Честваме 75 години от Победата над хитлерофашизма.

Изображение 1 от 2

    Точно в полунощ  на 8-ми срещу 9-и май 1945 година светът изтръпва от тишината. Тишина настъпила след 2070 бойни денонощия, след ужасяващия вой на сирените и бомбите, след непрекъснатите артилерийски залпове и трагичните разрушения, след героичната войнишка саможертва и плача на майките по цялата изтерзана планета Земя.

           Тази нощ в Берлин,  в бившето военно училище на германската армия, пред  представителите на съюзническите армии от  Атлантическата коалиция – СССР, Великобритания , САЩ   и  Франция, подписват договора за пълна, безапелационна и безусловна капитулация на Германия. Германският фашизъм е на колене. Спасено е човечеството. Осигурен е нов живот.

          Втората световна война е най-зловещото, най-жестокото, най-антихуманното и най-великото събитие на XX  век. Води се на територията на 40 държави в Европа, Азия и Африка и на акваторията на три океана – Атлантическия, Тихия и Северния ледовит океан. В нея участват народите на 61 страни. Мобилизирани са над 110 милиона души. Жертвите на войната са над 55 милиона, половината от тях са съветски граждани.  Европа е окървавена и разорена. Човечеството ежедневно се прощава с хиляди свои синове и дъщери, с много паметници на културата, с много произведения на изкуството, с цели градове и села.  Умира голяма част от младостта на Земята.

    С цената на свидни жертви, Българската армия постига блестящи победи в изключително тежките сражения  при      Ниш, Страцин, Стражин, Драва и Мур. Убити – 10 753,  ранени – 23 005,  измръзнали – 790  войници, офицери и подофицери. А общо жертвите  във всички форми на войната, през целият период са около 50 хиляди. Много са паметниците и братските могили по земята издигнати в тяхна чест и признателност.

         Денят на победата 9-и май създаде условия за ново развитие на Европа. Затова този ден е обявен и за Ден на Европа. Ако Обединена Европа е желаният резултат на две съвременни поколения, то победата над фашизма е изстрадания, трагичен и осеян с милиони човешки жертви път към нея. С други думи, ако не беше победата над хитлерофашизма, нямаше да я има и днес Обединена Европа.

    Град Кърджали и областта заемат  важно място в историята на българската бойна слава. Тук са били разположени едни от най-изявените военни формирования на 10-та пехотна родопска дивизия, от която на бойните полета са загинали 88 бойци. За техния подвиг кърджалиецът Георги Дачев издава през 1972 година книгата "От Родопите до Алпите", а по повод 50 години от края на Втората световна война, по негова инициатива е издадено юбилейно фотоиздание за участието на 10-та пехотна родопска Отечествената война 1944-1945 г. във в."Краевед" - табло със снимките  и имената на загиналите от Кърджалийска околия бойци. И днес таблото със снимките на нашите предци се поставя на видно място при честване Деня на победата  - 9 май – „Те в друг полк минаха…“.

        Поради извънредното положение тази година се отменят честванията, но ние потомците никога няма да забравим тяхната саможертва и героизъм.

          Поклон пред паметта на жертвите от Втората световна война.

    Председател на областния съвет на ветераните от войните – Кърджали – Ани Иванова

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини