Кои страни са имали най-мръсен въздух през 2023 г.

Пакистан остава една от трите най-замърсени страни в света през 2023 г. Бангладеш и Индия изместиха Чад и Иран по показателя фини прахови частици (ФПЧ) - с около 15 пъти над нивото, препоръчано от Световната здравна организация (СЗО), съобщи Ройтерс (Reuters).

Средните концентрации на ФПЧ - основен атмосферен замърсител на въздуха, които увреждат белите дробове - достигнаха 79,9 микрограма на кубичен метър (мкг/куб.м, µg/m3) в Бангладеш през 2023 г. и 73,7 микрограма в Пакистан. СЗО препоръчва не повече от 5 микрограма.

"Тази концентрация се получава заради климатичните условия и географията (в Южна Азия), обемите просто растат, защото замърсяването няма къде да отиде", каза Кристи Честър Шрьодер, научен мениджър в IQAir, швейцарска организация за наблюдение на качеството на въздуха, изготвила доклада, резултатите от който представи Ройтерс.

"Наслагват се и други фактори - земеделските практики, индустрията и гъстота на населението", добави тя. "За съжаление, наистина изглежда, че положението ще се влоши, преди да се подобри."

През 2022 г. Бангладеш беше класирана като петата страна с най-лошо качество на въздуха, а Индия беше осма.

Около 20% от преждевременните смъртни случаи в Бангладеш се дължат на замърсяването на въздуха, а свързаните с това разходи за здравеопазване възлизат на 4%-5% от БВП на страната, каза д-р Фироз Хан, експерт по замърсяването на въздуха в Университета "Север-Юг" в Дака.

Замърсяването в Индия също се е увеличило през миналата година, като нивата на ФПЧ са около 11 пъти по-високи от стандарта на СЗО. Положението в Делхи е най-лошо с 92,7 микрограма на куб. метър.

Китай също отбеляза ръст на ФПЧ с 6,3% до 32,5 мкг/куб.м през 2023 г., след пет последователни години на спад на показателя.

Само Австралия, Естония, Финландия, Гренада, Исландия, Мавриций и Нова Зеландия отговарят на стандартите на СЗО през 2023 г.

Докладът на IQAir се базира на данни от повече от 30 000 станции за наблюдение в 134 страни и региони.

Чад, най-замърсената страна в света през 2022 г., беше изключена от наблюдението през 2023 г. поради проблеми с данните. Иран и Судан също бяха извадени от списъка за 2023 г.

Криста Хазенкопф, директор на програмата за качество на въздуха в Института за енергийна политика на Чикагския университет, каза, че 39% от страните не провеждат публичен мониторинг на качеството на въздуха.

"Като се имат предвид големите потенциални ползи и сравнително ниската цена, учудващо е, че нямаме организирани глобални усилия за разполагане на ресурси, с които да се запълват тези пропуски в данните, особено на места, където здравното бреме от замърсяването на въздуха е най-голямо", каза Хазенкопф.

Източник: business.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини