ОИЦ Кърджали става все по-популярен сред предприемчивите кърджалийци

На нарочна пресконференция днес екипът на областния информационен център в Кърджали представи отчета за работата си през изминалата 2017 година и очерта основните параметри за дейността си през тази година. Центърът става все по–популярен сред предприемчивите кърджалийци, а нерядко той е посещаван и от хора от съседни области. За това говорят цифрите обобщаващи и илюстриращи работата в ОИЦ Кърджали. А те сочат, че за изминалите дни на 2017 офисът е бил посетен от 405 жители на областта, зададените въпроси за разработване на проекти са били 301, проведени са 43 различни събития на територията на цялата област, посетени от 686 души и е организирана на местно ниво проява в рамките на националната инициатива, посветена на 10 години от членството на България в ЕС, 60 години Европейски социален фонд и 6 години Областен информационен център.
Хората ни повярваха, коментира днес управителят на ОИЦ Кърджали Дора Христова. Тя не скри, че все още има такива, които смятат, че експертите в центъра ще им разработят проектите, нещо което не е в правомощията им. По думите й обаче все повече са тези, които търсят съвет как да бъде реализирана конкретната им идея. Предприемчиви кърджалийци има и добрите практики от техните реализирани проекти ни дават възможност да работим все по-усилено в тази посока, допълни още Дора Христова. В изложението си тя се върна и назад във времето, за да направи кратък анализ на изминалите години от създаването на Областният информационен център в Кърджали. 
За 2014 година бяха откроени проведените 15 семинара в общини от областта, четири от които посветени на Оперативна програма „Иновации и конкуретноспособност” /ОПИК/. През същата година в местния печат са били публикувани седем статии, свързани с програмен период 2014-2020, една от тях е насочена към ОПИК, както и проведена информационна среща за представянето на оперативната програмата. Осъществена е и инициативата “Стъпки по пътя към нов програмен период 2014-2020”, организирана е пътуваща фотоизложба в пет общини на областта. 
С нова инициатива ОИЦ Кърджали стартира новата 2015г. Тя е под мотото “ Да създаваме заедно България 2020“ и е била осъществена в два поредни месеца, март и април чрез информационни събития, също във всички общини на областта.
С нова информационна кампания за представяне на процедура „Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията“ по ОПИК е стартирала и 2016 година. Следва информационна среща съвместно с ИАНМСП, насочена към бизнеса и ОПИК, на която са представени актуални към момента процедури по ОП, като част от националната кампания на ЦИКО към МС - „Успешни заедно”, както и заключително събитие с бизнеса, посветено на националната кампания.Същата година е осъществено и анкетно проучване за нуждите на бизнеса от обучение, свързано с кандидатстване по ОПИК.
Изминалата 2017 година е не по-малко наситена на събития за Областния информационен център. В периода януари-март бяха проведени информационни срещи, отново в общини в областта, насочени към ОПИК. В деня на Европа 9 май, в областния град се проведе хепънинг и изложба „Добри практики“, а през юли кампаниите за представяне на новата ОП “Инициатива за МСП“. „Оперативна програма „Иновации и конкерутноспособност” отново бе широко застъпена в дейността на ОИЦ-Кърджали”, каза управителя на Центъра Дора Христова и като най-мащабна инициативи в тази посока посочи срещата с представители на КРИБ в Кърджали.
В заключение управителят на Областният информационен център подчерта, че област Кърджали вече има своя капацитет във връзка с подготовката и изпълнението на европейски проекти и посочи за пример спечелените и реализирани проекти за Перперикон.

Това съобщиха от Общинска администрация-Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини