Шанс за прилагане на smartvillages (“интелигентни селища”) подходи и стратегии за развитие в областта

Проектът"The Preparatory Action on Smart Rural Areas of the 21st Century" (или накратко "Smart Rural project”) стартира през февруари 2020, изпълнява се от Е40 в рамките на две и половина години като се финансира от Европейската комисия. Неговата цел е да промотира и насърчи малките селища в ЕС да разработват и прилагат smartvillages (“интелигентни селища”) подходи и стратегии за развитие. На основата на резултатите от проекта ще бъдат направени заключения относно възможностите за интервенция на бъдещата Общата селскостопанска политика (ОСП) по отношение на smartvillages (интелигентни селища).

В рамките на проекта ще бъдат избрани общо 17 селища на територията на ЕС, които ще получат техническа подкрепа за развитието на smartvillages (“интелигентни селища”) подходи и стратегии. Към момента вече са избрани 5 от тези 17 селища ( по едно в Ирландия, Финландия, Франция, Чехия и Гърция). Предстои да бъдат избрани още 12 селища.

Освен това ще се разработи единен портал за ЕС, на който ще се представи информация за прилагането на smartvillages (“интелигентни селища”) подходи и стратегиивъввсякаеднастрана (както в рамкитенапроекта, така и извъннего) и ресурсизаприлагането им.

Ако мислите, че вашето селище:

се нуждае от подкрепа, идеи и вдъхновение, за да се превърне в “интелигентно селище”
имаентусиазиранилидери, коитомогат да се ангажират да разработят и прилагат стратегия за “интелигентно селище”
иманеобходимиячовешкикапацитет, койтоможе да се мобилизира за развитие на “интелигентни селища”
биималоползва от конкретниекспертнинасоки за прилагане на план за развитие на “интелигентно селище”
в идеалния случай (това не е предварително условие) иманякакъвосновен технически капацитет, включително адекватен широколентовдостъп до Интернет или подходяща инфраструктура за такъв (напримеробщностни пространства)
в идеалния случай (това не е предварително условие) вече сареализиранинякоипървоначални идеи, водещипроекти или дейности по планиране, върхукоитопроцесът за развитие на “интелигентно селище” може да се изгради
отворено е за обмен на знания и сътрудничество с други селища и заинтересовани за развитие на “интелигентно селище” страни

Каквополучавате, акосте избрани?

специализиранаекспертнаподкрепа за разработване и изпълнениенастратегия за развитие на “интелигентно селище”
възможност за посещения на място в други “интелигентни селища” в ЕС
възможности за участие в обмен и изграждане на капацитет с други селища, участници в този проект, чрез събитията на Smart Village Academy
вашето селище ще получи възможност за представеност в дискусии и обмен на европейско ниво

Акосмятате, че вашето селище е готово да се включи в тозипроцес за развитие на “интелигентни селища”, можете да кандидатствате до 5 май 2020 г. за да станете едно от 17-те селища, участницив проекта.

Предложениятамогатдасеподаватдиректноонлайнчрезтозилинкhttps://form.jotformeu.com/E40/smart-rural-application

Ако “познавете” друго българско селище, което отговаря на посочените по-горе критерии, препратете тази информация към някой, който е част от него!

Областният информационен център продължава да информира инициативните хора.

Срокът за това кандидатстване е кратък – 5 май, но и след извънредните мерки ще има сесии и ние трябва да бъдем готови с идеите си. Самата форма за подаване е много опростена, а сега повече отвсякога трябва да се търсят нестандартни, интелигентни решения.

Областен информационен център-Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини