27 °C

Шанс за прилагане на smartvillages (“интелигентни селища”) подходи и стратегии за развитие в областта

Проектът"The Preparatory Action on Smart Rural Areas of the 21st Century" (или накратко "Smart Rural project”) стартира през февруари 2020, изпълнява се от Е40 в рамките на две и половина години като се финансира от Европейската комисия. Неговата цел е да промотира и насърчи малките селища в ЕС да разработват и прилагат smartvillages (“интелигентни селища”) подходи и стратегии за развитие. На основата на резултатите от проекта ще бъдат направени заключения относно възможностите за интервенция на бъдещата Общата селскостопанска политика (ОСП) по отношение на smartvillages (интелигентни селища).

В рамките на проекта ще бъдат избрани общо 17 селища на територията на ЕС, които ще получат техническа подкрепа за развитието на smartvillages (“интелигентни селища”) подходи и стратегии. Към момента вече са избрани 5 от тези 17 селища ( по едно в Ирландия, Финландия, Франция, Чехия и Гърция). Предстои да бъдат избрани още 12 селища.

Освен това ще се разработи единен портал за ЕС, на който ще се представи информация за прилагането на smartvillages (“интелигентни селища”) подходи и стратегиивъввсякаеднастрана (както в рамкитенапроекта, така и извъннего) и ресурсизаприлагането им.

Ако мислите, че вашето селище:

се нуждае от подкрепа, идеи и вдъхновение, за да се превърне в “интелигентно селище”
имаентусиазиранилидери, коитомогат да се ангажират да разработят и прилагат стратегия за “интелигентно селище”
иманеобходимиячовешкикапацитет, койтоможе да се мобилизира за развитие на “интелигентни селища”
биималоползва от конкретниекспертнинасоки за прилагане на план за развитие на “интелигентно селище”
в идеалния случай (това не е предварително условие) иманякакъвосновен технически капацитет, включително адекватен широколентовдостъп до Интернет или подходяща инфраструктура за такъв (напримеробщностни пространства)
в идеалния случай (това не е предварително условие) вече сареализиранинякоипървоначални идеи, водещипроекти или дейности по планиране, върхукоитопроцесът за развитие на “интелигентно селище” може да се изгради
отворено е за обмен на знания и сътрудничество с други селища и заинтересовани за развитие на “интелигентно селище” страни

Каквополучавате, акосте избрани?

специализиранаекспертнаподкрепа за разработване и изпълнениенастратегия за развитие на “интелигентно селище”
възможност за посещения на място в други “интелигентни селища” в ЕС
възможности за участие в обмен и изграждане на капацитет с други селища, участници в този проект, чрез събитията на Smart Village Academy
вашето селище ще получи възможност за представеност в дискусии и обмен на европейско ниво

Акосмятате, че вашето селище е готово да се включи в тозипроцес за развитие на “интелигентни селища”, можете да кандидатствате до 5 май 2020 г. за да станете едно от 17-те селища, участницив проекта.

Предложениятамогатдасеподаватдиректноонлайнчрезтозилинкhttps://form.jotformeu.com/E40/smart-rural-application

Ако “познавете” друго българско селище, което отговаря на посочените по-горе критерии, препратете тази информация към някой, който е част от него!

Областният информационен център продължава да информира инициативните хора.

Срокът за това кандидатстване е кратък – 5 май, но и след извънредните мерки ще има сесии и ние трябва да бъдем готови с идеите си. Самата форма за подаване е много опростена, а сега повече отвсякога трябва да се търсят нестандартни, интелигентни решения.

Областен информационен център-Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
18 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
18 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
18 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
18 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
18 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
18 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
18 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
18 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
18 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
18 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
18 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
18 сеп 2020
Последни новини