Тенорексия - новата модерна зависимост

Една от новите зависимости, за която лекарите по цял свят все повече предупреждават, особено на прага на лятото, е зависимостта от слънчев тен, наречена вече от експертите тенорексия, пише електронното издание ИНДИВИДИ.


Терминът "тенорексия" се е получил от сливането на английската дума за слънчев загар "тен" и названието на болестта за драстично губене на телесна маса анорексия.

Тенорексията е телесна зависимост, както и анорексията. Точно както анорексичното лице никога не е доволно от килограмите си, така и тенорексичното никога не се задоволява със загара на своята кожа, поясняват експертите.

Хората, които са обсебени от мисълта за матов тен, не се вслушват в съветите на лекарите и безотговорно прекаляват с ходенето на солариум и излагането на слънце.

Прекомерното излагане на слънце може да доведе до рак на кожата, белези, петна и други кожни заболявания, предупреждават експертите.

Знае се, че стоенето на слънце намалява депресията и повдига настроението, но някои хора злоупотребяват с него.

Типичните тенорексици са предимно слаби жени, на възраст от 16 до 40 години, дехидратирани от диети и прекомерно излагане на слънце.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини