Коронавирусът ще е активен още 18-24 месеца

Три сценария разглежда световната общност във връзка с коронавируса. Това обяви доц. Димо Димов от Националния оперативен щаб.

Като първи сценарий се разглежда да има 7 малки нови вълни последователно в рамките на две години.

Втори сценарий е по-голяма вълна през есента и зимата на 2020 г. и последващи една или повече по-малки вълни през 2021 г., каза той.

Третият сценарий е т.нар. "бавно изгаряне на причинителя" - текущо предаване, възникване на нови отделни случаи, но без ясен вълнов модел.

Независимо от сценариите, като цяло очакванията са между 18 и 24 месеца да се констатира значителна активност на коронавируса. Страните трябва да се адаптират и да вземат мерки, за да се намери баланс на противоепидемичните мерки и възстановяване на живота.

Следваме тенденцията на поетапно либерализиране на мерките, като ще се анализира в следващите дни мерките дават ли ефект позитивен или негативен, и ще има или последващо възвръщане към част от мерките или разхлабване, каза доц. Димов.  В момента началник щабът и премиерът обсъждат това. Рискът е при отпадане на ограничения да се увеличат случаите.

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Не
    не се хабете
    6 -4
    09:29, 2 май 2020
    българина не вярва. докато не почине негов роднина няма да повярва. все едно в цял свят сценка си разиграват и е един филм. така гледа българина на нещата.
  • 2
    Не
    НЕ УМУВАЙТЕ
    2 -1
    13:45, 2 май 2020
    Щом още 2 год ще продължи този вирус най добре е да се затворят границите а който му е хубаво и добре му плащат да си стои в чужбина няма смисъл да се препуска и да разнася вируси ние сме длъжни да стоим наказани заради тях
  • 3
    Ни
    НИЕ
    0 0
    13:48, 2 май 2020
    Браво само така ние в българия си проивеждаме всичко за ядене а който иска да пътува до чужбина да става с визи както преди сме пътували
Последни новини