15 °C

Българската православна църква съветва хората да останат по домовете си за Великден

Българската православна църква се солидаризира с апела на Националния оперативен щаб хората да останат по домовете си по Великден.

Това обяви в интервю за bTV Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний по повод думите на ген. Мутафчийски от тази сутрин. Шефът на щаба призова българите да не ходят нито на църковни служби, нито по хотели през празничните дни, за да не избухне с нова сила заразата от Ковид-19.

„Както чухме призива на Негово светейшество патриарха и Светия синод, съветваме хората да останат на големите християнски празници в домовете си“, заяви митрополит Антоний.

Както вече стана известно, храмовете ще бъдат отворени, като ще се служи пред тях, а хората бяха посъветвани да спазват дистанция и да носят маски.

"Църквите са като аптеките и не бива да бъдат затваряни, защото се грижат за душите на вярващите", категоричен е духовникът и отбеляза, че дори в Гърция са смекчили мерките.

„Това е решение на гръцката държава, която затвори църквите, но впоследствие те разрешиха да се отслужат богослужения при закрити врата в храмовете“, заяви митрополитът.

По време на великденските богослужения свещениците ще бъдат с маски и ще се спазват всички отстояния, БПЦ се координира за мерките с Националния оперативен щаб, за да бъдат спазени всички мерки, заяви той.

И тази година благодатният огън вероятно ще бъде донесен от Йерусалим, разкри митрополит Антоний. Новината от последните часове е, че е направена организация, за да може родната ни делегация, в която участва и той, да го вземе направо на летището, на самолетната писта, без да влиза в Израел.

Facebook коментари

Коментари в сайта (17)

 • 1
  Еa
  ЕASTER
  11 -7
  11:58, 5 апр 2020
  Шайката ги заплаши и поповете клекнаха.
  • Понеже е казано
   [20:3] да нямаш други богове, освен Мене.
   .....
   А те се кланят на Боци Маймуната и Прасето Доган
 • 2
  Та
  Тарас
  11 -4
  13:04, 5 апр 2020
  Как така изведнъж жертвите на китайския вирус станаха нещо изключително, и защо нямаше извънредно положение за хилядите българи, които умират на година от лошо качество на живот, бактериални инфекции, рак? Защо нямаше карантина? Вчера в България са се родили 176 деца и са починали 282 човека, трима от които с участие на коронавирус. Защо и от какво са починали останалите 279 и трябва ли да се обяви хиперизвънредно положение затова? По никакви медицински критерии случващото се не може да се определи като епидемия, но важното е ГЕРБ да продължи да управлява, а на другарката Караянчева да й се вдигне заплатата, да може да дарява…
 • 3
  Ня
  Някой
  14 -5
  13:12, 5 апр 2020
  Слугата на Диктатора каза: „Призовавам българските граждани да не възприемат Цветница и Великден като празници! Не ходете на църква, не е време за празници“, докато Диктатора на Слугата пък вика: „След две седмици вече ще сме в Ада“.

  Отменете и Господ! Щото Слугата на Диктатора казал!

  К’во си играете на шикалки?!
 • 4
  Вя
  Вярващ
  12 -7
  13:15, 5 апр 2020
  Тези управляващите идиоти искат да отнемат и ВЯРАТА на хората! Бог забавя, но не забравя! В Ада ще горите, нещастници!!! Ще се видим там, защото не съм без грехове и аз!
 • 5
  На
  Народен човек
  14 -4
  13:16, 5 апр 2020
  След като психопрограмирането – „разболяването на Домусчиев“ не даде резултат, сега ни пробутват нова версия с депутатите … Ако и това не даде резултат, следващият ход и крайна мярка ще е смъртта на известна личност с диагноза Ковид-19 …. Целта е тълпата да изживее потрес , изкарване от състояние на съждения и вкарване в състояние на емоции . Това е необходимо за да се изключи филтъра на логическо мислене, логическа оценка на събитията и да се постигне директно вкарване на информацията в подсъзнанието , където да си върши работата …. Прихващане на управлението на тълпата чрез определени внушения …
  • Bg
   BG
   1 -2
   00:58, 6 апр 2020
   Ти си болен мозък!Вредиш на себе си и на останалите! Мисълта ти е, като на петокласник!
 • 6
  Хо
  Ходжата на ГРОБ/ДПС
  5 -2
  15:31, 5 апр 2020
  Храма Св.Александър Невски е много близко до Народното Събрание
  .....
  и може да стане грешка
  .....
  А и Българите по традиция всеки Април Месец са готови да правят "Пиянството на Един Народ"
  ....
  На шефа всеки ден му лея куршум против уплаха
 • 7
  Ка
  Кардинал Ники Ролекса
  9 -2
  15:34, 5 апр 2020
  Кардинал Антоний ,
  сложил як златен ланец за 20 000 лева.
  ....
  Ще трябва да го питам отдека го е купил .... май е италианска плетка (или турска)
  • Ти
   Ти остави Това
   4 -6
   16:02, 5 апр 2020
   Безбожника Антоний
   се облякъл в пурпурни дрехи,
   все едно че е Император Български ;:))
  • По
   По Канон
   1 -6
   16:27, 5 апр 2020
   Пурпурни дрехи носят само главите на Църквите : -... Виж коментара
  • Ха
   Хасковлия
   2 -2
   23:06, 5 апр 2020
   Цветовете имат малко по-друго значение в православието. Освен това Антоний е митрополит и може да носи дрехи с такъв цвят.
   Но обикновенните профани едва ли са наясно с това. В главите им са само ланци и ролекси. За тях е важно да плюят по църквата, съхранила и запазила българщината през вековете.
   #Засраметесебе...не сте стъпвали в църква
  • От
   Отец Начуконий от Рила
   0 -2
   01:48, 6 апр 2020
   Явно сегашните Владици и обслужващия ги персонал
   до един са отсъствали от часа в Семинарията
   за Свети Иван Рилски
   - Небесния Покровител на Българския Народ
  • Ха
   Хасково
   2 0
   08:58, 6 апр 2020
   Поредния селяк се изтропа срещу църквата. Св. Йоан Рилски е светец. Църквата е лечебница и в нея има болни хора. Разликата между нас християните и вас профаните е, че ние съзнаваме греховете си и с покаяние молим за спасение.
   А вие неразумни и юроди, които плюете нашите йереи и архиереи, вие кои сте...хулители и богоборци...антицърковни езичници.
   Той Господ вижда всичко и за всеки има план...
 • 8
  Вм
  ВМРО
  3 -5
  17:37, 5 апр 2020
  Хасковския поп З. ще прореве и оглоднее завалията с другата топ мушица агент Т. в тая криза.Попе по скромно и по смирено и тарикатската ти знаеш как.
  • Аз съм от Еврейските Войводи които Приватизирахме Патриотизма
   .....
   "Който не е от ВМРО или Фашистката Групичка на Далавери Сюлейманов, НЕ е Патриот"
  • Ха
   Хасковлия
   6 -2
   22:57, 5 апр 2020
   Абе келеш, видяхме ви какви войводи сте...чаршаф войводи...
   Я си глей шкембето на Шкембе войвода и не се бъркай в българските работи...
   Такива като вас са срам и позор за всички знайни и незнайни войводи на ВМОРО...пфуу
   Ма и за вас видов ден ще дойде...

Хороскоп за 31.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се чудесно със задълженията си днес. Добре ще е, ако не се ангажирате с чужди проблеми. Вашите оригинални идеи ще намерят реално приложение и това ще остави у вас чувство на задоволство. Самочувствието ви ще се подобри и от финансовата независимост, която създавате за себе си. Прилагате на практика всичко, което сте планирали до този момент.
31 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
31 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
31 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Онези от вас, на които днес предстои нещо особено важно се радват на забележителен късмет. До последно не се отказвате от целта си и сте готови да я преследвате докрай. Вярвате с своя успех и това донякъде наистина го предопределя. Нямате основания за притеснения и в личен план, където постепенно отношенията ви с любимия човек придобиват облика, който взаимно желаете.
31 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Професионалните ви ангажименти ще напомнят за себе си. Но, други ще се отдадат на почивка и разнообразни занимания. Не обвинявайте околните в незаинтересованост към проблемите ви. Опитайте се да се отпуснете, освободете напрежението и погледнете позитивно на всичко наоколо.
31 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорете си честно какво преследвате и дали целта ви е реално осъществимата. Здраво стъпили сте на земята и въпреки това се нуждаете от събуждане. Дали не искате повече, отколкото можете да дадете. Не пренебрегвайте съветите на близките си, отстрани е по-лесно да се види и оцени проблема.
31 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвид душевното си състояние е добре да подходите специално към избора на храни и напитки. Ограничете дразнителите от всякакъв род и вид. Не измъчвайте тялото си и лекувайте душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Обстоятелствата ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
31 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете предпазливи днес и не се ангажирайте с каквито и да било обещания. Денят не е подходящ за взимането на важни решения. Съсредоточете се върху дома и близките си. Мнозина от вас имат нужда от пълноценна почивка и обстоятелствата около вас напълно я благоприятстват. В края на деня някои от вас е вероятно да изпитат леки стомашни неразположения.
31 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отнесете се към проблемите без излишно драматизиране и бъдете тактични. На моменти е по-добре да отстъпите, отколкото да усложнявате атмосферата. Можете да се справите с домашните си задължения и без излишно напрежение. Не пренебрегвайте личните си нужди. Имате натрупани недоразумения, които е добре да изчистите по-скоро, ако искате нещата ви да вървят гладко.
31 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В добро настроение сте и това ви позволява да говорите непринудено на всякакви теми. Ще дадете воля на скритите си желания и пориви. Благоприятно стечение на обстоятелствата ще направи деня ви успешен, на вас остава да се погрижите за веселата страна на живота си.
31 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Радвате се на много добро здраве днес. В случай че напоследък ви е създавало проблеми, днешният ден е много благоприятен за стабилизирането му. Ако имате възможност не се задържайте дълго у дома и е много вероятно да се натъкнете на приятни изненади. Може би ще срещнете приятел, с когото отдавна не сте се виждали или пък ще се натъкнете на интригуващо предложение.
31 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Раздвижете се днес, трябва да помислите за физическата си форма. Имате нужда да предизвикате самите себе си и да отвърнете достойно на това предизвикателство. Избягвайте всякакви неща, които ви потискат и излезте на дълга разходка сред природата.
31 май 2020
Последни новини