21 °C

Честваме 75 години от Победата над хитлерофашизма.

Изображение 1 от 2

  Точно в полунощ  на 8-ми срещу 9-и май 1945 година светът изтръпва от тишината. Тишина настъпила след 2070 бойни денонощия, след ужасяващия вой на сирените и бомбите, след непрекъснатите артилерийски залпове и трагичните разрушения, след героичната войнишка саможертва и плача на майките по цялата изтерзана планета Земя.

         Тази нощ в Берлин,  в бившето военно училище на германската армия, пред  представителите на съюзническите армии от  Атлантическата коалиция – СССР, Великобритания , САЩ   и  Франция, подписват договора за пълна, безапелационна и безусловна капитулация на Германия. Германският фашизъм е на колене. Спасено е човечеството. Осигурен е нов живот.

        Втората световна война е най-зловещото, най-жестокото, най-антихуманното и най-великото събитие на XX  век. Води се на територията на 40 държави в Европа, Азия и Африка и на акваторията на три океана – Атлантическия, Тихия и Северния ледовит океан. В нея участват народите на 61 страни. Мобилизирани са над 110 милиона души. Жертвите на войната са над 55 милиона, половината от тях са съветски граждани.  Европа е окървавена и разорена. Човечеството ежедневно се прощава с хиляди свои синове и дъщери, с много паметници на културата, с много произведения на изкуството, с цели градове и села.  Умира голяма част от младостта на Земята.

  С цената на свидни жертви, Българската армия постига блестящи победи в изключително тежките сражения  при      Ниш, Страцин, Стражин, Драва и Мур. Убити – 10 753,  ранени – 23 005,  измръзнали – 790  войници, офицери и подофицери. А общо жертвите  във всички форми на войната, през целият период са около 50 хиляди. Много са паметниците и братските могили по земята издигнати в тяхна чест и признателност.

       Денят на победата 9-и май създаде условия за ново развитие на Европа. Затова този ден е обявен и за Ден на Европа. Ако Обединена Европа е желаният резултат на две съвременни поколения, то победата над фашизма е изстрадания, трагичен и осеян с милиони човешки жертви път към нея. С други думи, ако не беше победата над хитлерофашизма, нямаше да я има и днес Обединена Европа.

  Град Кърджали и областта заемат  важно място в историята на българската бойна слава. Тук са били разположени едни от най-изявените военни формирования на 10-та пехотна родопска дивизия, от която на бойните полета са загинали 88 бойци. За техния подвиг кърджалиецът Георги Дачев издава през 1972 година книгата "От Родопите до Алпите", а по повод 50 години от края на Втората световна война, по негова инициатива е издадено юбилейно фотоиздание за участието на 10-та пехотна родопска Отечествената война 1944-1945 г. във в."Краевед" - табло със снимките  и имената на загиналите от Кърджалийска околия бойци. И днес таблото със снимките на нашите предци се поставя на видно място при честване Деня на победата  - 9 май – „Те в друг полк минаха…“.

      Поради извънредното положение тази година се отменят честванията, но ние потомците никога няма да забравим тяхната саможертва и героизъм.

        Поклон пред паметта на жертвите от Втората световна война.

  Председател на областния съвет на ветераните от войните – Кърджали – Ани Иванова

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 22.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще мобилизирате вътрешните си сили и ще се справите с възникващите затруднения днес. Ще получите подкрепата на онези, на които сте помагали и обединявайки усилията си, ще ви бъде по-лесно да продължите напред. Лидерските ви заложби ще излязат на преден план и смело ще убеждавате някого в предимствата на идеите си.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Приемайки новото и прилагайки го на практика в едно с познатите средства, ще работите ползотворно за изпълнение на поставените си цели. Няма да пропуснете нищо важно и ще се погрижите за детайлите около реализацията на важно събитие, така, че да не липсва настроение и всичко, което се изисква от вас.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Успеете ли да разпознаете и назовете скритите си тревоги, ще постигнете победа, водеща към върхове. Възможно е застъпничеството ви за някого да ви постави в неблагоприятна светлина пред други, но приятелството е важно за вас. В открит разговор ще споделяте мислите си с близки хора и ще търсите мнението им.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Делово предложение ще насочи мислите ви в по-практични рамки. Помислете, заслужава си да поемете риска, още повече, че сте подготвени за подобни предизвикателства. И други неща ще повишат настроението ви. Вслушайте се в желанията си, отворете сетивата си, не оставяйте безразлични към любовта.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Бъдете реалисти и не очаквайте прекалено много от наскоро създала се ситуация. Очаква ви по-благоприятен период, затова точно сега не избързвайте с действията си. Днес имате страхотен успех сред противоположния пол, използвайте чара си. Втората част на деня ще е особено успешна за вас в личен план.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Прекалено активни сте днес, за да почивате затова търсите всевъзможни начини да оползотворите енергията си. Работа по дома или нещо, свързано с него ще занимава голяма част от вас. Въпреки това обаче не пропускайте предложението на приятел за приятно мероприятие. Ако успеете да съчетаете и двете със сигурност ще останете най-доволни от този ден.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще се съобразявате с високите си изисквания и ще дадете предимство на естетическите си възприятия. Това за някои означава влагане на повече усилия в конкретна задача, за това пък резултатите ще ви удовлетворят. Упорството ви ще довежда всичко, с което се захванете до успешен край.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Съсредоточени сте и не допускате грешки. Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти граничещо с арогантността. Това едва ли ще се приеме радушно.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Хубави емоции ще разнообразят деня ви, ще ви направят активни и усмихнати. Психическата ви уравновесеност и душевна хармония ви позволяват да осъзнаете своята уникалност. Активни и уверени ще откриете за себе си много истини, които до сега са ви убягвали. Някои от вас ще пътуват, но не поемайте излишен риск.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Намерете достоен начин да се разделите с хора, които са ви разочаровали, но ги обичате. Ако трябва се вслушайте в съветите, които ще получите. Възможни са обрати на плановете ви.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Верни в предвижданията си, ще постигнете намеренията си, влагайки всичко, което е нужно за успеха ви днес. Не омаловажавайте отношението на някого към вас, добро или не, то може да се окаже решаващо за изхода на една ситуация. Във възможностите ви е да й повлияете положително, ако излъчвате светли мисли към участващите в нея хора.
  22 сеп 2020
  Последни новини