Извънредна епидемична обстановка ще се обявява с решение на Министерски съвет

Извънредна епидемична обстановка за определен период от време ще се обявява с решение на Министерски съвет по предложение на министъра на здравеопазването и възоснова на извършена от главния държавен здравен инспектор оценка на съществуващия епидемичен риск. Това реши окончателно парламентът като одобри текстове от Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето. За тази разпоредба гласуваха 89 народни представители, против бяха 39, а осем се въздържаха.

В хода на разискванията по текстовете Георги Михайлов от левицата коментира, че е удовлетворен от това, че управляващите са възприели тяхното предложение, отговорността да се носи от Министерски съвет. Той определи като "мъгляви" и "неясни" предложените в следващата алинея критерии, с които се дефинира, кога министърът и главният държавен здравен инспектор могат да направят мотивирано предложение за обявяване на извънредна епидемична обстановка. Срещу въпросните критерии възрази и народният представител от ДПС д-р Нигяр Джафер, която ги определи като твърде общи.

Според приетите текстове непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите е налице, когато се констатира, че заразната болест, е причинена от патоген с висок епидемичен потенциал. Когато, механизмът и пътят на предаване, са необичайни или непознати, или представлява сериозна опасност за общественото здраве. В критериите попадат липса на лечение или ваксина, наличието на многобройни огнища, както и наличието на по-висока заболеваемост и/или смъртност или е с необичайни симптоми, поставя в риск уязвими или рискови групи от населението, или има регистрирани случаи сред медицински специалисти.

Председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова отговори, че критериите са взети от официален документ на Световната здравна организация и се отнасят само за заболяванията по ал.1. от промените в Закона за здравето, в които наред със заболяванията холера, чума, вариола, жълта треска, вирусни хеморагични трески, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък остър респираторен синдром бе включено и заболяването COVID-19. Дариткова заяви, че не може всяко заболяване да бъде разглеждано в хипотезата на тези критерии.

Крум Зарков от БСП посочи, че е противоконституционна възможността със своя заповед министърът на здравеопазването да ограничава определени права на българските граждани и посочи, че ограничаване правото на придвижване е едно от тях.

"Няма как, колкото и да ви се иска, хем да отмените извънредното положение, хем да го оставите да действа", коментира той. Няма защо да заблуждаваме българските граждани - страната или е в извънредно положение или не е. Това, което ви се предлага в момента, до голяма степен е заблуда и затова няма да проработи, посочи депутатът.

Правосъдният министър Данаил Кирилов коментира, че и заповедите на здравния министър и решенията на Министерския съвет, се обжалват пред ВАС. "Разчетохме вашето искане като искане за ясно поемане на политическата отговорност", коментира той.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Са
    са
    0 0
    23:55, 12 май 2020
    Конституцията е суспендирана! Категорично против всички правни норми. Народа явно е неведение.

Още новини

Последни новини