15 °C

522 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас (видео)

Общо 522 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, съобщи ген. Мутафчийски на редовния брифинг в неделя сутринта, 5 април.

Новите случaи са 24 за денонощието. 

Последните положителни проби са констатирани в София (13 случая), Стара Загора (3 случая), Бургас (1 случай), Перник (2 случая), Сливен (2 случая), Русе (1 случай), Пловдив (1 случай) и Кърджали (1 случай).

192 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 26 от тях са в интензивни структури.

От всички 522 диагностицирани – 299 (57%) са мъже и 223 (43%) жени.

Най-възрастният пациент е на 86 години, а най-малкият – на 1 година.

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при медицински служители е 23 души.

Новите смъртни случаи са 4. Общо починалите са 18

Мъж на 54 г. е починал в болница “Света Анна”. Пациентът е страдал от ХОББ, диабет и хипертония, дал е и положителна проба за коронавирус.

Също в УМБАЛ “Света Анна” е починал и 86-годишен мъж, също с положителна проба за COVID-19. Пациентът е бил с белодробна недостатъчност и сърдечни заболявания. 

В "Пирогов" е починала 48-годишна жена. Била е с кетоацидоза (декомпенсиран диабет) и доказана коронавирусна инфекция. Хоспитализирана е в „Пирогов", където е била поставена на апаратна вентилация. Въпреки усилията на медицинския екип, жената е починала.

Мъж на 49 години е починал в "Пирогов", той е приет е тежко състояние, бил е интубиран.

37 са излекуваните и изписани от лечебните заведения граждани.

Завръщащите се от чужбина. Усилията са съсредоточени към откриването на случаи в страната, трафикът от чужбина е минимален. Около 37% са заразените, свързани с някакво пътуване, не само работа, а почивка, ски. Сега повечето от случаите са вътрешни в страната, поясни ген. Мутафчийски.

Приоритетите за тестването. Всички болестни прояви на медицинския персонал трябва да се изследват. Второ - всички първи прояви на болестно състояние в по-големи затворени колективи във финансова, икономическа дейност. Трето - всички случаи на двустранна пневмония. Утре се откриват още лаборатории в София - в "Пирогов" с ПиСиАр, в "Св. Анна" - с генетичен материал. Това отговори проф. Кантарджиев на въпрос за приоритетите при тестване. В Пловдив и в Плевен тази седмица ще заработят лаборатории. В Бургас лабораторията вече работи и по двата метода. Дневният капацитет ще се увеличи до над 2500 теста.

Профилактика. Единствената резултатна мярка е физическото дистанциране. За болест, която няма лечение, за прфолактика е трудно да се говори. Изолацията е единствената доказана, че дава някакъв ефект, каза ген. Мутафчийски.

В Европа смъртността се движи около 5%. Вероятно причина е застаряващото население, закъснели мерки, малко тестове, но засега е по-висока от тази в Китай - 3.5%.

Грипната ваксина. Не е доказана връзка между имунизацияата срещу сезонен грип и заболеваемостта от новия коронавирус. Комбинацията между едновременното разпространение на сезонния грип и коронавируса се показа като много лоша в Китай. Като цяло в България срещу сезонния грип двойно повече са имунизирани тази година, а и грипната ваканция изигра възпиращо действие. Така че населението е в добро общо състояние, което може да е помогнало за по-леко проявяване на новия коронавирус, каза проф. Кантарджиев.

Facebook коментари

Коментари в сайта (14)

 • 1
  По
  Порчо
  11 -5
  10:57, 5 апр 2020
  Колко души са изследвани вчера в Хасково? А колко за времето на обявена пандемия? Имаме ли реална представа за ситуацията в момента? Какво се прави за намиране и изолиране само на заразените? Или се чака някой сам да се обади вече в напреднал стадий на болестта? Защото т.нар. мерки с нищо не решават ситуацията. Все едно да вкараш всички хора в затвора и да се дървиш как си преборил престъпността.
  • 11
   11111
   7 -2
   11:57, 5 апр 2020
   това е мечтата на всеки политик-няма тестване-няма КОРОНА...
  • По
   Под карантина
   11 0
   12:38, 5 апр 2020
   Порчо, няма кой да ти отговори- глас в пустиня! Със симптоми но без температура МБАЛ Хасково не те приема, тестовете освен в София, не са надеждни- самия "Годжи" го казва, а много от карантинираните нямат съвестта да спазват. Така че в Божиите ръце сме....
  • До
   до Порчо
   3 -5
   12:43, 5 апр 2020
   Специално искам да те помоля да почетеш малко повече в интернет за надеждноста на тестовете.Не са надеждни. Направи ли ти впечатление как единият от двамата болни в Хасково имаше всички признаци на първото тестване, а даде отрицателен резултат.Лекарите от хасковската болница са решили да го тестват втори път. На второто тестване даде положителен тест. Проблема е че е много голяма вероятноста теста да не показва правилно.За това и няма масово тестване.Аз напълно подкрепям мерките които се вземат.Всички виждаме че те дават резултат.Обаче добре ще намалим болните и проблема ще затихне за два месеца да речем.Ами после какво ще правим? Ще продължаваме да сме със затворени граници ли? Ще спрат да ходят в чужбина да работят и да се връщат ли? Какво ще правим след 2 месеца питам аз?
  • По
   Порчо
   6 0
   13:14, 5 апр 2020
   Как разбираш, че дават резултат, когато няма реално и сравнително обширно тестване. Какво очакваш, да виждаш падащи хора по улиците или бродещи, като живите-мъртви ли?
   И по-добре каквито и да е тестове, па макар и някакъв процент да не е достоверен, отколкото никакви тестове!
   И аз това питам. Какво ще правим след два или пет месеца, когато нямаме изградена система за откриване и контрол на Ковид-19? Ще си стоим в къщи, като затворници ли?
  • Всяка !!!! Нормална Държава в света взе 3 мерки:
   - тестове
   - пари без връщане ! в джобовете на хората
   - пари без връщане ! в джобовете на малките фирми - до 100 човека
   .....
   Обаче България НЕ е Нормална Държава , а Халифат на Мутрите и Бейовете
 • 2
  Пу
  Пурко
  12 -4
  11:50, 5 апр 2020
  Клоунът от снимката продължава да лъже и манипулира.
  • Ам
   АмериканскиХойКосмат
   2 0
   15:08, 5 апр 2020
   Ако Джуджето Пинг-Понг Манафчиев
   се покаже по Американска телевизия на Пресконференция
   и се държи толкова арогантно
   директно ще го убият с камъни и ще му отнемат лекарски права
 • 3
  Хм
  хм
  9 0
  12:51, 5 апр 2020
  пандемията си е пандемия.За съжаление се имаме за много голяма работа а се видя че в такива случаи сме безсилни.Лошото също така е, че в такива моменти властите полека лека гледат да вземат надмощие над гражданите и да използват момента за да понамалят свободите, да подслушват повече, да ни следят повече и т.н.И това им се отдава защото хората са уплашени.Трябва да сме внимателни не само заради пандемията ами и заради всички мерки които ще се предприемат заради нея.
 • 4
  До
  Донев
  11 -2
  13:01, 5 апр 2020
  Според СЗО, който препоръчва все по-категорично да се правят масови тестове, в България са направени едва 566 теста!!! Вие разбирате ли какви идиоти ни управляват, какви униформени некадърници се правят на фюрери, и каква измама е всичко, заради това да ни държат в диктатура? Кретени, обяснете след като свалите все някога „извънредното положение“, с което нищо друго не постигате, освен диктатура, къде на майната си „ще се скрие коронавируса“ и как ще отчетете „спад“ след като сте тествали микроскопична част от населението?! Що за безумници сте, бе, Хунта!
  • Ба
   Бай Ставри
   7 -2
   13:17, 5 апр 2020
   Скоро, много скоро очаквам Диктаторът и шайката му социално дистанцирани при мен, в Софийския централен!
  • До
   До бай Ставри
   2 0
   15:10, 5 апр 2020
   Само губене на време
   - директно се пращат при Св.Петър - той да се оправя грешници ли са или праведници
   ....
 • 5
  Ол
  Оля
  10 0
  13:02, 5 апр 2020
  Ние сме като Украйна и там не тестират и там имат малко заразени като у нас. Направо си кажете нямаме тестове за простолюдието и не го тестираме, но имаме медии за да го плашим и извънаредно положение за да го държим да не мърда. Защо тази епидемия я минаха по военния закон а не по закона за бедствията може би имат информация че това е биологическа атака а ние нямаме гражданска защита а имаме пожарна с много пожарникари.
  • Ко
   Комуниста Доналд Тръмп
   2 0
   15:15, 5 апр 2020
   Всяко Американско семейство получи безплатен чек за 4000 долара
   (1000 на възрастен , 500 на дете) за да имат пари за 1 месец + Още толкова ако продължи другия месец
   .....
   + 500 долара / седмица за 16 седмици за всеки съкратен
   .....
   А на вас ще ви дават заеми от Банките на Мутрите и бейовете
   ....
   защото Мутрата от Банкя е Мутрократ :))

Хороскоп за 30.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се чудесно със задълженията си днес. Добре ще е, ако не се ангажирате с чужди проблеми. Вашите оригинални идеи ще намерят реално приложение и това ще остави у вас чувство на задоволство. Самочувствието ви ще се подобри и от финансовата независимост, която създавате за себе си. Прилагате на практика всичко, което сте планирали до този момент.
30 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
30 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
30 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Онези от вас, на които днес предстои нещо особено важно се радват на забележителен късмет. До последно не се отказвате от целта си и сте готови да я преследвате докрай. Вярвате с своя успех и това донякъде наистина го предопределя. Нямате основания за притеснения и в личен план, където постепенно отношенията ви с любимия човек придобиват облика, който взаимно желаете.
30 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Професионалните ви ангажименти ще напомнят за себе си. Но, други ще се отдадат на почивка и разнообразни занимания. Не обвинявайте околните в незаинтересованост към проблемите ви. Опитайте се да се отпуснете, освободете напрежението и погледнете позитивно на всичко наоколо.
30 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорете си честно какво преследвате и дали целта ви е реално осъществимата. Здраво стъпили сте на земята и въпреки това се нуждаете от събуждане. Дали не искате повече, отколкото можете да дадете. Не пренебрегвайте съветите на близките си, отстрани е по-лесно да се види и оцени проблема.
30 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвид душевното си състояние е добре да подходите специално към избора на храни и напитки. Ограничете дразнителите от всякакъв род и вид. Не измъчвайте тялото си и лекувайте душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Обстоятелствата ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
30 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете предпазливи днес и не се ангажирайте с каквито и да било обещания. Денят не е подходящ за взимането на важни решения. Съсредоточете се върху дома и близките си. Мнозина от вас имат нужда от пълноценна почивка и обстоятелствата около вас напълно я благоприятстват. В края на деня някои от вас е вероятно да изпитат леки стомашни неразположения.
30 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отнесете се към проблемите без излишно драматизиране и бъдете тактични. На моменти е по-добре да отстъпите, отколкото да усложнявате атмосферата. Можете да се справите с домашните си задължения и без излишно напрежение. Не пренебрегвайте личните си нужди. Имате натрупани недоразумения, които е добре да изчистите по-скоро, ако искате нещата ви да вървят гладко.
30 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В добро настроение сте и това ви позволява да говорите непринудено на всякакви теми. Ще дадете воля на скритите си желания и пориви. Благоприятно стечение на обстоятелствата ще направи деня ви успешен, на вас остава да се погрижите за веселата страна на живота си.
30 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Радвате се на много добро здраве днес. В случай че напоследък ви е създавало проблеми, днешният ден е много благоприятен за стабилизирането му. Ако имате възможност не се задържайте дълго у дома и е много вероятно да се натъкнете на приятни изненади. Може би ще срещнете приятел, с когото отдавна не сте се виждали или пък ще се натъкнете на интригуващо предложение.
30 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Раздвижете се днес, трябва да помислите за физическата си форма. Имате нужда да предизвикате самите себе си и да отвърнете достойно на това предизвикателство. Избягвайте всякакви неща, които ви потискат и излезте на дълга разходка сред природата.
30 май 2020
Последни новини