Връзката между силно замърсените райони и смъртността от COVID-19

Многобройни проучвания разглеждат връзката между новия коронавирус и екологичните проблеми. Мерките за ограничаване на разпространението му, предприети от различни международни правителства, показват, че нивата на замърсяване в света драстично намаляват.

Изследователите обаче отиват по-далеч в проучванията си, като потвърждават, че има пряка връзка между замърсяването на въздуха и честотата на тежките случаи с Covid-19.

Заразените пациенти, които живеят в райони с високи нива на замърсяване на въздуха преди пандемията, е по-вероятно да умрат от инфекцията, отколкото тези, които пребивават в по-чисти райони.

Това е основният извод от проучване, направено от университета Martin-Luther-University Halle-Wittenberg в Германия, публикувано в списанието Science of the Total Environment.

Високи нива на замърсяване и ниски нива на движение на въздуха

Според изследвания, ръководени от Ярон Оген, 78% от 4443 регистрирани еднодневни смъртни случая в Европа (19 март) са настъпили в пет специфични области с високи нива на азотен диоксид - въздушен замърсител, който уврежда дихателната система. Това са четири региона на Северна Италия и Мадрид.

"Тъй като новият коронавирус засяга и дихателната система, е разумно да се предполага, че би могло да има връзка между замърсяването на въздуха и броя на смъртните случаи от Covid-19", посочва Оген.

Той допълва, че според резултатите продължителното излагане на замърсяването на частиците може да бъде един от факторите, които допринасят най-много за смъртността от коронавируса не само в тези региони, но и в останалия свят.

За да извърши изследването, Оген комбинира няколко типа данни. Първо се заема с нивата на замърсяване по региони и вертикалните въздушни потоци.

Експертът обяснява, че ако въздухът се движи по-активно, замърсителите в близост до земята ще са по-разпръснати. Ако обаче въздухът се задържа близо до земята, хората са по-склонни да вдишват от замърсителите в по-големи количества.

Така изследователят успява да намери горещи пресечни точки с високи нива на замърсяване на въздуха и едновременно с това ниски нива на движение на въздуха.

Накрая сравнява тези данни със смъртните случаи, свързани с вируса.

"Когато разглеждаме Северна Италия, района около Мадрид и провинция Хубей (Китай) например, всички те имат едно общо нещо -  заобиколени са от планини. Това прави още по-вероятно въздухът в тези региони да е по-статичен и без особено движение, както и нивата на замърсяване да са по-високи", обяснява ученият.

Според Оген отравянето на околната среда означава отравяне на собственото ни тяло и ограничаване на способността му да се защитава от инфекции в ситуации на хроничен респираторен стрес.

Ярон Оген не е единственият, който се занимава с пряката връзка между замърсяването - враг номер едно на общественото здраве в световен мащаб и разпространението на вируса.

Изследване на Харвардския университет също установява връзка между смъртността от коронавирус и регионите с най-високи нива на азотен диоксид, и то главно от емисиите от трафика и отоплението, пишат от Hola.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Пе
    Пешев
    0 -1
    11:22, 6 май 2020
    "Учените" генерират само спам. В северните индустриализирани райони хората работят в затворени помещения /цехове и офиси/. Далеч от слънцето и витамин Д. Това поражда слаб имунитет. Като прибавим и гъстотата на населението , се получава този резултат. Разбира се в тези райони екологията е нарушена, но не това е определящото.
Последни новини