и в това, което най-много искате да вършите. Не подценявайте и мнението на близките си.
25 май 2020
Последни новини